De zomer is volop bezig! In het hele land draaien airconditioningsystemen op volle toeren, terwijl anderen die niet over de luxe van een airco beschikken worden gedwongen het uit te zweten. Of je het nu warm hebt op je werk, buitenshuis, thuis, overdag of ’s nachts; wij geven je enkele tips hoe je koel kunt blijven tijdens deze warme dagen. Zoals rijst gebruiken om af te koelen. Rijst?! Ja echt.

Koel blijven tijdens de zomer

Hydratatie

We beginnen met de meest voor de hand liggende optie. Er zijn verschillende visies over het op peil houden van je vochtbalans. De een zegt dat je eigenlijk nooit dorst zou mogen hebben en consequent de hele dag water moeten drinken. Anderen zeggen juist naar je lichaam te luisteren en te drinken als je dorst hebt. Hoe dan ook, het algemene advies is om tijdens warme dagen de hoeveelheid die je drinkt aanzienlijk te verhogen.

Bewaar extra flessen water in de koelkast zodat je altijd gekoeld water hebt.

Je zult er misschien versteld van staan dat sommige studies, zoals deze Canadese studie naar rehydratie van actieve kinderen, hebben aangetoond dat melk zelfs beter is dan water om je vochtbalans op peil te houden. Als je veel melk drinkt, overweeg dan magere melk en let goed op het suikergehalte in de melk (200 ml melk bevat al bijna 10 gram suiker).

On the rocks

Neem lekker een paar ijsblokjes in je drankje. Tegenwoordig worden in de supermarkt zakken met kant-en-klare ijsblokjes verkocht. Nog beter is een koel/vriescombinatie met automatische IceMaker! Deze vult automatisch de lade en zo heb je altijd voldoende ijsblokjes op voorraad.

 

Wees voorzichtig met alcohol

Het is natuurlijk heel verleidelijk om aan het einde van een lange drukke en warme werkdag een paar koude biertjes of glazen wijn te drinken. Maar pas hiermee op. Alcohol droogt uit! Wees voorzichtig of vermijd alcohol. Het beste is om tijdens een hittegolf iets fris of bijvoorbeeld fruitwater te drinken.

Rosewijn

Nat achter de oren

Probeer het eens! Water op je oren (met name de oorlellen), polsen, achter je knieën, nek en enkels voor een tijdelijke verkoeling. In het algemeen zal water op je lichaam verkoeling geven. Een koude douche of 30 seconden koud water over je polsen laten lopen zorgt voor een wat langere verkoeling tegen de hitte.

Reinigen, koelen en hydrateren van je huid

Bewaar je moisturizer tijdens de hitte in de koelkast en breng hem aan na de koude douche voor nog meer verkoeling. Je huid zal je dankbaar zijn.

Kom met ijs

Vul een kom met ijsblokken en zet deze voor een ventilator. Zo krijg je een lekkere verkoelende wind. IJs gesmolten? Dompel dan je voeten in het water, zo profiteer je van een dubbele chill factor!

Slaap zacht

Eigenlijk zou je met armen en benen gespreid moeten slapen om de warmteontwikkeling te minimaliseren. Als je echt moeite hebt om weg te dromen kun je in plaats van je dekbed een vochtig laken gebruiken of vooraf een laken verpakt in de vriezer leggen om je in de nacht koel te houden.

Een andere tip is om een ijszak in je kussensloop te doen of een zak met rijst te vullen en deze een uur te bevriezen om hem als een soort van koude kruik te gebruiken. Als je dan nog steeds moeite hebt om te slapen zou je kunnen investeren in een hangmat vanwege de optimale luchtcirculatie.

Eet een koude maaltijd

Houd de oven uit tijdens een hittegolf. Neem eens een koude maaltijd zoals een zomerse salade of voedsel met een hoog vochtgehalte zoals meloenen, komkommers en aardbeien. Je lichaam produceert meer warmte na een warme maaltijd dan na een kleine koude salade. Een warme oven zorgt er bovendien voor dat de temperatuur in huis stijgt.

Elk hongergevoel kan trouwens gestild worden met een extra (water)ijsje. Alles in het belang van de lichaamstemperatuurregeling natuurlijk!

Salade

Draag katoen

Het dragen van katoen en het gebruik van goede kwaliteit katoenen beddengoed zal je ook koel houden. Kies op warme dagen dus niet voor wol of synthetische kleding.

Pas op met de zon

Pas op met zonlicht! Je hoeft echt niet achter de geraniums te gaan zitten door de hele dag binnen te blijven, maar volg de richtlijnen van de NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap). Bescherm je huid met zonnebrand en blijf op het heetst van de dag uit de zon (11:00 tot 15:00). Gebruik een zonnebril en draag eventueel een hoed of een pet.

 

 

Dit waren onze tips om de warme dagen goed door te komen. Heb jij nog tips? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.