Къде е най-добре да се позиционира хладилникът или фризерът? Какво трябва да се има предвид при избора на място за инсталиране на уреда и как това решение засяга консумацията на енергия? В 5 основни точки ще очертаем какво трябва да имате предвид, когато трябва да решите къде да поставите вашият хладилник или фризер.

Къде трябва да позиционирате уреда, ако искате хладилникът редовно да ви доставя добре охладени напитки и свежа храна – в най-студената част на кухнята или в онази, която е най-топла.

В следващите редове ще ви насочим към онова, което е важно при вземането на това решение, за да увеличите експлоатационния живот на уреда и да си гарантирате, че той ще работи енергийно ефективно по-дълго време.

 • Колкото по-прохладно е мястото, където ще инсталирате уреда, толкова по-ниска ще е консумацията на енергия. В идеалният случай, хладилник или фризер не бива да се поставя в непосредствена близост до отоплителни уреди и системи или на пряка слънчева светлина.

Моля обърнете внимание: повишаването на температурата в помещението с 1°C увеличава консумацията на енергия при фризерите с 3%, а при хладилниците с около 6%. Ето защо е добре да позиционирате тези уреди в най-студената част на къщата/апартамента (а не непосредствено до готварската печка например).

 • Образуването на лед във фризера увеличава консумацията на енергия, така че редовното размразяване е важно. При уредите, които разполагат със система NoFrost не се образува лед и размразяване не е необходимо. Всичко за технологията на NoFrost на Либхер може да научите от тази статия.
 • Уверете се, че при вентилационните решетки няма прах (трябва да бъдат почиствани 2 пъти годишно) и въздухът може да навлиза свободно през тях, за да циркулира по-лесно в хладилника. Нормалната работа на този процес предотвратява натрупването на топлина, а от там и на по-високия разход на електричество. Уверете се, че вградените уреди са монтирани правилно, за да се осигури безпроблемна вентилация.
 • Имайте предвид, че всеки път, когато отворите вратата на хладилника или фризера, в него навлиза топлина, което означава, че той трябва да се охлади пак, за да достигне зададената температура. А това разбира се отново означава повече електричество. Поради тази причина избягвайте честото отваряне на вратата и поставяйте най-използваните хранителни продукти най-отпред.
 • Между другото, хладилниците и фризери Либхер могат да бъдат включени веднага след доставката при правилно транспортиране (тук може да видите какво означава това).
Инсталиране на уреди за тестване в нашите климатични камери

Инсталиране на уреди за тестване в нашите климатични камери

 • Информацията за климатичния клас на всеки уред може да бъде намерена в нашите каталози. Но какво означава този показател? Климатичният клас показва температурата на обкръжаващата среда, при която уредът работи най-ефективно. Уредите ни са конструирани така, че да работят ефективно при климатичен клас от SN до T.  Това означава, че те ще бъдат напълно ефективни и функционални при стайна температура между +10°C и +43°C – което ги прави подходящи за използване в повечето страни. В Либхер полагаме големи усилия, за да гарантираме това, чрез непрекъснати тестове на уредите в специални климатични камери в центъра за развитие в Оксенхаузен – Германия и в лабораторията ни в завода в България.

В камерите, в които се извършват тези прецизни тестове, може да се симулира различна околна среда в най-широк диапазон на температурата, за да можем да гарантираме, че вашият уред Либхер функционира съгласно своя климатичен клас.

Важна информация: видове климатични класове и какво означават:

 • SN = subnormal:
  Подходящ за използване при температури от 10°C до 32°C
 • N = normal:
  Подходящ за използване при температури от 16°C до 32°C
 • ST = subtropical:
  Подходящ за използване при температури от 16°C до 38°C
 • T = tropical:
  Подходящ за използване при температури от 16°C до 43°C

Имате ли въпроси или коментари относно това къде да инсталирате хладилника или фризера си? Пишете ни! Използвайте полето за коментари тук отдолу или се присъединете в дискусията заедно с нас във Facebook.