depozitarea alimentelor

După cum ne învață vechea zicală, ”Toate drumurile duc la Roma”. De asemenea, vom întâlni multe opțiuni când vine vorba despre păstrarea alimentelor proaspete și prelungirea vieții la raft a acestora, una fiind păstrarea la rece a acestora într-un frigider.

Dragi Cititori,

V-ați gândit vreodată de ce depozităm alimtentele în frigider? Nicio știință complexă aici…deoarece păstrarea alimentelor la rece înseamnă o prelungire a vieții acestora, bineînțeles! Dar de ce? Mai sunt alte variante de conservare a alimentelor? Un lucru este clar, și nimeni nu poate nega: oamenii s-au gândit la acest lucru încă din timpuri străvechi.

Variantele de bază sunt:

  • Gătirea
  • Murarea
  • Uscarea
  • Conservarea
  • Adăugarea de zahăr
  • Refrigerarea și congelarea

Microorganismele, de ex. bacteriile, drojdiile și ciupercile, sunt una din principalele cauze ale degradării alimentelor. Calitatea alimentelor poate fi afectată și de procesele biochimice, de ex. râncezirea grăsimii, deteriorarea carbohidraților și proteinelor, lucruri ce duc la modificarea culorii și structurii alimentelor. Microorganismele atacă alimentele, de obicei, din mediul exterior și încep să se înmulțească pe suprafața resturilor, cărnii, brânzei etc. În mediile mai reci metabolismul microorganismelor este suprimat, prevenind sau, cel puțin, încetinind dezvoltarea lor pe alimente.

Majoritatea microorganismelor din această categorie sunt clasate ca ”mezofile” și prosperă la temperaturi între 20°C și 40°C. Frigiderele ar trebui să fie setate ideal la o temperatură de 5°C sau mai jos, pentru că la temperaturi mai mici de 5°C, de ex. Salmonella nu se poate dezvolta. Evident că frigiderele cu un display electronic sunt mai bune decât cele ce au doar un termostat, pentru că acestea indică temperatura interioară în timp real. Alimente precum fructele, legumele, peștele și carnea pot să fie depozitate optim în aparatele Liebherr ce au un compartiment BioFresh pentru că, până la urmă, cu cât mediul de depozitare este mai rece, cu atât este mai favovarbil pentru păstrarea alimentelor proaspete.

Alimentele se păstrează proaspete pentru mai mult timp dacă…

  • Sunt depozitate când sunt proaspete
  • Sunt puse la rece imediat după cumpărare
  • Sunt depozitate în ambalaje adecvate ( recipiente de sticlă și ceramică, pungi sau caserole de plastic, folie stretch,folie de aluminiu, pungi de hârtie sau pungi perforate pentru alimente, ce pot fi folosite pentru fructe și legume)

Vizualizați filmulețul nostru pentru a vedea cum funcționează circuitul de răcire din frigider:

Ai vreo întrebare sau comentariu despre această postare? Scrie-ne! Folosește funcția de comentariu de mai jos sau alătură-te discuțiilor de pe Facebook.