Zelfgemaakte ijskoffie is een van mijn favoriete zomerdrankjes. Het geeft je een boost, is lekker en is verfrissend. Als de buitentemperatuur stijgt is ijskoffie een uitstekende keus voor de koffieliefhebber! Het is niet moeilijk om te maken en je kunt erop los experimenteren om zo de lekkerste variaties te maken. In dit artikel geef ik je mijn favoriete ijskoffievariaties!

 IJskoffie

Hoe maak je de koffie koud?

Allereerst, plaats de koffie nooit direct in de koelkast! Dit zorgt ervoor dat de koelkast opwarmt, dit kost onnodig extra energie. Laat de koffie bij kamertemperatuur afkoelen, daarna kan het de koelkast in.

Tip: Maak je vaker ijskoffie? Maak eerst ijsklontjes van koffie en gebruik deze om de koffie nog sneller af te koelen. Deze ijsklontjes smaken bovendien heerlijk als je er wat melk of amandelmelk aan toevoegt!

Caloriearme ijskoffie

Caloriearme ijskoffie

Je kunt je wel voorstellen dat ijskoffie met roomijs, volle melk met suiker, karamel of andere zoetmakers een echte caloriebom is. Gelukkig kun je ook een light variant bereiden door de koude koffie over wat ijsklontjes en halfvolle melk te gieten. Of maak een Griekse Frappé door de koude koffie met ijskontjes en eventueel wat melk in een shaker te gieten en goed te schudden. Wist je trouwens dat een Frappé in Griekenland met oploskoffie wordt gemaakt?

IJskoffielolly’s

IJskoffielolly

Of het een bestaand woord is, weet ik niet. Maar ik weet wel dat ijskoffielolly’s erg lekker zijn!

Je maakt ze eenvoudig door koude koffie te mixen met suiker, melk, koffiesiroop of jouw favoriete likeur. Giet dit mengsel vervolgens in ijsvormpjes en plaats ze voor minstens 6 uur in de vriezer. Deze ijsjes zijn de ideale opfrisser voor iemand die zijn koffie echt niet kan missen!

Klassieke ijskoffie met roomijs en slagroom

IJskoffie met slagroom

Soms mag je jezelf weleens verwennen. Zeker op een warme zomerdag is deze klassieke ijskoffie een echte traktatie. Je hoeft hier echt niet voor naar een koffiehuis, je maakt hem gemakkelijk zelf, als een echte thuisbarista!

Ingrediënten

 • Koude koffie of espresso
 • Melk en suiker, naar smaak
 • Vanille roomijs (of kies chocolade-, mokka- of stracciatellasmaak!)
 • Geklopte slagroom
 • Cacaopoeder, grof gehakte ongezouten nootjes of chocoladesaus als topping

Bereidingswijze

 1. Zet de koffie zoals je gewend bent, je zou hem iets sterker kunnen zetten dan gebruikelijk omdat het ijs de smaak wat minder sterk maakt.
 2. Hou je van gezoete koffie? Roer dan wat suiker door de koffie als deze nog heet is.
 3. Laat de koffie eerst op kamertemperatuur afkoelen en plaats de koffie daarna in de koelkast. Dit bespaart energie!
 4. Als de koffie goed koud is pak je een of meerdere hoge glazen om de ijskoffie in te serveren. Vul het glas eventueel met een beetje melk als je dat lekker vindt.
 5. Giet de afgekoelde koffie in het glas. Zorg dat je het glas niet helemaal vult zodat er ruime is voor het ijs en de slagroom.
 6. Schep voorzichtig een bolletje ijs op de koffie en voeg daarna wat slagroom toe.
 7. Maak je ijskoffie af met wat cacaopoeder, grof gehakte ongezouten nootjes of chocoladesaus.

Serveer de ijskoffie zo snel mogelijk en geniet!

 

Je ziet het, zelf ijskoffie maken is helemaal niet zo moeilijk! Wat is jouw favoriete variant? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.