bbq

Време е да извадим сочните пържоли от хладилника и барбекюто от гаража и да се отправим към задния двор на къщата или към някоя китна поляна. Лято е и сезонът на овъгленото месо и свежите салати е в разгара си. Затова в тази статия ще ви споделим 8 полезни техники, чрез които скарата ви ще стане много по-вкусна и приятна.

Твърде дълго бяхме закотвени в кухнята – време е да се измъкнем от там и да излезем и да готвим навън (в каравана на морето би било перфектния вариант). Това означава, че е време да премахнем прахта от барбекюто. Но преди да хвърлите върху него няколко парчета месо, прегледайте тези няколко трика, всеки от които ще ви помогне да издигнете барбекю уменията си на по-високо ниво.

1. Използвайте палеца си, за да проверите колко е опечено

Това е един доста стар, но изпитан трик. Той върши страхотна работа ако не разполагате с термометър за печене или разположението на скарата не позволява да разрежете месото, за да видите колко е сурово. Така че, за да разберете до каква степен пържолата е добре направена, просто използвайте ръката си (не върху горещото месо) по следния начин:

как да проверите дали е опечено месото

С палеца си докоснете всеки един от пръстите си като с другата ръка притиснете широката част под него – усещането за твърдост там, сравнено с пържолата на скарата, ще ви подскаже до каква степен е приготвено месото.

Фазите са както следва:

За първа фаза или т.нар. Rare – много леко изпечено: докоснете с палеца показалеца си, а с другата ръка натиснете широката част под палеца си (вижте снимката). За втора фаза (Medium Rare) – докоснете с палеца показалеца си, а с другата ръка отново пипнете широката част под палеца. Трета фаза Medium – логиката и тук е същата: докоснете с палеца средния си пръст, а с другата ръка широката част под него – това е средно изпечено. Следващите две фази с безименния и кутрето работят по идентичен начин като усещането при свиването на най-малкия ни пръст означава, че пържолата е много добре изпечена.

2. Почистете скарата с алуминиево фолио

почистване на скара

Всеки знае, че времето за почистване на скарата е, когато тя е все още топла. Какво правите ако не разполагате с четка за грил или вашата е толкова рошава, че може да си измиете зъбите с нея, без да се нараните? Опитайте с алуминиево фолио. Откъснете от ролката лист, достатъчен да си направите топка. След това с щипките за скара хванете „металното“ топче и я почистете.

3. Накарайте скарата си да пропуши

как се прави опушено месо

Предварителното опушване на храната е един от най-старите методи за консервирането й, а скарата е чудесен инструмент за тази цел. Ако обаче мислите за опушването на храни като старомодна алтернатива на консервирането на продукти, преди да е измислен хладилника – помислете отново. Това е чудесен начин да добавите уникален вкус на месото, рибата, зеленчуците и дори сирената. Идеите за рецепти са безкрайни, а и неслучайно на щандовете в големите магазини може да намерите изобилие от фабрично опушено месо – защото хората за добро или лошо го обожават. Ние обаче ще си направим домашно-пушено.

Принцип на работа: Непряката топлина, чрез която се опушват продуктите действа като готварска печка конвектомат, където топлината циркулира около храната и така я приготвя. Директната топлина е обратното на това: пламъкът  в пряка връзка с храната, която приготвяме. Използването на непряка топлина за опушването на храни като стекове, цели бутове и ребра например, ще помогне на тези разфасовки да станат по-крехки, запазвайки аромата си, докато директния пламък на скарата може да ги изгори.

За тези от вас, които искат да си направят опушено на скара месо е добре да знаят, че има различни видове от т.нар. дървесен чипс, които притежават различен аромат, в зависимост какъв вкус искате да постигнете. Основното изискване обаче е да имат способността да поддържат постоянен дим.

Ако искате да използвате индиректната топлина от скарата, преместете активните въглени на една страна – ако сте на скара с дървени въглища. При използването на дървени въглища може да поставите дървения чипс директно върху въглените. Ако имате скара на газ сложете дървения чипс в стар тиган или го увийте във фолио и направете дупки.

За да получите вкусно опушено месо ще ви е необходимо: скара разбира се (за предпочитане на дървени въглища), трески, предварително накиснати, брикети, два стари тигана – пълни до половината с вода, капак и храна, която да опушите.

4. Проверете нивото на газта в бутилката

как се проверява нивото на газ в газова бутилка

Нищо не убива апетита така, както свършването на газта, точно преди да е опечено месото. Бутилките за газ нямат цифров или механичен индикатор за нивото, до което са пълни във всеки един момент, а добрата представа дали ще свършва пропан-бутана е от голямо значение за доброто прекарване по време на барбекюто.

Има обаче един стар трик, с който лесно може да разберете това и да се предпазите от неприятни изненади. Просто налейте малко топла вода върху бутилката. Там, до където е стигнала газта ще се почувства студ, а там където е празна ще е топла.

5. Пригответе рибата на скара върху лимони

риба на скара

Всеки, който е слагал сьомга, пъстърва, скумрия или каквато и да е друга риба върху барбекюто знае, че половината от нея може да остане на скарата при опита да я обърнем. Намазването с масло също не води до особено добър резултат. Вместо това, направете „легло“ от лимони и поставете рибата отгоре. Така не само ще добавите приятен лимонов вкус, но и ще получите напълно цяла риба на скара, на която да се насладите.

6. Сгответе супер сочни бургери чрез лед

сочни бургери

Може би ви се е случвало бургерите (или кюфтетата по нашенски) да изсъхнат, докато ги печете на скара. Ако пък ги обичате и по-препечени – със сигурност сте се лишили от голяма част от сочността им. За да предотвратим това ще използваме един интересен трик. След като метнете кюфтенцето на огъня направете малка вдлъбнатина в средата му и там поставете кубче лед (ако се интересувате от ледогенератора на Либхер, вижте тук). Ако пък холестеролът не ви е никакъв проблем, вместо лед използвайте масло. Ледът или маслото ще спасят бургера от изсушаване, докато се приготвя.

7. Саламура за рибата против разпадане

fish

Без съмнение рибата е предизвикателство за скарата! И въпреки, че я спасихме от залепване, благодарение на лимоните (виж по-горе), възможността за разпадане на крехкото й месо, докато я махаме от барбекюто, все още е налична. Топ шеф Браян Волтажио може да ни помогне с един малък трик. Той приготвя една много простичка и бърза смес, за да предотврати разпадането на месото. Просто смесете 1 супена лъжица сол с 4 чаши вода и оставете рибата да постои в разтвора за 10 минути. След това я подсушете и я метнете на грила!

8. Пригответе месото преди гостите да дойдат

skara

Ако запалите барбекюто едва когато гостите пристигнат, в един момент те ще започнат да се навъртат около скарата с бира в ръка и пълна със слюнка уста. В резултат на това вие ще започнете да бързате да направите всички бургери и пържоли, а така може и да не стане особено вкусно.

Защо просто не започнете с печенето малко по-рано? Така гостите ви ще си вземат от вкусното месо, когато вече е добре изстинало и подходящо за консумация, а вие няма да сте под стрес на скарата.

Бележка: Когато решим да извадим скарата, често се налага да използваме замразено месо. А как да готвим с него вижте в тази наша статия.

Барбекюто е цяла наука и трудно бихме изчерпали всички полезни съвети и трикове в рамките на една статия. В тази връзка би било страхотно да споделите и вашите най-добри практики при работа със скара в полето за коментари. Разкажете ни за вашата практика с барбекюто: