Op zoek naar voedsel vliegen ze door de keuken en nestelen ze zich op restjes, maar ook op vers fruit. Het rondzweven van deze kleine vliegjes is vervelend. Maar als ze eenmaal op je fruitschaal zitten, is het bederf onvermijdelijk. Gelukkig zijn we niet overgeleverd aan deze ongenode gasten. Met deze tips kun je de fruitvliegjes bestrijden.

fruitvliegjse schaal

 Waar komen fruitvliegjes eigenlijk vandaan?

Soms is het net alsof ze er ineens zijn, de keuken wemelt van de fruitvliegjes. Maar waar komen ze zo snel vandaan? Er zijn twee antwoorden: de vliegjes ruiken fruit, sappen en keukenafval op enkele meters afstand. Ze hebben alleen maar een open raam nodig om er te komen. Een tweede mogelijkheid is dat de eitjes van de fruitvlieg via fruit, gekocht of uit eigen tuin de keuken in komen. Rijpend, vergistend of rottend fruit is de ideale plek voor de eieren van fruitvliegjes. Daar komen al snel honderden jonge vliegen uit.

Ondanks dat de kleine vliegjes zo goed als geen gezondheidsrisico vormen, verspreiden ze gist en rottende bacteriën waardoor je fruit sneller bederft. Fruit dat is besmet met fruitvliegjes is niet bepaald aantrekkelijk. Maar als je fruit niet verrot of bedorven is, is het zeker nog eetbaar. De overdracht van ziekten wordt als zeer onwaarschijnlijk beschouwd. Was het fruit altijd grondig onder stromend water om te voorkomen dat je eventuele vliegenuitwerpselen opeet.

fruitvliegjes citroen

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om te voorkomen dat het zover komt. Laat geen sappen en wijn openstaan, laat geen vieze vaat op het aanrecht staan ​​en gooi rottend fruit weg. Zorg er verder voor dat je keuken schoon is, dat je de afvalbak tijdig leegt en schoonmaakt en dat je je keuken regelmatig ventileert. Lees hier nog meer tips over hygiëne in de keuken

Rijp fruit is in de koelkast in goede handen. Het is daar veel te koud voor fruitvliegjes en daardoor niet aantrekkelijk meer. Nog een voordeel: de vliegjes kunnen moeilijk uit hun eieren komen. Hoe kouder, hoe langzamer de larven zich ontwikkelen. Ter vergelijking: een temperatuurdaling van 25 ° C naar 20 ° C verdubbelt de kweektijd van de vliegen van 15 naar 30 dagen. Uitkomen is nauwelijks nog mogelijk bij de aanzienlijk koudere koelkasttemperaturen. De koelkast is daarom een ​​ideale hulp tegen fruitvliegjes. In dit artikel lees je welk fruit lekker aanvoelt in de koelkast en andere bewaartips. Fruit buiten de koelkast kun je tegen ongedierte beschermen met een katoenen doek of een fijnmazige vliegenkap.

fruitvliegjes basilicum

Zeg dag tegen vervelende fruitvliegjes

Ben je te laat en zitten er veel fruitvliegjes in je keuken? Gelukkig zijn er een aantal middeltjes die je helpen om ervan af te komen. Een populaire, maar controversiële optie is de zogenaamde fruitvliegjesval. Die zijn kant en klaar te koop, maar kun je ook simpel zelf maken. De vallen bestaan ​​uit een mengsel van sap, azijn en een scheutje afwasmiddel in een kom. Het wasmiddel zorgt ervoor dat de gelokte vliegen erin verdrinken. Critici merken echter op dat dit mengsel ook nieuwe fruitvliegjes naar de keuken kan lokken. Onze tip: als de besmetting ernstig is, is deze methode het proberen waard, anders hebben de volgende methoden de voorkeur.

De meest effectieve manier om van fruitvliegjes af te komen, is door ze van hun levensonderhoud te beroven. Hier worden dezelfde maatregelen aanbevolen als in de eerste plaats om een ​​besmetting te voorkomen. Zet fruit in de koelkast of onder een deksel. Zorg ervoor dat je keuken schoon en goed geventileerd is.

Sommige geuren kunnen ook fruitvliegjes helpen verdrijven. Ze houden bijvoorbeeld helemaal niet van kruidnagelolie, basilicum of sandelhout. Vleesetende planten kunnen ook helpen om de vliegenpopulatie onder controle te houden.

 

Hopelijk hebben deze tips jou kunnen helpen tegen fruitvliegjes! Heb jij nog goede tips? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.