Ароматните подправки, които старателно сме отгледали на балкона или пък сме посадили в градината, са от онези съкровени летни акценти, които определено ще ни липсват през идващата есен и зима. За щастие тенденция да ги отглеждаме като саксийни растения у дома продължава да влиза във все повече домове. Но колкото и да се стараем, те все пак са сезонни растения и не могат да виреят целогодишно. И когато лятото приключи, а все още ни се иска да разполагаме с любимите ни зелени подправки, идва и въпросът – възможно ли е да удължим удоволствието от тях с още няколко месеца? В тази статия ще ви разкрием някои кулинарни тайни, които ще ви осигурят летните аромати и през по-студените месеци.

Подправки в масло

Не може да бъде по-вкусно и лесно от комбинацията зехтин с розмарин, мащерка или естрагон в домашни условия: просто добавете към подправките студено пресован зехтин и ги оставете да се накиснат в него за 4-6 седмици. Етеричните масла в подправките ще придадат аромата си на зехтина и така ще получите изключително вкусен дресинг, който може да използвате доста дълго време.

Подправки в сол

Солта е естествен консервант и подправки консервирани по този начин лесно могат да се приготвят у дома. Солта запазва аромата им и ни дава възможност да ги съхраним за няколко месеца. Може да комбинирате каквито решите подправки като ги нарежете на ситно и ги смесите с малко сол. След това ги оставете за известно време да се изсушат, а накрая ги затворете в обикновен съд за съхранение.

Kräutersalz, Gewürze, herb salt

Вкусно песто от свежи подправки

Малко неща биха могли да бъдат по-вкусни от спагети приготвени с ароматното песто Дженовезе. Вземете няколко листа босилек, кедрови ядки, сирене пармезан, чесън, зехтин и по желание малко пресни люти чушки и ги смесете, докато получите вкусното песто. Невероятно вкусно е, опитайте!

pesto

Изсушени подправки

Изсушаването на подправки и билки е традиция по нашите ширини. Това е и лесен начин да запазите аромата и вкуса им през студените месеци, които предстоят.

За да ги изсушите съберете ги в сноп и ги окачете с основата надолу на високо, в добре проветрено помещение. Уверете се, че са напълно изсушени, преди да ги приберете за съхранение в шкафа си, за да не се появят плесени по тях.

herbs

Нашите страхотни готвачи в Interalpen-Hotel са напълно съгласни с твърдението, че билките са основна част от всяка кухня. За тях това са едни от най-приоритетните съставки, без които са загубени. Затова и хотелът разполага със собствена градина за нуждите на кухнята, което означава, че кулинарните експерти в Interalpen-Hotel имат ежедневен достъп до пресни сезонни подправки.

Как да съхраните прясно набраните подправки за още по-дълго

Ако не искате да използвате прясно откъснатите магданоз, копър, целина, босилек или джоджен веднага, но пък имате желание да ги запазите за бъдеща употреба, трябва да използвате хладилник.

В традиционното хладилно отделение те ще се запазят свежи в продължение на 6 дни, докато в отделението на хладилници Либхер, оборудвано с технологията BioFresh, ще запазят свежестта си до 13 дни.

Ако пък искате да са ви винаги под ръка, когато решите да ги използвате, лесно може да ги замразите във фризера за бъдеща употреба.

Отделението за билки и горски плодове, с което са оборудвани фризерите Либхер от серията GN с NoFrost например, позволява да замразите подправките си по най-добрия начин: в него те лесно могат да бъдат сортирани и подредени на порции, без да се налага да ги държите заедно с другата замразена храна.

6er_hdTes_GNes3076_02

Съвет: замразете листа от мента (нарязани или цели) в малко вода като кубчета лед. Така ще си осигурите страхотна добавка за сосове или пък ще може да впечатлите гостите си с ледено свежи ментови кубчета, които да им предложите като добавка за любимия им коктейл.

Как съхранявате билките и подправките за по-студените месеци? Споделете в полето за коментар тук отдолу или се присъединете заедно с нас в дискусията във Facebook.