Speculaaskruiden zijn een mix van verschillende specerijen en zijn echte smaakmakers die bij het najaar, Sinterklaas en Kerst passen. Je kunt speculaaskruiden, of koekkruiden, kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om het zelf te maken! En dat is niet alleen goedkoper, het is ook helemaal niet moeilijk.

Je kunt de speculaaskruiden bijvoorbeeld gebruiken om zelf speculaasbrokken, taaitaai of kruidnoten mee te maken. Maar de kruiden zijn ook heerlijk om over stukjes appel te strooien, door je havermoutpap of als topping van je speciaalkoffie.

De naam speculaaskruiden klopt trouwens eigenlijk niet. Het mengsel bestaat namelijk niet uit kruiden, maar uit specerijen. Het specerijenmengsel bestaat meestal uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder en witte peper. Sommigen doen er nog foelie, kardemom, anijs of koriander bij.

Kaneel, kruidnagel en steranijs om zelf speculaaskruiden te maken

Ingrediënten voor ongeveer 1 potje speculaaskruiden

  • 8 theelepels kaneel
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 2 theelepels kruidnagelpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel witte peper
  • 1/2 theelepel gemalen kardemom
  • 1/2 theelepel gemalen anijszaad

Bereidingswijze

Gebruik voor het gemak alle ingrediënten in poedervorm. Meng alle ingrediënten door elkaar in een potje. Dat is alles.

Het is ook lekker om hele kruidnagel, kardemom, steranijs en peperkorrels te gebruiken. Rooster deze specerijen even kort in een droge koekenpan. Zo komen de aroma’s er nog meer uit. Maak ze daarna fijn in een vijzel of in de koffiemolen en meng ze vervolgens met de poeders.

Variaties

Het leuke aan zelf een kruidenmengsel maken is dat je naar smaak kunt variëren met de ingrediënten. Voeg bijvoorbeeld wat extra witte peper toe voor wat meer pit. Of kies voor wat extra anijs als je bijvoorbeeld taaitaai gaat maken.

Ik raad je wel aan om de ingrediënten beetje bij beetje door elkaar te roeren. Zo kun je tussendoor proeven of er nog iets mist of dat een bepaald ingrediënt te veel overheerst.

 

Heb jij weleens zelf speculaaskruiden gemaakt? Wat is jouw favoriete samenstelling? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.