Мариноване на месо - рецепта

С идването на лятото сезонът на барбекюто е официално открит! Любимите ни апетитни храни скоро ще бъдат поставени върху жаравата – прясното месо, свежите зеленчуци, препечените филийки с ароматно билково масло или пък шарените зеленчукови шишчета – и всичко това придружено от страхотната приятелска атмосфера на поляната или на чист въздух сред природата. И все пак, когато става дума за любимите ни месни деликатеси изпечени на скара, съществуват доста неясноти и въпроси. Разбира се, може да метнете каквото решите на огъня, но добрия краен резултат зависи от много фактори – трябва ли да купувате предварително мариновано месо или да го овкусите собственоръчно, преди да го метнете на скарата, коя марината за кое месо е най-подходяща, как да я приготвите и т.н. Прочетете статията до край, за да разберете отговорите на тези и други интересни въпроси, свързани с мариноването на месо и вижте колко лесно може да бъде….

Както всичко в живота, когато става въпрос за барбекю – вкусовете и предпочитанията се различават драстично: има хора, които предпочитат предварително овкусено месо, други харесват да си го мариноват сами, трети просто го слагат върху скарата само със сол и черен пипер – добавяйки нещо вкусно по-късно като допълнителна подправка. Въпреки това, определено има какво да се каже в подкрепа на домашната марината.

Да започнем най-напред с осигуряването на месото. Ще ви бъде много по-лесно да познаете прясното ако го купите, без да е мариновано и овкусено предварително. Маринатата често се използва като прикритие на естествената миризма и на истинския цвят – две неща, които са от огромно значение при разпознаването на свежото пилешко, свинско или телешко. Нещо повече, когато създавате своя собствена марината, вие много добре знаете какво съдържа тя и неприятните изненади тук са почти невъзможни. Това е от значение не само за тези, които имат някакви алергии или по-специфични предпочитания – всички имаме полза да не консумираме изкуствени овкусители и консерванти.

Както сами разбирате, имаме доста убедителни причини в полза на домашното мариновано и повярвайте ни, това в никакъв случай не изисква огромни усилия от ваша страна. Но когато се приготвя марината, има едно нещо, което задължително трябва да се има предвид: не всяка върви с различните видове месо. Въпреки това, избрахме рецептата, която е сравнително универсална и изключително вкусна, подходяща за свинско, телешко, пилешко или говеждо. Защо не я пробвате следващия път, когато включите скарата? Ето как се приготвя:

Лесна и вкусна марината за месо на скара

Лесна и вкусна марината за месо на скара

Състав: 30 г. розмарин, 1 люта чушка, 1 ч.л. чили, 6 свежи листа от кориандър, 300 мл. олио или зехтин.

Бележка: в кулинарията обикновено се използват не семената, а зелените листа на кориандъра, който е традиционен за по-пикантната мексиканска и перуанска кухня.

Начин на приготвяне: смесете в купа всички съставки и пасирайте, докато се получи смес с плътна консистенция. Овкусете месото с маринатата и го оставете да престои в хладилника за около 5 часа, така че да може да попие апетитните съставки пълноценно. След няколкото часа ще бъде идеално мариновано и готово за барбекюто. Ако искате да добавите сол и черен пипер трябва да имате предвид следното: уверете се, че слагате солта, точно преди поставянето на месото върху скарата и никога директно в маринатата – ако сложите сол в овкусяващата смес, тя ще изсмуче водата от месото и така ще го изсуши и въпреки, че ще бъде овкусено, няма да е толкова свежо. Що се отнася до черния пипер, поръсете го секунди, преди да махнете пържолата от скарата, тъй като ако го сложите предварително има опасност той да загори върху месото, без да го овкуси, както бихте искали.

Ако ще печете говеждо, извадете го малко по-рано от хладилника, докато достигне стайна температура, преди да го метнете на скарата. Друго, което трябва да имате предвид е да премахнете излишната марината, която се стича по пържолите. Когато са на барбекюто от тях ще започне да тече овкусяваща смес, която може да попадне при въглените и това да доведе до появата на пламъци и много висока топлина. Това би прегорило билките и развалило вкуса на месото.

Защо не опитате да си направите домашна марината следващия път, вместо да купувате предварително овкусено месо?

Със сигурност вкусът ще различен и доста по-добър!

Каква марината използвате за вашето барбекю? Споделете любимата си рецепта в полето за коментари или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.