Репичките: малки, но могъщи

Свежи, хрупкави и леко пикантни – репичките са в разгара на сезона си.

Тези малки, кръгли червени луковички са сред първите градински зеленчуци, готови за прибиране през пролетта, осигурявайки ни леко пиперлив вкус към любимите салати. Настъргани или като добавка към крема сирене – гъвкави и вкусни, те могат да бъдат използвани и, за да съживят широка гама от ястия. Дори и да ги подложите на топлинна обработка, пикантните бомбички са фантастичен съпровод не само на салатите, но и на сготвената храна.

Репичките са здравословни

С високо съдържание на вода и много ниско на калории, те имат високи нива на хранителни вещества, богати на витамини и минерали като калий, калций, магнезий и желязо. Синапеното масло, което се съдържа в луковицата и придава по-острия им вкус, стимулира храносмилането и помага на имунната система в борбата й срещу вируси, бактерии и гъбички. Освен това, те могат да помогнат и в битката със стомашно-чревния дискомфорт.

Репичката: малка, но могъща

Въпреки, че изглеждат малки и по-скоро ненужни на пръв поглед, те са ценен дар от природата. Но защо някои репички са по-лютиви от други? Остротата на този зеленчук идва от горчивите масла, които се съдържат в него. На колкото по-интензивна слънчева светлина са изложени, толкова по-пиперливи стават тези масла. Репичките, набрани в пика на лятото, може да са малко по-”горещи” на вкус от тези, които се предлагат през пролетта. И ако вашите са прекалено пикантни, препоръчваме ви да добавите малко сол, за да облекчите по-острия вкус.

Съхранение

Как да запазим репичките свежи за по-дълго време?

Червените лютиви бомбички остават свежи в хладилника до 3 дни. В домакинските уреди на Либхер, оборудвани с технологията Biofresh, могат да се съхранят в своя най-добър вид и вкус за срок от 10 дни. Те обаче не са особено подходящи за замразяване, тъй като при размразяване губят своята свежест, изглеждат увехнали и вече не са хрупкави.

Вижте още по темата и: Как да готвим със замразени зеленчуци

Една многофункционална съставка

repichki

Листата от репички са идеални за направата на вкусно песто

Освен че традиционно ги използваме за добавка към салатата, репичките могат да се използват и като приятна част от много други ястия и предястия. Ако търсите нов начин да се насладите на вкуса им, може би ще ви е интересно да научите, че листата им са идеални за направата на ароматно песто.

Рецептата: Нарежете листата на едро, добавете малко кориандър, настъргани бадеми, чесън, черен пипер, зехтин, сол и разбъркайте с пасатора, докато се образува паста. Ако искате още малко свежест, може да използвате и малко лимонов сок. Вкусът на това песто чудесно се съчетава с тестени изделия и е много лесно да се направи. Опитайте го, вместо да се чудите къде да изхвърляте листата на репичките.

Нашият съвет: при закупуване на репички, проверете дали листата им са свежи и нямат признаци на увяхване. Само най-свежо изглеждащите са подходящи за направата на пестото, за което споменахме преди малко. Преди да ги направите на паста, трябва да се измият старателно и да се изсушат, тъй като често има много останала пръст по тях.