Nadat de moeders een maand geleden in het zonnetje werden gezet, is het nu de beurt aan alle papa’s. Want Vaderdag bestaat alleen maar omdat er ook een Moederdag is.

Hoe Vaderdag is ontstaan? Net als Moederdag vindt ook deze dag zijn oorsprong in Amerika. Geïnspireerd door Anna Jarvis, die een jaar eerder Moederdag had gelanceerd, was het haar landgenote Sonora Smart Dodd die Vaderdag in Amerika introduceerde.

vaderdag cadeau

Geschiedenis van Vaderdag

Op 27 jarige leeftijd realiseerde Sonora welke opofferingen haar alleenstaande vader had moeten maken om haar en haar vijf broers en zussen te laten opgroeien. Toen Sonora 16 jaar was stierf haar moeder bij de geboorte van haar kleinste zusje. Haar vader, William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog, voedde Sonora en haar broers en zussen in zijn eentje op, inclusief de nieuwste spruit. Sonora bewonderde haar vader daarom enorm en vond dat als er een Moederdag was er ook een Vaderdag moest zijn.

Oprichter van de feestdag

De eerste Vaderdag vond plaats op 19 juni 1910 in Spokane, Washington. Toenmalig president Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om Vaderdag te vieren, maar het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres wilde een dag die de mannen in het zonnetje zette niet doorvoeren. Het gevolg hiervan was dat de dag pas tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972 officieel in de VS werd erkend.

vaderdag bbq

In Nederland wordt Vaderdag vanaf 1937 gevierd. In eerste instantie werd dit in oktober gedaan. Op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten werd in 1948 afgesproken dat Vaderdag verplaatst zou worden naar de derde zondag van juni. De reden hiervoor was, dat men de viering in oktober te dicht op het naderende Sinterklaas- en Kerstfeest vond liggen. Mei en juni werden daarom als geschiktere maanden gezien voor Moederdag en Vaderdag.

Cadeautjes en ontbijt op bed

Wereldwijd worden vaders op Vaderdag in het zonnetje gezet. Hierbij is het door kinderen geven van een zelfgemaakt cadeau en het verzorgen van een ontbijt op bed al net zo populair. En omdat ook voor veel vaders een Vaderdagcadeau wordt gekocht, is dit voor veel winkeliers een dag om onder de aandacht te houden.

Een stropdas is één van de meest gegeven Vaderdag cadeaus. Verderop in het lijstje vinden we aftershave en allerhande gadgets. De gekleide asbak vinden we gek genoeg niet in het rijtje terug. Overal ter wereld worden papa’s verwend met cadeautjes. Voor Vaderdag wordt jaarlijks een astronomisch bedrag uitgegeven van € 13.300.000.000.000.

vaderdag stropdas

In het buitenland

In Nederland vieren we Vaderdag dus op de derde zondag in juni. Toch wordt Vaderdag niet overal op deze dag gevierd. Zo vieren de Belgen Vaderdag niet op de derde, maar op de tweede zondag in juni. In Duitsland wordt Vaderdag gevierd op Hemelvaartsdag.

Vaderdag wordt in ongeveer 50 landen in de wereld gevierd. In Rusland vieren ze het bijvoorbeeld met een grote optocht, om vaders in het leger te eren. Bij onze oosterburen in Duitsland vieren ze Vaderdag met het organiseren van speciale wandeltochten, waarbij er vooral veel wordt gedronken. Onze Duitse collega’s schreven hier al eens een artikel over op het Duitse FreshMAG.

 

Hoe vier jij vaderdag? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.