Voor sommige wijnliefhebbers is wijnproeven meer dan alleen een gezellige en bourgondische aangelegenheid. Om wijn het beste te kunnen beoordelen moet je voorkomen dat je zintuigen op welke manier dan ook beïnvloed worden. Met de tips in dit artikel help ik je om jouw kennis van het wijnproeven te vergroten.

Wijnproeven notities

In tegendeel tot wat vaak gedacht wordt, heeft een wijnproeverij volgens professionele wijnkenners weinig te maken met plezier en gezelligheid. Sterker nog, een wijnproeverij is een bijna sober ritueel waarbij de beoordeling van de kwaliteit van de wijn voorop staat. Wijnproevers kunnen zeker een aantal dingen leren om ervoor te zorgen dat hun oordeel over de wijn niet vertroebeld wordt. Het kan heel leerzaam zijn om goed te kijken naar wat de professionals doen voor en tijdens een wijnproeverij.

Zorg voor een goed geventileerde ruimte

Hoewel het idee van een wijnproeverij in een wijnkelder met gedimd licht heel romantisch klinkt, is het niet zo’n goed idee. Als je een wijn zo objectief mogelijk wilt beoordelen kun je het beste zorgen voor een goed verlichte en geventileerde ruimte.

Je moet er verder rekening mee houden dat zelfs een parfum of aftershave zeer storend kan zijn tijdens het wijnproeven. Maar niet alleen vreemde geuren kunnen een wijnproeverij beïnvloeden. Ook prikkeling van je andere zintuigen die op het eerste gezicht niets met het proeven te maken hebben kunnen je smaakperceptie aantasten. De stilte in het proeflokaal is bijvoorbeeld het eerste wat vaak opvalt bij een professionele wijnproeverij.

Wijn inschenken

Erg belangrijk: rust

Gepraat, geluiden van de straat en zelfs muziek zullen invloed hebben op je concentratie. Felle kleuren, kunst of zelfs een mooi uitzicht kunnen, hoe mooi ook, nadelig zijn voor je ruik- en smaakbeleving. Daarnaast onderdrukt roken je reuk- en smaakbeoordeling. Daarom mogen rokers minimaal een half uur voor het wijnproeven niet roken. Hou er, bij het proeven, rekening mee dat onze zintuigen scherper zijn op een lege maag dan na een zware maaltijd. Plan je wijnproeverij dus altijd voor een maaltijd in plaats van vlak erna!

 

Heb je vragen over wijn? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.