Зима и пресни зеленчуци са две неща, които на пръв поглед не вървят ръка за ръка…

Но не бързайте!

Това, че не можем да си откъснем пресни зеленчуци от градината през следващите няколко месеца не бива да е причина те да не са на масата ни и през зимата.

Но как да си ги осигурим, така че хем да са вкусни, хем да са полезни, и то по всяко време?

Откакто има хора по земята от тогава насам датират и най-ранните опити за консервиране на храна, особено през студените месеци. Но не всички методи за консервиране са еднакви.

Някои са по-лесни от други, някои са по-безопасни от други, а някои зеленчуци могат да бъдат запазени само по определени начини, а не чрез всички.

Без значение кой метод ще изберете, правилното и безопасно консервиране е задължително, тъй като неправилно съхранените храни могат да създадат проблеми.

Сушене


сушене на билки и подправки

Това е един от най-старите методи за консервиране на храна, но въпреки това днес все още има много практически приложения. Известен още и като дехидратиране на храната, този метод има множество предимства:

  1. запазва целия хранителен профил
  2. увеличава вкуса
  3. не струва почти нищо
  4. намалява размера на храната

Най-простичкият и евтин начин да го направите е да използвате слънцето или фурната. За да се изсушат равномерно, плодовете и зеленчуците трябва да се нарежат най-малко наполовина. Това ще помогне да се ускори процесът чрез увеличаване на площта, която ще се суши.

Изсушаване чрез провесване

Една от най-апетитните гледки през зимата е провесен наръч, но не от съчки, а от апетитни суджуци, които някой нетърпеливо чака да се изсушат, за да станат перфектната добавка към червеното му вино. Но да не се отплесваме, все пак говорим за зеленчуци –  това е чудесен метод и за тяхното изсушаване. Този вариант е най-подходящ за билки и подправки.

Щом отделите билките си на връзки, окачете ги някъде в апартамента или в къщата си на място, което е сухо и циркулацията на въздух е добра. Само след няколко дни листенцата на вашите билки ще станат много крехки, готови да бъдат стрити и използвани за любимото ви ястие или чай.

Съхранение в изба/мазе

Преди да бъдат изобретени хладилниците, избените помещения са най-използвания метод за съхранение и запазване на храна. Те наподобявали условията на хладилник – студени, добре вентилирани и просторни.

Ако във вашия имот имате мазе, то това действително може да бъде добър избор при съхранението на зеленчуци, вместо използването на други начини за консервиране.

Зеленчуците, които съхранявате там не бива да имат наранявания по себе си – драскотини, обелени кори, петна и т.н. Най-добре би било те да са откъснати в разцвета на техния растеж, защото ще искате да ги „замразите“ точно в този етап, за да ги използвате в пиковата им свежест, когато решите да ги извадите от мазето.

Най-добрите зеленчуци за съхранение в мазе

Не е трудно да се сетим, че най-удачно е там да съхраняваме кореноплодни зеленчуци, тъй като самите те растат и се развиват под земята. Цвекло, картофи, лук, чесън са все фантастичен избор.

Консервиране в буркани


правене на туршия

Когато прочетохте за методи за консервиране на храни, вероятно този първи ви изникна в съзнанието ви. Това е един от най-популярните начини за запазване на храната, стара традиция и у нас. Макар, че има много начини за подобно консервиране, водната баня е най-лесна да се направи у дома. Изисква се да използвате т.нар. кисели зеленчуци – всякакви не кисели са опасни за консервиране при водна баня.

Ако сте решили да запазите реколтата си по този начин, не забравяйте да използвате вече изпитана рецепта, която да съответства на зеленчуците, които имате. Рецептата за любимата туршия на баба ви би била чудесен избор! Важно е да не забравяте, че стерилизацията в случая е от голямо значение. Всичко, което е във водната баня по време на консервацията трябва да е стерилизирано и добре измито: буркани, капачки, дъски за рязане и всяко друго средство, което влиза в контакт с храната. Характерно за този метод е, че след около три минути врящата вода ще изтласка навън излишния въздух и ще вакуумира зеленчуците в буркана.

Най-подходящите зеленчуци за варене в буркани

Както вече споменахме, това са киселите плодове и зеленчуци като карфиол, домати, чушки, моркови и т.н. Ако искате да консервирате сладки, а не кисели плодове и зеленчуци, най-добре е да използвате методите за приготвяне на сладко и конфитюри.

Замразяване


food-preservation

Замразяването е един от най-лесните и ефективни начини да запазите храната си за дълго време. Всъщност, това е и най-добрият начин да съхраните някои зеленчуци. Минусовите температури просто забавят растежа на всякакви бактерии и микроорганизми, които в нормална среда биха развалили зеленчуците. За да ги замразите правилно трябва да разполагате и с добра опаковка: пластмасови или найлонови контейнери, устойчиви на влага и въздух (повече по темата тук).

Ще получите най-добри резултати от замразяването, ако изберете да го направите само с най-пресните зеленчуци. Измийте ги и след това ги сортирайте по размер. Преди да ги поставите във фризера , те трябва да бъдат бланширани във вряла вода за няколко минути.

Бланширането „запечатва“ растенията като по този начин спира разпадането на ензимите, които биха развалили вкуса им. Веднага след бланширането поставете зеленчуците в студена вода. След това ги изсушете, опаковайте ги и ги поставете във фризера.

Най-добрите зеленчуци за замразяване

Броколи, аспержи, грах, тиквички, спанак, моркови, както и повечето листни зеленчуци.

Е, кой е любимият ви начин за консервиране, който ви осигурява вкусна и питателна храна, дори и през зимата? Споделете в коментарите!

източник: www.fix.com/blog