De een laat altijd de erwten liggen, een ander eet het liefst pasta “zonder iets” en een derde vist altijd de stukjes paprika uit de pastasaus. Toegegeven, eten met kinderen is niet altijd makkelijk. Maar hoe komt dat? En hoe kun je ervoor zorgen dat je kinderen met plezier eten?

IJs of spruitjes?

Stel, je laat een kind kiezen tussen ijs of spruitjes. Wat denk je dat de keuze wordt? Natuurlijk zullen de meeste kinderen de voorkeur aan ijs geven. De verklaring? De voorkeur voor zoet eten is aangeboren. En dat is niet voor niets. Zoet is een indicatie van suiker en daarmee een belangrijke bron van energie. Zuur duidt daarentegen op bederf, terwijl een bittere smaak een aanwijzing kan zijn voor giftige stoffen. Intuïtief worden zure en bittere smaken dus minder snel geaccepteerd. De kleur groen geeft bovendien de associatie met onrijpe producten: let op, niet eetbaar! Mede daarom zal een kind eerder de voorkeur geven aan iets zoets en kleurrijk als ijs, dan aan de groene spruiten.

Dit intuïtieve overlevingsinstinct is eeuwenoud en is achterhaald in de welvarende samenleving van vandaag de dag waar we veilig eten in overvloed hebben. Het is daarom belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren om gezonde groenten te eten. Zoete etenswaren zijn tegenwoordig geen zeldzaamheid en zijn al zeker niet nodig als belangrijkste bron van energie. Deze producten en gerechten kunnen juist leiden tot overgewicht en zijn daarmee op lange termijn zelfs gevaarlijk.

Raw food, maar dan leuker

Het is dus belangrijk om gezonde producten aantrekkelijk te maken voor je kinderen, maar hoe doe je dat? Gesneden rauwe groenten en fruit zijn ideaal om iets creatiefs mee te maken! Prik bijvoorbeeld druiven als hoofd en voeten aan een gehalveerde appel of kiwi en je hebt een snel een leuke fruitschildpad. Of wat denk je van deze schattige uil met rauwkost en volkoren toast?

De mogelijkheden zijn praktisch eindeloos en het is bovendien leuk als de kinderen kunnen helpen met de voorbereiding. Hoe vrolijker en kleurrijker, hoe beter! En als je even geen inspiratie hebt zijn er genoeg leuke ideeën op internet te vinden.

Gezond eten met het gezin

Maak een ontdekkingsreis van het eten

Kinderen moeten zelf ervaren dat groenten zoals spruitjes, broccoli en koolrabi gezond en lekker kunnen zijn. Deze tips helpen je kind om iets nieuws te proberen:

Positief voorbeeld

Wees zelf het goede voorbeeld! Laat je kinderen zien hoe lekker je de groenten zelf vindt.

Neem de tijd

Wennen aan het eten van nieuwe dingen kost tijd. Onderzoekers gaan ervan uit dat je tot wel tien keer iets nieuws moet proberen voordat het geaccepteerd wordt. Het herhalen werkt ook voor gerechten en producten. Hoe bekender, hoe hoger de acceptatie.

Prikkel de zintuigen

Het gaat niet alleen om proeven. Alle zintuigen zijn aan het werk als je geniet van eten, maar dit vergt oefening. Ga samen met je kind de keuken in en moedig ze aan om actief mee te helpen. In alle stadia van de bereiding kunnen ze de producten ontdekken door hun neus, mond en oren te gebruiken. In het begin kun je ze op weg helpen door te vragen: “Hoe voelt de appel? Glad?” En de kiwi? Zacht en een beetje ruw?” “Hoe klinkt de rijst als je deze in het kopje giet? Als regen op het dak?” Het benoemen van deze sensorische ervaringen gaat verder dan alleen lekker of niet lekker en helpen om het bewust eten te bevorderen.

Je kunt ook sensorische spellen met je kinderen spelen. Doe bijvoorbeeld verschillende producten in ondoorzichtige verpakkingen en laat de kinderen ruiken of voelen welke producten het zijn. Het is hierbij wel belangrijk dat het kind weet dat eten geen speelgoed is. En uiteraard kun je de producten na het spel opeten of verwerken in een gerecht.

Kleine helpers in de keuken

Ook de allerkleinsten kunnen helpen met koken. Laat hun kookcarrière beginnen met kleine taken zoals het toevoegen van bloem aan het deeg en het mengen en kneden van het deeg. Ze zijn dan al actief betrokken bij het bereiden van eten. Dit helpt bij het leren accepteren van bepaalde producten.

Ook de herkomst van producten is belangrijk. Als kinderen weten waar het eten vandaan komt krijgen ze een hele andere relatie met eten dan wanneer er elke avond een kant-en-klare maaltijd op tafel staat. Om te laten zien hoe groenten groeien heb je echt geen groentetuin nodig. Tuinkers kan prima in een bakje op de vensterbank bijvoorbeeld! Of wat dacht je van tomaten die ineens verschijnen uit die groene plant op het balkon?

Eetplezier met het hele gezin

“Vandaag ben ik de chef!”

Heb je iets oudere kinderen? Laat ze dan eens een eigen maaltijd maken in de keuken! Misschien hebben ze zelf ideeën wat ze graag willen maken. Geef ze hierin de vrije hand, maar blijf altijd bij ze in de keuken om ze te helpen als het nodig is. Zeker als het gaat om het snijden met een scherp mes of het gebruik van de oven of kookplaat.

Simpele groentesoep

Een leuk recept wat makkelijk te maken en aan te passen is en slechts vier ingrediënten nodig heeft is groentesoep! De belangrijkste ingrediënten zijn ui, aardappelen, groentebouillon en een andere groente naar keuze. Laat je kind kiezen welke groenten ze willen. Bijna alles is goed, denk bijvoorbeeld aan wortelen, broccoli, pompoen, bloemkool of prei.

Snijd alle groenten en aardappelen in grove blokjes. Fruit de gesneden ui in olie of boter. Voeg de gesneden groenten en aardappelen toe en giet de groentebouillon erbij. Afhankelijk van de groenten duurt het ongeveer 20-25 minuten voordat de groenten gaar zijn. Pureer de soep (let op spatgevaar) en voeg naar smaak eventueel kruiden, peper, zout en een scheutje room of crème fraîche toe.

Je eigen soep is klaar. Deze soep is lekker bij zowel lunch als diner en smaakt goed voor het hele gezin. Eet smakelijk!

 

Heb jij nog tips voor ouders met kinderen die moeilijke eters zijn? Wij zijn benieuwd. Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.