Vers geplukt, in de saus, in een salade of tot soep verwerkt: tomaten zijn enorm veelzijdig en een onmisbaar ingrediënt in tal van recepten. Waarom zijn tomaten zo populair? En wat is nou het antwoord op die ene vraag, is tomaat nu een groente of een vrucht?
Is de tomaat nu een groente of vrucht?
Het verschil tussen groente en fruit is niet altijd duidelijk. Het hangt zelfs af vanuit welk oogpunt je ernaar kijkt. Hieronder zetten we de verschillende ideeën op een rijtje.
Volgens de plantkunde: vrucht
Botanisch gezien is fruit de verzamelnaam voor alle vruchten en schijnvruchten die aan een plant groeien terwijl groenten duiden op alle eetbare delen van een plant. Vanuit dit oogpunt is een tomaat dus de vrucht van een klimplant.
Volgens de wet: groente
Aan het einde van de 19e eeuw moesten Amerikaanse importeurs importbelasting betalen voor importgroenten, maar dit gold niet voor fruit. Omdat de tomaat botanisch gezien een vrucht is besloot een importeur uit Manhattan bezwaar aan te tekenen zodat voor de import van tomaten geen belasting betaald hoefde te worden. In 1983 besloot het Amerikaanse Hooggerechtshof echter dat de tomaat voor de wet als groente wordt beschouwd omdat de tomaat niet wordt bereid of wordt gegeten als fruit.
Volgens de tuinbouw: groente
In de tuinbouw wordt alles wat aan een houtachtige plant groeit ingedeeld als fruit. Alles wat aan een kruidachtige plant groeit is groente. Tomaten groeien aan een kruidachtige plant en worden daarom als groente gezien. Een ander argument is dat bij groenteteelt de plant verloren gaat. Tomaten groeien aan eenjarige planten en kunnen daarom ook als groente gezien worden.
Culinair gezien: groente
In culinair opzicht wordt er onderscheid gemaakt tussen groente en fruit op basis van gangen. Voor welke gang in de maaltijd wordt het gebruikt. Alles wat als voorgerecht of als hoofdgerecht gegeten wordt is groente, alles wat als nagerecht gegeten wordt is fruit. Op basis hiervan wordt de tomaat dus als groente gezien.
Dus, is een tomaat nu groente of fruit?
Het hangt er dus vanaf hoe je het bekijkt. Maar ik denk dat we kunnen zeggen dat de tomaat een vrucht is die door iedereen als groente wordt beschouwd.
Hoe gezond zijn tomaten?
Tomaten bevatten weinig calorieën en bestaan bijna volledig uit water. Wanneer ze worden geteeld met veel zon en een ideale kweekbodem, bevatten tomaten meer vitamine A, B, C en E dan bijna alle andere groenten (als we rekening houden met hoe ze meestal worden bereid). Ze zijn ook rijk aan magnesium, ijzer, calcium en fosfor.
Je zou het misschien niet zeggen, maar ook veel tomatenproducten zoals tomatensauzen, ketchup en tomatenpuree bevatten goede voedingsstoffen. Ze bevatten namelijk ontzettend veel lycopeen. Dit helpt onder andere tegen stress en infecties en helpt bij het gezond houden van je ogen en botten. Controleer wel altijd even de ingrediëntenlijst. Soms bevatten deze producten veel suiker, zout en/of ongezonde smaakstoffen, waardoor ze toch geen gezonde keuze zijn.
Hoe kun je tomaten het beste bewaren?
Tomaten kun je het beste op een koele plek buiten de koelkast bewaren. De lage temperatuur in de koelkast zorgt er namelijk voor dat de tomaten niet verder rijpen en zorgt bovendien voor smaakverlies.
Toch zijn tomaten veel langer houdbaar als je ze in de koelkast bewaart. Let er dan op dat de tomaten optimaal rijp zijn voordat je ze in de koelkast legt. Ze rijpen in de koelkast immers niet verder. Voor een intensere smaakbeleving is het aan te raden om de tomaten op kamertemperatuur te laten komen voordat je ze opeet.
Wist je dat…
- Er meer dan 20.000 verschillende tomatenrassen zijn?
- De eerste geteelde tomaten geel van kleur waren en daarom ‘gouden appels’ genoemd werden?
- De grootste tomaat ooit bijna 4 kg woog?
- Er in de ruimte met succes tomatenplantjes gekweekt zijn?
- De Spaanse stad Buñol jaarlijks het ‘La Tomatina’ festival organiseert waarbij ongeveer 40.000 mensen elkaar met tomaten bekogelen?
- De tomaat de meest geteelde ‘groente’ in de Nederlandse tuinbouw is?
Wat is jouw favoriete recept met tomaten? Of heb je nog vragen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.