Het lijkt een makkelijke vraag waarvan het antwoord voor de hand ligt; witte wijn wordt gemaakt van witte druiven, rode wijn wordt gemaakt van rode druiven. In werkelijkheid is het niet zo eenvoudig.

Je zou makkelijk aan kunnen nemen dat witte wijnen van witte druiven wordt gemaakt en rode wijnen van rode druiven, maar dat is dus niet helemaal waar. Allereerst wordt rode wijn niet van rode druiven, maar van blauwe druiven gemaakt! In feite hebben bijna alle druivensoorten die voor rode wijn gebruikt worden een min of meer donkerblauwe kleur. Er zijn overigens wel druiven met een rode schil, zoals pinot gris of Gewürztraminer, maar deze worden meestal gebruikt voor de productie van witte wijn. Daarnaast is er een groot verschil tussen rode en witte wijn als je kijkt naar hoe de wijn gemaakt wordt, de zogenaamde vinificatie.

Rode of witte wijn

Verschil in de productie

Bij witte wijn is het productieproces relatief eenvoudig. De druiven worden geperst en de most wordt vergist tot wijn. Doe je dit met blauwe druiven, dan krijg je zeker geen rode wijn. Het sap van de meeste donkere druivensoorten is namelijk kleurloos, de meeste kleurstof zit in de schil. Daarom worden de druiven bij het maken van rode wijn eerst geplet of grof gemalen om een zo een puree van druivensap, pulp en schil te maken. Bij het fermenteren van deze puree komen de kleurstoffen uit de druivenschillen in de vloeistof terecht. Het persen gebeurt pas ná de fermentatie. Samengevat; bij witte wijn wordt alleen de most vergist tot wijn, terwijl voor rode wijn een puree van druivensap, pulp en schil wordt vergist.

Wijngaard met druiven

Donkere druiven voor witte wijn en champagne

Je denkt misschien: zou het niet mogelijk zijn om van donkere druiven een witte wijn te maken als je alleen de most zou vergisten? Het antwoord is dat dit regelmatig wordt gedaan! Het beste voorbeeld hiervan is champagne. Champagne mag slechts van drie druivensoorten worden gemaakt: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Alleen de chardonnay is een witte druif, de andere twee zijn blauwe duiven. Van deze blauwe druiven wordt alleen het kleurloze sap geperst en gefermenteerd zodat er een witte wijn van gemaakt kan worden. Champagnes die alleen van blauwe druiven gemaakt zijn worden daarom “Blanc de Noirs” genoemd, dat letterlijk “wit van donker” betekent.

En hoe zit het met rosé wijn? In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit nooit een mengsel van witte en rode wijn! Bij het maken van rosé worden de schillen kortdurend aan het fermentatieproces toegevoegd. Wanneer de juiste kleur bereikt is worden de schillen verwijderd en wordt het lichtgekleurde sap verder gefermenteerd. Toch zijn er een aantal roze gekleurde wijnsoorten die gemaakt worden door witte en rodewijn te combineren. Dit mag officieel geen rosé genoemd worden, in plaats daarvan wordt hiervoor vaak de term ‘rotling’ gebruikt. Bekende voorbeelden zijn Schillerwein uit Württemberg en Rotgold uit Baden.

 

Heb je vragen over wijn? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.