Какво трябва да знаем, преди да изключим хладилника или фризера за известно време

Хладилниците и фризерите трябва да са издръжливи като спортисти, за да охлаждат храната и да я държат прясна 24 часа, 7 дни в седмицата. Но има моменти, когато ще искате да ги изключите за продължителен период от време – например, отивайки на почивка или премествайки се в ново жилище. Въпросът е: какво трябва да направите, когато решите да изключите хладилника или фризера си?

Всеки би решил, че отговорът на този въпрос е много лесен: премахваме всички хранителни продукти, изключваме уреда и сме готови. По принцип, това е по-бързият и лесен вариант, но ако направите само това, преди да оставите уреда си изключен за известно време, като се върнете може да ви очаква неприятна изненада от неприятни миризми, от които трудно ще се отървете.

Почистете уреда и оставете вратата отворена

За да предотвратите подобни „ароматизирани“ проблеми, след като изключите уреда, почистете го внимателно (вижте статията ни по темата: Най-добрия начин да почистите хладилника си). Най-важното, което трябва да запомните е, че след като веднъж се погрижите за чистотата на хладилника или фризера, уверете се, че сте оставили вратата му отворена, докато не се върнете обратно вкъщи, за да го използвате отново. Това ще го предпази от образуване на неприятни миризми, които да се задържат дълго след това.

Режим „Ваканция“ (HolidayMode) за хладилници и фризери

Желанието на хората, използващи хладилник с фризер, докато са на почивка, често е да изключат хладилното отделение и да оставят фризера работещ. За да се предотвратят евентуални проблеми с появата на неприятни миризми, развиващи се зад затворените врати на уреда, премиум хладилниците на Либхер, оборудвани с BioFresh, имат вградена технология HolidayMode. Активирането на този режим поддържа температурата в хладилника до +15°C, благодарение на което той използва много по-малко енергия от тази, която употребява при нормалната си работа, справяйки се ефикасно с миризмите. Преди да активирате режима HolidayMode, извадете храната от хладилното отделение и го почистете (вижте и ръководството с инструкции за вашия модел Либхер).

Любопитно: Знаете ли, че при комбинираните уреди на Либхер имате възможност да изключите хладилника, докато фризера работи? Научете повече.

Изключване на уредите с ледогенератор (IceMaker)

Ако уреда ви е оборудван с ледогенератор уверете се, че преди да го изключите и да отидете на дълго лятно пътешествие, инструментът за перфектно оформени кубчета лед е добре почистен. Информация как да направите това може да намерите в ръководството за експлоатация на уреда.

Тавичката за ледените блокчета обърнете надолу, така че да не остане и една капка върху повърхността и, докато уредът е изключен – това ще попречи на неприятните бактерии да се полепят по нея и от там да попаднат в чашата ви. При моделите, където ледогенераторът е с директна връзка към ВИК мрежата, изключете притока на вода. След като се приберете и включите уреда отново, препоръчваме да изхвърлите първите три партиди кубчета лед.

Любопитно: Ако не са необходими ледени кубчета, IceMaker може да се изключи независимо от фризерната част. Когато IceMaker е изключен, чекмеджето му може да се използва и за замразяване и съхраняване на хранителни продукти.

Следвайки тези инструкции, ще сте в състояние да се наслаждавате на вашия уред Либхер в продължение на много години, дори и като го включвате и изключвате по няколко пъти в годината.

Имате ли въпроси по темата? Пишете ни! Използвайте полето за коментари или се включете в дискусията заедно с нас в страницата ни във Facebook.