Изгаряне при замразяване - какво означава и как можем да го избегнем?

Останало ви е много излишно месо от последното барбекю? Вероятно сте замразили неизползваните пържоли, за да ги използвате отново, когато пак извадите скарата. Но как да съхраним неизядената храна във фризера, без да предизвикаме изгаряне при замразяване? И какво всъщност означава “изгорено” от студа месо? Отговорите в следващите редове…

„Изгореното“ при замразеното месо са изсъхналите места, образувани в резултат на ниската температура. Това се случва най-често, когато храната е оставена да се замрази с нарушена опаковка. Когато тя е скъсана, студения въздух нахлува и изсушава продуктите отвътре. А местата, които са изложени директно на студения въздух придобиват черно-сив оттенък. Казано накратко, загубата на водни молекули кара пържолата да се дехидратира, а крайният резултат е изгаряне при замразяване. А когато водните молекули “избягат” от замразената храна, при нарушената цялост на опаковката, проникват и молекули кислород, благодарение на които цвета на месото потъмнява, а вкусът му се променя.

Добрата новина: дори и “изгореното”, черно-сиво петно върху месото да изглежда неприятно и не особено апетитно, то не е опасно за консумация. Всъщност, този процес доста прилича на направата на домашния суджук, при който надениците се остават за продължително време под влиянието на въздуха. По този начин, храните съдържащи вода, с течение на времето се освобождават от влагата. И тук, както при изгарянето от замразяване, месото потъмнява. Това е още едно доказателство, че „изгорената“ във фризера храна може и да не изглежда добре, но не е опасна.

Този процес напомня и на един от начините за приготвяне на пастърма от дивеч, при който парчето месо се покрива обилно със сол и се оставя за продължително време, при което солта извлича влагата от него и „изпича“ суровото месо.

Вижте още и: Как се съхранява дивечово месо?

За да избегнете изгарянето при замразяване, обърнете внимание на опаковката

frozen-meat

Добре опакованите храни са по-малко склонни да изсъхнат при замразяване. Но дори и така те могат да изсъхнат. При обичайната за фризер температура от -18°C, ледът не може да се стопи, но все още може да изчезне.

Реакцията тук е подобна на нагряването на кристали йод, при което те преминават директно от твърдо в газообразно състояние. Същото се получава често и във фризера. Това ни навежда на мисълта, че освен добрата опаковка, фактор се оказва и продължителността на съхранение.

Решението: разделете храната, която ще замразявате, на по-малки разфасовки, опаковайте я добре и изкарайте колкото се може повече вода и въздух. Добра алтернатива са вакуумните пликове и хранителното фолио. Третирайки храната по този начин ще можете да се насладите на качеството и свежестта и дори след месеци на съхранение.  А в случай, че се чудите как най-правилно да готвите със замразени зеленчуци, вижте статията ни по темата.

Е, случвало ли ви се е да изгорите месото, но не във фурната, а още докато е във фризера? Оставете коментар.