Să congelați mâncarea fără obișnuitele pungi și cutii de plastic? Este posibil? Iată câteva sfaturi despre cum să gestionați înghețarea alimentelor.. fără plastic.

fructe congelate in punga de plastic

Dragă cititor, sunteți unul dintre acei oameni care ar dori să oprească sau, cel puțin, să reducă (în măsura posibilității) utilizarea plasticului în viața de zi cu zi, fie din cauza îngrijorărilor legate de sănătate sau față de mediul înconjurător? Acest articol vă va arăta că, deși nu este ușor, acest lucru este cu siguranță posibil și vom preciza avantajele și dezavantajele diferitelor alternative. Cu toate acestea, găsiți mai jos câteva comentarii generale cu privire la „congelare”.

Pentru a menține alimentele proaspete, materialul ambalajului este esențial. În general, trebuie să folosiți numai materiale care rețin umiditatea prezentă în alimente. Ceea ce mulți oameni nu își dau seama este că folosirea unui ambalaj greșit poate determina uscarea mai rapidă a produselor congelate la temperaturi scăzute. Consecința acestui fapt este așa-numita „arsură prin congelare”. Deci, ce e de făcut?

Pericol de arsură prin congelare datorită ambalajului greșit

borcane cu filet

Ambalajul etanș este cel mai potrivit. În timp ce mâncarea este depozitată, îndepărtarea aerului și sigilarea atentă a ambalajului îl protejează, pe de o parte, de uscarea prin congelare și de oxidare și, pe de altă parte, de pătrunderea microorganismelor.

punga de hartie

Folosirea hârtiei, a pungilor de hârtie sau a cartonului ca ambalaj pentru congelarea alimentelor – așa cum se găsește pe unele site-uri care oferă consultanță pe internet – este, prin urmare, recomandată doar parțial. Dar mai multe despre acest lucru mai târziu …

Caracteristicile optime ale ambalajelor potrivite pentru congelarea alimentelor

 1. Potrivit pentru produse alimentare

Această caracteristică e indicată prin simbolul „food safe/produse alimentare” sau printr-o iconiță cu un pahar sau o furculiță.

 1. Rezistent la rece

Ambalajul nu trebuie să devină fragil sau poros la temperaturi scăzute.

 1. Rezistent la cald și se poate spăla în mașina de spălat vase

O caracteristică foarte importantă pentru situațiile în care ambalajul îl folosiți în repetate rânduri.

 1. Ermetic

Ambalajul trebuie să ofere protecție împotriva pătrunderii oxigenului, umidității sau aromei.

 1. Inodor și fără gust
 2. Rezistent la grăsimi, acizi și soluții alcaline
 3. Rezistent la uzură
 4. Adaptabil la dimensiunea alimentelor congelate
 5. Potrivit pentru procese speciale de dezghețare (apă fierbinte, cuptor cu microunde sau cuptor)
 6. Dimensiunea și forma potrivită

Dacă ambalajul este plat, aerul rece pătrunde rapid în interiorul acestuia.

Cele mai bune alternative la plastic

 1. Borcane sau boluri de sticlă
caserole de sticla

Piure, compot, paste, supe, sosuri sau chiar ierburi proaspete și fructe de padure – toate sunt potrivite pentru congelare în borcane sau recipiente de sticlă. Sfaturile noastre: Atunci când înghețați lichide, borcanele trebuie să fie doar ¾ pline, altfel se sparg. Cupele din sticlă cu capace sunt, de asemenea, potrivite pentru înghețarea alimentelor.

 1. Recipiente și cutii din oțel inoxidabil

Ca și în cazul înghețării în sticlă, alimentele lichide nu ar trebui să umple până la refuz recipientele din oțel inoxidabil. Norma ¾ se aplică și în acest caz. Capacul nu trebuie strâns etanș până când hrana nu este înghețată. Avantajul recipientelor din oțel inoxidabil față de cele din sticlă este că nu se pot sparge.

 1. Depozitarea alimentelor de sezon fără ambalaj în congelator
Rhubarba

În funcție de alimente, este posibil să puteți renunța complet la ambalare atunci când înghețați, de exemplu, rubarbă sau fructe de pădure. Sfaturile noastre: curățați-le rapid înainte de congelare și găsiți un spațiu adecvat în compartimentul congelator. Cu toate acestea, această alternativă nu este recomandabilă, probabil, dacă doriți să aveți un compartiment congelator bine organizat și nu doriți ca alimentele înghețate să fie înlăturate. Un alt dezavantaj este că această metodă este cea mai potrivită pentru depozitarea pe termen foarte scurt, deoarece usucă alimentele. Pentru o depozitare pe termen lung în compartimentul congelator, alimentele trebuie să fie întotdeauna ambalate corespunzător. Acest lucru se datorează faptului că nu vor supraviețui pe termen lung fără „stratul lor de protecție”.

Ambalajele de mai jos nu sunt potrivite pentru congelarea alimentelor

Prosop

Cartonul, hârtia, pânzele moi sau pungile de bumbac reprezintă doar un ambalaj sărac, pe termen scurt, deoarece nu îndeplinesc criteriile menționate mai sus (punctele 1-3).

hartie cerata

Cu aceste materiale, umezeala se desprinde de alimente și se colectează ca gheață în secțiunile mai reci ale congelatorului. Această pierdere de umiditate poate determina alimentele congelate să devină dure și uscate.

Concluzii:

 • Sticla, recipientele din sticlă cu capac sau cutiile din oțel inoxidabil sigilabile sunt alternative bune la recipientele din plastic
 • Cartonul, hârtia, cârpele moi sau pungile de bumbac sunt un ambalaj sărac, pentru un termen foarte scurt
 • Dacă încercați să găsiți scurtături cu privire la ambalarea alimentelor înainte de a le îngheța, atunci trebuie să vă asumați „arsura prin congelare”.