Een van de bekendste tradities met Pasen is natuurlijk het kleurrijk versieren van eieren. Alleen hoe maak je optimaal gebruik van de eieren? Weggooien is zonde! We hebben een selectie van recepten en ideeën samengesteld voor wat je met de overgebleven eieren kunt doen en hoe je je huis op een duurzame manier kunt inrichten voor Pasen.

Vooral kinderen vinden het heerlijk om vlak voor Pasen vrolijke eieren te schilderen. Je kunt de eieren uitblazen zodat je de schaal mooi kunt versieren en het eitje zelf nog goed kunt gebruiken. Hoe je de rest van de eieren verwerkt tot een aantal heerlijke delicatessen lees je hier!

Tips voor een duurzaam pasen

Met een paasnest kun je je eierresten gemakkelijk verwerken!

De inhoud van het ei: niets verspillen!

Gekookt, gepocheerd, geroerd of gebakken: gelukkig zijn eieren zeer veelzijdig. Een heerlijke taart voor de paasbrunch? Of wat dacht je van een paasnestje? Een paasnestje is een soort eetbaar eierdopje, een heerlijke traktatie voor kinderen. Zo maak je stap voor stap een paasnestje:

Ingrediënten voor vijf porties:

  • 800 gram bloem
  • 1 gistblokje
  • 200 ml lauwe melk
  • 80 gram suiker
  • 16 gram vanillesuiker (twee pakjes)
  • 3 eieren
  • 1 theelepel zout
  • 150 gram zachte boter

Bereiding:

  1. Zo maak je het deeg: meng de bloem en de gist, voeg 2 theelepels suiker en 6 theelepels lauwe melk toe en kneed dit tot een deeg. Laat het deeg 15-20 minuten op een warme plaats rusten.
  2. Voeg de overige ingrediënten aan het deeg toe en roer met een kneedhaak. Laat het deeg vervolgens nog eens 45 minuten rusten, het volume moet ongeveer verdubbelen.
  3. Verdeel het deeg in vijf porties, vorm afzonderlijke slierten en draai of vlecht het tot een koord. Vorm met het koord een cirkel op het bakpapier zodat er vijf nesten ontstaan.
  4. Bak de nesten ongeveer 20 minuten op 180°C. Optioneel kunnen de nesten worden bedekt met eigeel en besprenkeld met hagelsuiker.

De paasnesten zijn niet alleen bijzonder lekker, maar ook een prachtige tafeldecoratie. Voor de paasbrunch doe je de eieren in de nesten en je hebt een eierdopje dat je ook kunt opeten!

 

Recept voor advocaat

Het is zo gemakkelijk om zelf advocaat/eierlikeur te maken!

Maak je eigen advocaat

Nog een hoogtepunt voor Pasen: zelfgemaakte advocaat. Als je het goed gekoeld bewaart in je (Liebherr) koelkast, heb je een maand na Pasen nog plezier van deze heerlijke eierlikeur. Met dit recept maak je eenvoudig zelf advocaat:

Ingrediënten voor 750 ml:

  • 5 eierdooiers
  • 125 gram suiker
  • 2 eetlepels vanillesuiker
  • 350 ml melk
  • 250 ml cognac of rum (54-70% alcohol)

Bereiding:

  1. Meng de eierdooiers met de suiker en de vanillesuiker.
  2. Voeg melk toe en roer het mengsel in een heet waterbad tot het dik en romig is.
  3. Roer voorzichtig de alcohol erdoor.
  4. Laat de resulterende room volledig afkoelen en giet de room door een fijne zeef in een schone fles.
  5. Sluit de fles goed af en plaats de advocaat in de koelkast om te rusten.

Pasen voorbij en veel gekookte eieren over?

Felgekleurde paaseieren zijn een bekende traditie. Met Pasen kunnen jong en oud eieren zoeken in de tuin. Als de pret voorbij is, houden de meeste gezinnen veel gekookte eieren over. In het BioFresh-deel van je Liebherr-koelkast kunnen de gekookte eieren tot 15 dagen worden bewaard, maar wat ga je er mee doen?

Naast de klassieke eiersalade zijn er ook veel ongebruikelijke recepten voor het gebruik van hardgekookte eieren. Wat dacht je van een clubsandwich, pastasalade met ei, bami met gekookt ei, caesarsalade, of een Russische ragoutpastei met ei.

We hopen dat je een aantal nieuwe ideeën hebt opgedaan voor een duurzaam Pasen en wensen je veel plezier, gezondheid en geluk toe!

 

Heb jij nog leuke ideeën voor Pasen? We zijn benieuwd! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.