Ciocolata

Se pot păstra ciocolata și pralinele în frigider fără nicio problemă? De ce ar trebui să ținem cont când facem acest lucru? Citiți mai departe pentru a afla ce trebuie să respectați pentru a depozita corect ciocolata în frigider.

Mulți dintre noi am pățit să lăsăm niște ciocolată pe pervaz sau în mașină, vara sau chiar iarna când avem căldura dată la maxim în casă. Evident, acele bucăți de ciocolată s-au transformat într-o chestie topită, mai degraba în ciocolată lichidă! De cele mai multe ori am pus rapid în frigider ciocolata topită, ea s-a întărit, dar nu mai avea deloc un aspect apetisant. Pe lângă forma ciudată, pe suprafața ciocolatei au apărut niște pete albe. Primul gând este acela că depozitarea ciocolatei în frigider este oarecum dăunătoare, de aici întrebarea dacă este bine să păstrăm ciocolata într-un frigider sau congelator?

Știința ciocolatei: factori ce influențează depozitarea

Oxidarea:
Când ciocolata intră în contact cu aerul și lumina se pornește un proces de oxidare, ce presupune transformarea grăsimilor din ciocolată în alte substanțe ce deteriorează gustul și mirosul ciocolatei. Cantitatea de cacao din ciocolată conține sustanțe naturale ce încetinesc acest proces de oxidare. Ciocolata neagră, cu un conținut ridicat de cacao, este mult mai bine protejată de efectele oxidării, decât ciocolata cu lapte. Ciocolata albă, ce nu conține cacao, nu are această protecție, deci este foarte sensibilă la contactul cu aerul și lumina. Pentru a preveni oxidarea, trebuie să depozitați ciocolata într-un ambalaj ermetic și prin care să nu pătrundă lumina.

Răspândirea substanțelor:
Substanțele din mediu se pot infiltra în ciocolată prin ambalaj, iar apa sau alcoolul din cremă se pot răzpândi în mediu. Din această cauză majoritatea ciocolatelor sunt ambalate în plastic sigilat, deși mulți dintre noi suntem mai familiari cu ambalajul din folie de aluminiu cu un exterior de hârtie sau carton.

Teoria de maturație a lui Ostwald 
Asemănător ce se întâmplă cu cristalele de gheață, cristalele mici de unt de cacao devin mai mari în timp, datorită unui efect numit maturație Ostwald. Aceste cristale se dezvoltă la suprafață, devenind vizibile ca niște depozite albe – ”o floare albă”. Acest proces este promovat de fluctuațiile de temperatură și se poate să fi observat rezultatele acestui fenomen dacă ați lăsat ciocolata pe un pervaz rece peste noapte. În momentul în care ciocolata începe să se încălzească, aceasta începe să ”transpire” și în acest proces untul de cacao depozitat la suprafață, creând un înveliș alb ciudat pe suprafața ciocolatei. Însă nu vă speriați! Acest înveliș nu dăunează în niciun fel sănătății, nu modifică gustul ciocolatei și în niciun caz nu este mucegai!

Higroscopicitate
Ciocolata are un conținut de apă de aproximativ 0.6% și, fără o ambalare corectă, aceasta poate să absoarbă rapid umezeală, dezvoltând foarte rapid ”floarea albă” ce am descris-o mai sus (sau poate apare și mucegaiul). Pe de altă parte, ciocolata ambalată este protejată foarte bine de microbi, pentru că, datorită conținutului scăzut de apă, sporii nu se pot înmulți pe ea.

Transmiterea mirosului și gustului:
Grăsimile chimice solubile, cum ar fi cele găsite în aromele de brânză, pește și carne sunt absorbite de ciocolată, deci poate să prindă foarte rapid un miros de ”vechi”. Ciocolata albă absoarbe foarte rapid mirosurile ambientale și ar trebui să fie păstrată într-un ambalaj ermetic si inodor.

Căldura:
Untul de cacao se găsește în cristale de diferite forme. Tipurile 3 și 4 sunt eliminate în timpul producerii, astfel că numai tipul 5 rămâne în ciocolata care o cumpăram. Tipul 5 de cristale au punctul de topire la aproximativ 32 °C, ceea ce face practic ciocolata să se topească în gură!

Praline

Cu ce ne ajută ce am scris mai sus pentru o depozitare corectă a ciocolatei?

Depozitarea în congelator:

Testele ce s-au făcut pe depozitarea ciocolatei într-un congelatorla o temperatură de -18 °C indică faptul că proprietățile ciocolatei se păstrează foarte bine. Deci dacă vreți să păstrați niște bunătăți de ciocolată din perioada Crăciunului, congelatorul este cea  mai bună opțiune.

Depozitarea în frigider:

Dacă ciocolata este în amabalajul original, atunci ea poate fi păstrată în frigider la orice temperatură și la orice nivel de umiditate, fără a i se altera gustul și mirosul. Dacă se deschide ambalajul ciocolata trebuie să fie depozitată în condiții ermetice, după cum am menționat mai sus.

Testele comparative între o păstrare la temperatura camerei și depozitarea în frigider au arătat că după 3 luni, în cazul trufelor sensibile, și după 6 luni în cazul ciocolatei cu lapte, diferențele de calitate au fost evidente. În cazul ciocolatei cu cremă, spre ex. pralinele cu cremă, din punct de vedere al microbilor, depozitarea ăn frigider este recomandată.

În concluzie:

• Ciocolată poate fi păstrată ”proaspătă” în congelator pentru câțiva ani.
• Păstrarea ciocolatei într-un frigider este mai bună decât la temperatura camerei  (aproximativ 20°C).
• Când păstrezi în frigider ciocolata ambalată nu sunt cerințe specifice de temperatură sau umiditate.

Sunteți de acord cu ce am scris noi? Înscrieți-vă gratuit la newsletterul nostru și veți primi pe mail cele mai noi postări! Dacă mai aveți întrebări te invităm să adaugați un comentariu sau să participați la discuțiile noastre de pe Facebook.