Вероятно често сте чували как майка казва на детето си, че ако си изяде всичкия спанак ще стане силно и здраво дете – точно като моряка Попай. Но всъщност колко полезен е спанакът и колко желязо се съдържа в него?

Свеж и вкусен независимо как е приготвен

Има многобройни рецепти за приготвяне на спанак – салати, супи или страхотно смути.

В зависимост от предпочитанията ви, можете да го използвате като гарнитура към риба или картофи. Съчетава се добре и с паста.  А вкусно ястие от спанак с добавена сметана, омекотяваща вкуса му, може да изкуши дори злоядите деца да го опитат.

Митът за желязото в спанака


Дълго време спанакът е смятан за храна с изключително голямо съдържание на желязо.

Оказва се, че това не е съвсем така. И макар грешката да е разкрита още през 30-те години, митът трайно се е настанил в съзнанието на много хора.

Но как се е случило това?

Поради печатна грешка, с която на спанака е предписано 10 пъти по-високо съдържание на желязо отколкото в действителност съдържа . В действителност в 100 гр. спанак се съдържат 3.8 мг желязо (при термална обработка тази стойност се намаля на 2.9 мг), а не 38 мг както се е смятало преди. Но дори и при това положение спанакът е изключително полезен.

Той е богат източник на магнезий и витамини. А

3.8 мг желязо за 100 грама спанак никак не са малко.

Те са дори повече в сравнение със съдържанието на желязо в други листни зеленчуци като марулята например (в която се съдържат 2 мг желязо).

Съхранение

Как спанакът да се запази свеж за по-дълго време?

Ако не се сещате за някое подходящо ястие, в което да използвате спанак, то щом си го купите от магазина можете да го оставите на отговорно пазене в хладилника си.  В BioFresh отделението на хладилниците Liebherr спанакът се запазва свеж до 2 седмици.

В хладилник без BioFresh спанакът запазва свежестта си до 5 дни. А ако нямате свеж спанак под ръка, можете да използвате добре изпитания метод за замразяване на зеленчуци. Директно замразеният спанак има само с 20% по-малко витамин С в сравнение с пресния. Замразеният спанак е добра алтернатива и когато ви е необходимо да забъркате някое бързо ястие.

Факти за здравето

Спанакът укрепва мускулатурата!

По възможност консумирайте спанака свеж и пресен. Причината е проста: при термална обработка съдържащите се в спанака витамини частично се унищожават.

Затова, за да се запазят колкото е възможно повече витамини, спанакът трябва да се консумира в суров вариант или леко задушен. В този зеленчук се съдържат полезни хранителни вещества, които допринасят за изграждането на мускулите.

*Всички посочени данни са ориентировъчни и зависят изключително от вида и правилното съхранение на продуктите, като се гарантира непрекъснатост на охлаждането от момента на прибиране на реколтата/производството до поставянето в уред с марката Liebherr. При хранителни продукти с посочена трайност винаги е в сила посочената на опаковката дата.