Staat er bij jou een volle fruitschaal op het aanrecht of op tafel? Dat brengt vast kleur in huis! En hoe zit het met de groenten? Liggen die op elkaar gestapeld in de keuken of in de koelkast? In beide gevallen is het vaak niet de beste manier om ze te bewaren. Sommige groente- en fruitsoorten kunnen beter niet bij elkaar worden bewaard omdat dit invloed heeft op de houdbaarheid. Daarnaast kunnen de meeste soorten groente en fruit het beste in de koelkast worden bewaard.

Groente en fruit verschillen niet alleen qua smaak, uiterlijk en groeiomstandigheden, ze vragen ook verschillende manieren van bewaren. Sommige groenten en fruit scheiden een gasvormige stof af: ethyleen, ook wel etheen genoemd. Ethyleen staat bekend als rijpingshormoon en zorgt ervoor dat de rijping doorgaat, ook na de oogst. Ethyleen kan ook het rijpingsproces van groenten en fruit in de omgeving stimuleren, en rijpe groenten en fruit bederven snel. De oplossing? Afstand en koel bewaren!

Groente en fruit bewaren

Sneller rijpen door ethyleen

Alle groente- en fruitsoorten die rijpen na de oogst produceren ethyleen, maar met name appels, bananen, peren, meloenen, kiwi’s, abrikozen, perziken, nectarines, vijgen, pruimen, mango’s, avocado’s en tomaten produceren veel van deze stof. Bewaar deze groente- en fruitsoorten daarom nooit in de buurt van de soorten die hiervoor gevoelig zijn: alle kool- en slasoorten, wortels, komkommers, aardappelen, selderij en aubergines.

Sommige fruitsoorten zoals ananas, bessen, druiven, kersen en de meeste andere dan hierboven genoemde groenten rijpen niet, deze kunnen dus zonder problemen naast de ethyleen-producerende soorten worden bewaard.

In de koelkast: kou stopt de rijping

De koelkast is een echte bewaarkampioen. De kou remt de groei van ziektekiemen en vertraagt de stofwisselingprocessen in groente en fruit en daarmee ook het rijpingsproces door ethyleen. Dat vertraagt het bederf. Bovendien zorgt de kou ervoor dat vitamines en smaak bewaard blijven.

Heb je een Liebherr koelkast met BioFresh? In de Fruit & Vegetable Safe blijven groente en fruit bij een hoge luchtvochtigheid langer vers en knapperig. Het is niet nodig om producten in plastic te verpakken om uitdrogen tegen te gaan.

Soms is een combinatie van bewaren bij kamertemperatuur én bewaren in de koelkast ideaal. Rijpe peren, appels, kiwi’s, nectarines, perziken, pruimen en avocado’s kunnen uitstekend in de koelkast bewaard worden. Onrijpe producten kun je goed bij kamertemperatuur laten rijpen voordat je ze in de koelkast legt om ze zo lang mogelijk te kunnen bewaren.

Veel andere soorten zoals bessen, abrikozen, kersen, druiven, bladgroenten, kool- en slasoorten, prei, lente-ui, asperges, wortels, rode biet, selderij, radijsjes, erwten, maïs en champignons en kruiden kunnen direct in de koelkast bewaard worden.

Gevoelig voor kou: buiten de koelkast

Toch is de koelkast niet altijd de beste plek voor groente en fruit. Sommige soorten kun je beter buiten de koelkast bewaren. Bananen, mango’s, aubergines, aardappelen en pompoenen zijn bijvoorbeeld zeer gevoelig voor kou. Deze producten kun je het beste koel (maar niet koud!) bewaren, het liefst in de kelder of koelkast met keldervak.

 

Heb je vragen over BioFresh of over het bewaren van groente en fruit? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.