Iedereen kent het wel: je koopt een zak gesneden groente of sla en al heel snel ziet het er niet meer vers uit. Vaak eindigt zo’n zak te snel bij het afval. Jaarlijks wordt er alleen al in Nederland 41 kilo verse producten per persoon weggegooid, zonde! Dat hoeft helemaal niet. Met deze tips ga je voedselverspilling op een eenvoudige manier tegen.
1. Test de houdbaarheid
Hoe vaak heb jij niet iets weggegooid, simpelweg omdat de houdbaarheidsdatum verstreken was? Veel producten hebben een THT-datum op de verpakking staan, dit betekent Tenminste Houdbaar Tot. Deze datum geeft dus alleen aan tot wanneer een product in ieder geval te gebruiken is, dit zegt niets over de werkelijke houdbaarheid! Na de THT-datum zijn veel producten prima te gebruiken. Door middel van kijken, ruiken en proeven kun je vaak snel beoordelen of een product nog gegeten kan worden. Gooi iets dus niet zomaar weg!
Alles over de THT-datum en het verschil met de TGT-datum lees je in dit artikel.
2. Bewaren in plaats van weggooien
Heb je weer eens meer boodschappen gekocht dan je eigenlijk nodig had? Vaak kopen we meer dan we in korte tijd kunnen eten, dit resulteert vaak in het weggooien van producten. Een manier om voedsel langer te bewaren is door het in te vriezen! Door voedsel voor in het invriezen te portioneren hoef je alleen datgene te ontdooien wat je ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Je kunt uiteraard ook bereidde maaltijden invriezen, let er op dat je deze niet langer dan 3 maanden bewaard. Een label met de datum van invriezen kan hierbij goed helpen.
Er zijn ook andere manieren om levensmiddelen langer te bewaren. Maak bijvoorbeeld eens jam als je veel fruit hebt! Of kook een grote pan pastasaus van overgebleven groenten die je vervolgens (in porties!) invriest.
3. Goed bewaren is het halve werk
Door producten op de juiste manier in de koelkast te bewaren houd je ze zo lang mogelijk vers, maar niet iedereen weet wat de juiste indeling van de koelkast is. Je kunt de meeste groente- en fruitsoorten bijvoorbeeld het beste in de koelkast bewaren bij een hoge luchtvochtigheid. Brood hoort daarentegen niet in de koelkast, maar bewaar je het beste in de broodtrommel of vriezer. Alles over de ideale indeling van je koelkast lees je hier.
Bij veel mensen staat de koelkast helaas niet op de juiste temperatuur ingesteld. Bij een te warme koelkast zijn verse groenten, vlees en zuivel minder lang houdbaar. Stel je koelkast daarom in op een temperatuur van maximaal 5 graden!
Wat doe jij om voedselverspilling tegen te gaan? Of heb je vragen over het bewaren van levensmiddelen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.