Groente en fruit drinken? Kleurrijke smoothies zijn al lang een populaire trend. In dit artikel bekijken we of ze deel kunnen uitmaken van een gezond dieet.

Of ze nu groen, geel of rood gekleurd zijn, de diversiteit is enorm. Deze kleurrijke mixen zijn een vaste waarde geworden in de koelschappen. Daarbij heeft veel keukenapparatuur een nieuwe functie gekregen: het pureren van groente en fruit. Behalve dat het een lekker drankje is, verwachten velen van ons ook gezondheidsvoordelen en hulp bij het afslanken. Lees hier of en hoe smoothies hierbij kunnen helpen.

smoothie kleuren

Smoothies danken hun naam aan de consistentie. Het woord smooth geeft de indruk dat het drankje een aangenaam zachte smaak in de mond achterlaat. Een drankje mag zichzelf smoothie noemen op voorwaarde dat het niet alcoholisch is en een dikke consistentie van groente en fruit heeft, ongeacht de andere ingrediënten. Melk en yoghurt worden vaak gebruikt om body aan het drankje toe te voegen. Aangenomen wordt dat smoothies gezond zijn. Echter kunnen suiker- of vruchtensapconcentraat ook hun weg vinden naar een smoothie. Let bij het kopen dus goed!

Groente en fruit: heel of gepureerd?

Is een smoothie net zo gezond als een heel stuk groente of fruit? Vergeleken met sap staan groente en fruit, maar ook smoothies erom bekend veel waardevoller te zijn. Dit komt omdat groente, fruit en smoothies vezels bevatten die in puur sap ontbreken. Ervan uitgaande dat een smoothie alleen uit groente en fruit bestaat zijn ze net zo gezond als hun originele ingrediënten.

Het kauwen, dat bijdraagt aan de productie van speeksel en daarmee de gezondheid van de tanden ontbreekt echter. Het gevoel van een volle maag wordt ook bevorderd door kauwen. Als je in plaats daarvan groente en fruit in gepureerde vorm drinkt, neem je er meestal aanzienlijk meer van. Dit is een voordeel bij groente maar als de smoothie voornamelijk uit fruit bestaat wordt de suiker inname aanzienlijk groter.

Voedingsvezels zorgen voor een gevoel van verzadiging. Het is daarom aan te raden om de tijd te nemen en te genieten van je smoothie en deze langzaam te drinken. Een mengsel van groenten en fruit is het meest geschikt om het lichaam te voorzien van een verscheidenheid aan vitamines, mineralen en plantaardige stoffen. “Groene smoothies” is nu de uitdrukking op ieders lippen. Dit is een mix van groene groenten, kruiden, rijp fruit en water wat zorgt voor een perfecte frisse smaak.

Gezonde smoothies dankzij verse bereiding.

Om ervoor te zorgen dat de gezondheidsvoordelen zo dicht mogelijk bij die van verse groenten en fruit liggen is verse bereiding erg belangrijk. Het nadeel van kant-en-klare smoothies is het verlies van vitamines tijdens het conserveringsproces. Er wordt gebruik gemaakt van een pasturatieproces waarbij de smoothies worden verwarmd tot een temperatuur tussen de 65°C en 85°C. Dit voorkomt voortijdig bederf. Hoewel wordt aangenomen dat het proces vriendelijk is voor voedingsstoffen treden er vitamineverliezen op. Het is daarom het beste om je smoothie zelf te mengen met verse groenten en fruit en deze direct te consumeren. Dit zorgt ervoor dat je de meeste smaak en de grootste gezondheidsvoordelen uit de verste smoothie haalt.

smoothie groen

Smoothies drinken om je gewenste gewicht te bereiken?

Smoothies hebben een reputatie als hulpmiddel bij het afvallen en fit worden. Maar in hoeverre zijn smoothies echt geschikt om je te helpen je gewenste gewicht te bereiken? In beginsel is een dieet dat rijk is aan groenten en fruit belangrijk en nuttig om af te vallen. Enerzijds worden er genoeg vitaminen en mineralen geleverd met een verminderde energie input. Aan de andere kant bevatten deze voedingsmiddelen weinig calorieën en zijn ze voldoende verzadigend.

Een verminderde calorie inname en een verhoogd calorieverbruik in de vorm van beweging is het recept voor succesvol afvallen. Smoothies zijn een nuttig onderdeel van een caloriearm dieet. Als ze af en toe een hele maaltijd vervangen kunnen calorieën bespaard worden. Aangezien het verzadigingseffect echter beperkt is en, afhankelijk van het soort smoothie, grote hoeveelheden suiker tegelijkertijd worden opgenomen wordt deze maatregel niet aanbevolen als een normale methode voor gewichtsverlies.

Het idee om een paar dagen alleen smoothies te nemen is vergelijkbaar met het idee van sapvasten. Sapvasten is echter niet bedoeld voor gewichtsvermindering maar is een onderdeel van bepaalde natuurlijke geneesmethoden. Het mag slechts voor een korte periode en alleen onder toezicht. Het is dan veilig voor volwassenen. Een aanzienlijke vermindering van calorieën gedurende een lange periode leidt niet tot gewichtsverlies omdat het lichaam dan meer spiereiwit afbreekt. Maar spieren zijn onze krachtcentrale voor het verbranden van calorieën. Smoothies kunnen daarom samengaan met een caloriebewust dieet maar dienen niet als permanente maaltijdvervanger.  Beschouw je smoothie dus als een gezonde traktatie en onderdeel van een gezonde levensstijl.

Ben jij een fan van smoothies? Of heb je tips voor een verrassend recept? Wij zijn benieuwd. Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.