Най-добрия начин да почистите хладилника си

Заради добрата хигиена и здравословната храна, препоръчително е от време на време да почистваме хладилника си, защото въпреки ниските температури, микроорганизмите продължават да се развиват. В тази статия ще ви дадем някои практични съвети за какво да помислите, когато решите да се захванете с тази задача.

С течение на времето в хладилника настава истинска бъркотия – малко разлято сладко на рафта или може би сок или мляко се е разтекло по лавиците на вратата – очевидно, в такива моменти времето за почистване определено е дошло. Но дори и да нямате подобни неприятности и всичко в уреда ви да е подредено безупречно, все пак препоръчваме да го почистите през определен период от време, тъй като в крайна сметка в него съхранявате прясната си храна. Този процес не изисква някакъв специален опит, скъпи почистващи препарати или дезинфектанти – малко веро, топла вода и желание са напълно достатъчни.

Подготовка за почистване на хладилника

Първо, подсигурете хранителните запаси, съхранявани в уреда, така че да бъдат на хладно – в хладилна чанта например. Преди да започнете почистването, не забравяйте да изключите уреда от електрическата мрежа от съображения за сигурност. Ако хладилникът ви е свободно стоящ, издърпайте го леко напред или настрани, след което използвайте прахосмукачка, за да премахнете праха под и зад него, както и този от големите черни кондензаторни намотки, разположени на гърба. Ако имате хладилник с фризер без NoFrost система, оставете го да се размрази за на няколко часа, преди да започнете да го почиствате (ако искате да забравите за досадното размразяване – вижте тук).

Почистете разглобяемите части

Демонтирайте всички разглобяеми части там, където е възможно: рафтове, тавички, поставки за бутилки, чекмеджета и т.н. Почистете тези индивидуални приспособления в мивката с топла вода и малко препарат за миене на чинии, може и с Ph неутрален препарат. Използвайте влажна кърпа, за да се погрижите за телескопичните релси, ако чекмеджетата ви се придвижват чрез такива, след което с памучен плат ги подсушете.

Почистване на интериора

Най-добрият начин за почистване на вътрешността на хладилника е чрез микрофибърна кърпа, топла вода и течен сапун (вместо него може да използвате и препарат с неутрално pH). Използването на скъпи препарати, специализирани в почистването на хладилници не е необходимо. Топлата вода и течния сапун са напълно достатъчни. След почистването, избършете вътрешността с чиста кърпа и топла вода, без никакви примеси. Не е необичайно различни сайтове за съвети, свързани с домакинството, да съветват да почиствате с оцет: ние силно препоръчваме да не правите това, тъй като оцетът може да повреди някои от уплътненията и вътрешността на уреда.

Също така трябва да избягвате използването на фибро гъби и абразивни такива, както и други подобни грапави почистващи препарати и помощни средства. Далеч по-важно е да хигиенизирате хладилника си редовно – на всеки 4 или 6 седмици. Всъщност, не може да сбъркате ако решите да се погрижите за чистотата на охладителния си уред, но по-долу сме изброили няколко неща, които да избягвате:

  • Не използвайте мини пароструйки на пара
  • Не използвайте препарати с висока киселинност
  • Не използвайте абразивни гъби и такива от стоманени ленти
  • Не използвайте силно абразивни почистващи препарати, съдържащи пясък, хлорид или киселина
  • Внимавайте при почистването да не отстраните етикета на уреда, който представлява паспорта на вашия уред. Повече информация за този важен етикет тук.
  • Внимавайте да не влезе водата, с която почиствате, във вентилационните решетки или електрическите части на уреда

Почистване на екстериора

Подходящото почистване на уреда отвън зависи от материала, от който е направен.

Пластмасов екстериор: почистете с малко хладка вода и веро.

Екстериор със стоманени врати: ако хладилникът ви е Либхер с покритие SmartSteel, трябва да го третирате внимателно. Почистете стоманеното покритие с чиста мека кърпа. Ако е необходимо да отстраните някакво мръсно петно, използвайте малко вода или pH неутрален препарат.

Бележка: не бива да използвате приспособления за почистване от стомана, за да отстраните зацапаната повърхност на SmartSteel покритието, тъй като това може да го нарани.

Хладилник със странични панели от неръждаема стомана: ако страничните панели са замърсени, почистете ги с помощта на препарата на Либхер за целта – продукт № 8409 022 (250 ml). Нанесете го върху мека, памучна кърпа. Да не се използва при покритие SmartSteel.

След това използвайте хладка вода, за да отстраните остатъците от почистващото средство, след което „запечатайте“ с препарата на Либхер за полиране и поддръжка на благородна стомана продукт № 8409 028 (50 ml) или продукт № 8409 030 (250 ml).

Почистващите препарати на Либхер могат да бъдат закупени от оторизираните сервизи на Либхер или директно от нашия отдел „Следпродажбено обслужване“ със заявка на националния ни телефон 0800 11 808.

Бележка: за уредите с покритие BlackSteel се прилагат същите инструкции като тези за страничните панели от стомана.

След почистването

След като сте се погрижили за чистотата на всички части и сте ги подсушили, включете отново хладилника в мрежата. Където е на разположение, включете функцията SuperFrost, за да може вашия уред да достигне желаната температура по-бързо. След като уредът достигне оптималната температура на охлаждане, поставете обратно храната в него. Сега вече може да се насладите на чист уред и чувство за сигурност, всеки път, когато поставите храна или я вадите от него, за да я приготвите.

Ако имате въпроси по темата, пишете ни! Използвайте коментарите отдолу или се присъединете към дискусията заедно с нас във Facebook.