Veel mensen hebben ze in de tuin, in de vensterbank of op het balkon staan. Ik heb het natuurlijk over zelf gekweekte kruidenplantjes. Zou een spaaractie met moestuintjes van een bekende supermarkt hieraan hebben bijgedragen? Verse kruiden zijn natuurlijk erg handig en lekker om tijdens het koken te gebruiken, maar de meeste kruiden zijn alleen ’s zomers te oogsten. Om nog langer van je eigen kruiden te genieten geef ik je in dit artikel tips om je eigen kruiden het hele jaar door te kunnen gebruiken.

Kruiden olie

Kruidenolie

Olijfolie met bijvoorbeeld basilicum, rozemarijn of tijm is erg lekker en heel makkelijk om thuis zelf te maken. Je kunt bijna alle kruiden hiervoor gebruiken, maar ook chilipeper en citroenschil zijn overheerlijk.

Kneus de verse kruiden voorzichtig in een vijzel, of gebruik de platte kant van een mes. Gebruik je chilipeper of citroenschil? Snijd deze dan in reepjes. Voeg de smaakmakers toe aan een fles extra vierge olijfolie en bewaar deze 4 tot 6 weken. Zeef de olie voor een mooi helder resultaat. Je kunt je eigen kruidenolie lang bewaren, doe dit wel op een koele en donkere plek. Let op: heb je kruidenolie gemaakt met knoflook? Deze kun je beter niet bewaren.

Kruiden zout

Kruidenzout

Combineer je kruiden met zout voor een echte smaakmaker. Combineer de kruiden die je lekker vindt, hak ze fijn, laat ze even drogen en meng ze in een verhouding van 1 : 3 met zeezout. Omdat zout een natuurlijk conserveermiddel is kun je ook verse kruiden lang bewaren. Bewaar jouw kruidenzout in een goed afsluitbaar potje.

Verse pesto

Verse pesto

Een zomergerecht bij uitstek is spaghetti met verse groene pesto, en die pesto maak je natuurlijk lekker zelf! Pesto maken is heel eenvoudig. Rooster 30 gram pijnboompitten, rasp 50 gram Parmezaan en vijzel met 30 gram basilicum, 1 teentje knoflook en wat extra vierge olijfolie. Voeg eventueel wat citroensap of wat verse chilipeper toe

Wil je je verse pesto bewaren? Doe het dan in een schoon weckpotje, giet er een dun laagje olijfolie overheen en sluit goed af. Zo blijft de pesto tot 2 maanden houdbaar. Na opening kun je de pesto het beste binnen een week opmaken.

Kruiden drogen

Gedroogde kruiden

Het drogen van je verse kruiden is een makkelijke manier om ze ook in de herfst- en wintermaanden nog te kunnen gebruiken. Pluk je kruiden, bundel ze samen en hang ze ondersteboven te drogen in een goed geventileerde ruimte. Zorg ervoor dat de kruiden volledig droog zijn voordat je ze opslaat, zo voorkom je schimmelgroei.

Invriesplateau

Bewaar je verse kruiden nog langer in de vriezer

Als je je verse kruiden niet direct gebruikt kun je ze in de koelkast bewaren. Ze blijven dan nog een dag of 6 vers. Heb je een Liebherr koelkast met BioFresh? Je kruiden zijn dan tot 13 dagen nog net zo vers als na het plukken!

Wanneer je kruiden nog langer wilt bewaren kun je ze invriezen. Invriezen doe je het eenvoudigst met een invriesplateau. Met dit plateau voorkom je dat de kruiden aan elkaar vriezen en kun je ze daarna makkelijk portioneren en verpakken. Bij gevoelige kruiden zoals basilicum zorg je er zo voor dat de vorm van het blad mooi blijft.

IJsklontjes met kruiden

Mijn tip: maak eens ijsklontjes met munt! Hak wat verse munt fijn, verdeel dit over de ijsblokjeshouder en vul deze met water. Ideaal voor een zomerse Hugo cocktail!

Je ziet het, ook als de zomer voorbij is hoef je niet direct over te stappen op gedroogde kruiden uit de supermarkt. Je kunt nog lange tijd plezier hebben van je zelf gekweekte kruiden. En dat is niet alleen lekkerder, het bespaart ook geld!

 

Heb je vragen? Of nog een andere leuke tip? Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.