Нагреватели за хладилници

Охлаждане и затопляне? Как тези два противоположни физични процеса могат да вървят ръка за ръка? И макар на пръв поглед да изглежда напълно противоречиво, в действителност хладилниците и фризерите имат няколко отоплителни системи, които изпълняват различни функции. Нека видим как нагревателите за хладилници участват в охладителния процес:

Всеизвестен факт е, че противоположностите се привличат и затова не бива да ви изненадва фактът, че в концепцията за охлаждане топлината има специално отредено място в света на хладилниците и фризерите. А и вероятно вече сте забелязали, че гърбът на хладилника е топъл. Това е така, защото топлината, идваща от вътрешността на уреда, трябва да бъде изведена навън по някакъв начин. В оставащите редове ще ви разкажем защо в хладилниците има вградени отоплителни системи и каква е тяхната роля в процеса на охлаждане.

Отоплителни системи в охладителните уреди изпълняват 4 основни функции:

  1. Предотвратяване образуването на конденз

Червените стрелки показват къде е позициониран нагревателят в хладилника

Червените стрелки показват къде е позициониран нагревателят в хладилника

Безспорен факт е, че влажността ще кондензира върху най-студените повърхности. Може би сте забелязали това в банята, след горещ душ, където влагата се стича по огледалото, или през зимата на стъклото на прозореца. Подобен ефект се проявява и в хладилника. Когато вратата на уреда се отвори, топлият въздух отвън се среща със студения отвътре и така може да се образува конденз в хладилника.

А на местата податливи на кондензация (например уплътненията на вратата на фризерната част), температурата на повърхността им може да бъде повишена благодарение на тръбите, разположени в тях, през които преминава хладилен агент нагрят от компресора. Това предотвратява образуването на конденз в тези области. Ако трябва да бъдем максимално точни, това всъщност не е толкова отоплителна система, а по-скоро сложен механизъм за регулиране на топлината.

  1. Контрол на температурата

heater2

В хладилниците с единичен кръг на охлаждане и при уреди с 4 звезден фризер, отоплителната система контролира температурата в хладилното отделение.

При хладилници с единичен кръг на охлаждане и 4 звездна камера (фризер), градусите се регулират в зависимост от вътрешната температура. Когато обаче тази на околната среда се понижи, хладилната част не се затопля и уредът не се включва. Това води до образуването на топлина в 4 звездното фризерно отделение. В такива случаи вътрешността на уреда се нагрява изкуствено с крушка или електрически нагревател, които да накарат хладилника да се включи и така да охлажда по-често. По този начин 4-звездното фризерно отделение ще се запази достатъчно студено.

  1. За изпаряването на конденза

heater3

Ваничка на компресора за кондензиралата вода от уреда

Ако топлината, която отделя компресора не е достатъчна, за да се изпари конденза от само себе си, в много от уредите Либхер е инсталирана дренажна вана, която събира остатъчната влажност. В случая охлаждащата течност, нагрята от компресора се подава през тръба, минаваща през дренажния контейнер с цел оптимално загряване на образувания конденз и ускоряване на неговото изпарение.

Тази система е проектирана така, че да подпомага изпаряването на влагата, без да се изисква допълнителна енергия.

  1. Размразяване на изпарителя

Отоплителната система се контролира от потребителските навици (например отварянето на вратата)

Отоплителната система се контролира от потребителските навици (например отварянето на вратата)

Много от уредите на Либхер с технология NoFrost разполагат с електрически нагревател за размразяване, който предотвратява натрупването на лед по изпарителя. Този нагревател се контролира в съответствие с потребителските навици (честотата на отваряне на вратата) и размразява, само ако има натрупване на лед, а това разбира се намалява общото потребление на енергия.

При някои модели размразяващият нагревател използва топлина от горещ газ, за да се постигне размразяване, без допълнително подаване на електричество.

Вижте как работи охладителният кръг в хладилника:

Още за механизма на работа на хладилника вижте тук!

Имате ли въпроси или коментари? Пишете ни! Използвайте полето за коментари тук отдолу или се присъединете в дискусията заедно с нас във Facebook.