Как правилно се съхраняват морковите

„Освободител“ от пролетна умора или посветеният на кожата и очите зеленчук: 2 от положителните качества, които се приписват на моркова. Но този полезен, оранжев зеленчук има още много какво да предложи. Да видим:

Всъщност, на морковите трябва да се обръща сериозно внимание, тъй като съдържат наистина ценни витамини от група В, фолиева киселина и биофлавоноиди, които подпомагат дишането на клетките. Витамините D, E и К, както и етерични масла, желязо, магнезий и фосфор също намират място в хранителното съдържание на този зеленчук.

Наличието на всички тези полезни микроелементи го прави една от най-предпочитаните храни, когато става въпрос за доброто здраве.

Това обаче не е всичко!

Морковите са богати и на алфа и бета каротин (колкото по-оранжев е коренът, толкова и съдържанието на бета-каротин е по-високо), което в допълнение към всичко останало ги прави абсолютен лидер сред полезните зеленчуци. Причината за това е, че каротеноидите са особено ефективни при защитата на клетките, а това е изключително предимство.

Голяма част от изследванията на моркови традиционно се фокусират именно върху каротеноидите и техният важен антиоксидантен ефект. В тази връзка морковите (заедно с тиквата и спанака) заемат важно място в списъка на най-ефективните антиоксидантни зеленчуци по отношение на наличието на бета-каротин.

Но последните изследвания насочват прожекторите и към друга категория на фитонутриенти, съдържащи се в морковите – полиацетилени, за  които няколко скорошни изследвания са установили, че подпомагат забавянето на растежа на вредните клетки.

Всички тези характеристики на „оранжевия корен на благоденствието“ подпомагат механизма на ремонт на повредените клетки и отслабената имунна система. Дори ако пренебрегнем голямото количество витамини, морковите са страхотно средство за справяне с пролетната умора.

При условие, че хапвате морковите заедно с храни с по-високо съдържание на мазнини или с краве масло или зехтин – наличния в морковите витамин Е ще бъде много по-устойчив. Причината: мазнината и холестеролът са необходими за абсорбирането на всички мастно-разтворими витамини съдържащи се в морковите, какъвто е и Витамин А. Така че при следващия фреш от моркови, защо не прибавите и една лъжица зехтин?

Именно високото съдържание на витамин А въздейства благоприятно и на кожата и очите. Консумирането на този зеленчук определено може да подобри визията ви, а кожата ви ще стане по-еластична. Не сте виждали заек с бръчки и очила, нали 🙂

Съхранение

Морковите са от онези зеленчуци, които при правилно съхранение могат да издържат свежи доста дълго време. В тази връзка имайте предвид следното: преди да оставите моркова на съхранение в хладилника, препоръчва се да отстраните зелената му част.

Причината: след като приберете моркова в хладилника, зелената му част изсъхва, поради което същата започва да извлича влагата от корена (моркова), а това го прави набръчкан, мек и не много свеж на външен вид. Затова: отрежете зелената част и ги приберете в стандартното хладилно отделение, в което не ги съхранявайте повече от 50 дни, или най-добре оставете морковите на отговорно съхранение в отделението BioFresh на Либхер, където ще изкарат напълно свежи до цели 80 дни. Освен това, препоръчва се морковите да не се съхраняват в близост до ябълки, круши, картофи и други плодове и зеленчуци, произвеждащи етилен газ, който би ги направил горчиви.

Направете нещо добро за тялото си – хапвайте моркови.