Wist je dat zalm de meest gegeten vissoort in Nederland is? Om de juiste wijn bij deze vis te kiezen is vanwege de uitgesproken smaak best lastig. In dit artikel lees je waar je op moet letten en geef ik je mijn persoonlijke favoriete wijn bij zalm.

Wijn bij gegrilde zalm

De zalm dankt zijn populariteit niet alleen aan zijn bijzondere smaak, de zalm is ook op veel verschillende manieren te bereiden. Dankzij het iets stevigere vlees is het grillen van zalm op de barbecue een populaire bereidingswijze. Deze bereidingswijze draait echt om de smaak van de zalm, zonder al te veel kruiden of andere smaakmakers. De gekozen bereidingswijze heeft overigens ook een grote invloed op de keuze van de wijn. Een gerookte zalm of een zalm met saus vraagt om een andere wijn dan de gegrilde zalm waar we het nu over hebben.

De sterke zalmsmaak vraagt om een speciale wijn

Bij het kiezen van een bijpassende wijn moet je er rekening mee houden dat zalm een vetrijke vis is met een sterkere smaak. Het grillen van de vis versterkt bovendien deze smaak. Een geschikte wijn moet daarom een volle uitgesproken smaak, voldoende fruit en een levendige zuurgraad hebben. De volle smaak is nodig om de sterke smaak van de zalm aan te gaan, het fruit is een geweldige aanvulling op de grillsmaak terwijl de zuurgraad van de wijn als het ware door het vet van de vis snijdt voor een eleganter geheel.

Mijn aanbeveling: een droge Riesling uit Duitsland

Vaak wordt zalm gecombineerd met een Chardonnay. Op zich een prima keuze, maar mijn eerste keuze voor gegrilde zalm is een droge Riesling uit de “Great Growths” klasse. Wijnen onder de “GG” benaming zijn de beste witte wijnen in Duitsland met grote internationale waardering. Zo ook deze Riesling die, naast de voor deze druivensoort kenmerkende zuurgraad, ook een opmerkelijk karaktervolle en fruitige smaak heeft.

Riesling bij zalm

De 2015 Erbacher Schlossberg Riesling dry GG uit de Rheingau van Weingut Schloss Reinhartshausen is mijn aanbeveling voor een heerlijk diner met gegrilde zalm.

 

Heb je vragen over het combineren van wijn met eten? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.