Als het warm is en de zon schijnt is er niets lekkerder dan een koud drankje. Hoe kouder hoe beter toch? Of kun je dan juist beter een warm glas thee drinken in plaats van ijskoude limonade?

Als het warm is ga je zweten. Op die manier wordt de warmte in je lichaam gereguleerd. Het zweet komt uit de poriën en verdampt op de oppervlakte van je huid. Hierdoor koelt de huid en blijft je lichaamstemperatuur constant, ook op zeer warme dagen. Als je veel zweet verlies je echter veel vocht. Dit moet worden aangevuld in de vorm van water of andere dranken.

Drink genoeg voor een goede vochtbalans

Om je vochtbalans in de zomer op peil te houden is het belangrijk om veel te drinken! Een volwassen persoon zou minstens 1,5 liter per dag moeten drinken. Als je veel beweegt, bijvoorbeeld door werk of sport, en veel tijd doorbrengt in de zon kan die behoefte oplopen tot 3-4 liter per dag. Te weinig drinken resulteert vaak in hoofdpijn, sloomheid, een slechte concentratie en problemen met de bloedsomloop.

warme drank thee

Koud of warm drinken bij warm weer?

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken worden ijskoude drankjes niet aanbevolen als het heel warm is. De reden? In eerste instantie lijkt een koud drankje verfrissend, maar de koude drank stuurt een verkeerd signaal naar je lichaam. Je lichaam denk dat het temperatuurverschil gecompenseerd moet worden door te verwarmen. Je bereikt daarmee dus precies het tegenovergestelde effect.

Het snel drinken van ijskoude dranken deactiveert bovendien voor korte tijd bepaalde enzymen en maagzuren omdat deze normaal optimaal werken bij een lichaamstemperatuur van 37°C. Dit kan leiden tot maagklachten bijvoorbeeld.

In veel warme woestijnlanden laten ze zien hoe het wel moet. Zelfs bij hoge temperaturen wordt er thee gedronken. Warme dranken zorgen namelijk voor een licht, maar aanhoudend zweten. Hierdoor koelt je huid af. Het is dus beter om warme dranken te drinken tijdens hete zomerdagen. Let erop dat de drank niet te heet is om overmatig zweten te voorkomen.

warme drank fruitwater

Verfrissende drankjes

Je kunt ’s zomers dus beter niet kiezen voor ijskoude drankjes. Naast thee kun je ook kiezen voor lauwwarme of ongekoelde dranken. Zelfs een simpel glas kraanwater op kamertemperatuur zorgt voor voldoende verkoeling als het warm is. Is dat te saai voor je? Geef je water wat meer pit en maak je eigen fruitwater met verschillende soorten fruit of kruiden.

Vermijd het drinken van alcohol en koffie in de brandende zon. Alcohol en koffie onttrekken juist vocht aan het lichaam waardoor je vochtbehoefte alleen maar toeneemt.

Toch is het is heus niet erg om jezelf af en toe te trakteren op een koude ijskoffie of een ijskoude limonade, het is tenslotte zomer! Maar let erop dat dit met mate is.

Meer tips over hoe je koel blijft tijdens warme zomerdagen lees je trouwens in dit artikel.

 

Heb jij nog tips? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.