Fie că este vorba de Mascarpone, Gorgonzola sau Parmezan – viața fără diverse tipuri de brânzeturi este greu de imaginat. Chiar și poetul grecesc Homer îl făcuse pe Odysseus să sărbătorească cu un produs pe bază de lapte, iar golurile din brânză au stârnit multe discuții filozofice de-a lungul timpului. Dar cum să păstrați corespunzător aceste alimente îndrăgite? Am adunat câteva puncte cheie care sperăm să vă ajute.

Brânza este ea însăși o metodă de conservare. Se spune că strămoșii noștri au descoperit acest produs lactat întâmplător în epoca mesolitului (în urmă cu peste 10.000 ani) și apoi l-au folosit pentru a putea păstra laptele perisabil pentru mai mult timp. Unele brânzeturi se păstrează chiar și câteva luni fără a fi refrigerate. Cu toate acestea, acest lucru se aplică în principal la întreaga roată de brânză, care este protejată de coaja ei. O singură bucată de brânză sau brânza topită trebuie să fie păstrate în frigider.

Compartimentul potrivit pentru fiecare tip de brânză

Produsul lactat se va păstra pentru o perioadă lungă de timp când este depozitat în BioFresh DrySafe. Un nivel scăzut de umiditate și o temperatură puțin peste 0°C sunt condițiile ideale pentru încetinirea procesului de maturare a brânzei, și, prin urmare, asigurarea că vă puteți bucura de ea mai mult timp. În acest fel, brânzeturile semi-tari precum Gouda sau Leerdammer se vor menține proaspete timp de câteva săptămâni. Unele tipuri de brânză, cum ar fi brânza tare sau brânza topită sunt potrivite și pentru îngheț. La -18°C, durata de depozitare a acestora poate fi mărită cu câteva luni. Brânza dată pe răzătoare înainte de înghețare o face foarte ușor de utilizat ulterior. Pur și simplu se presară peste platoul de paste sau peste caserola de mâncare atunci când e necesar. Dacă nu doriți să încetiniți procesul de maturare a brânzeturilor tari precum parmezanul sau varietățile de brânză alpină și doriți să le consumați în viitorul apropiat, acestea ar trebui să fie depozitate în partea superioară a frigiderului sau în Variobox.

drysafe

Cum facem față creșterii mucegaiului?

Dacă mucegaiul începe să se formeze pe o bucată de brânză, nu trebuie să o aruncați imediat. Dacă, de exemplu, brânza tare se mucegăiește, asigurați-vă că tăiați zona afectată și puteți consuma ce a rămas fără grijă. Cu toate acestea, brânza moale sau brânza cremă trebuie aruncată în întregime dacă mucegaiul începe să apară.

În schimb, mucegaiul comestibil, ca în cazul brânzeturilor Camembert sau Roquefort este ceea ce conferă produsului aroma sa specifică.

ambalaj branza

Ambalajul e cheia

Brânza nu trebuie să fie plasată niciodată în frigider sau în DrySafe fără ambalaj, deoarece în caz contrar se va usca. Diferitele tipuri de ambalaje sunt cele mai bune în funcție de tipul de brânză depozitată. Pentru brânzeturile tari cum ar fi parmezanul, Edam sau Gouda hârtia specială pentru brânzeturi este ideală pentru depozitare. Învelișul din interior previne contactul direct cu aerul, în timp ce hârtia din exterior permite păstrunderea cantității necesare de oxigen pentru a respira. Dacă nu aveți acasă hârtie pentru brânzeturi, ajută mult și perforarea unei folii obișnuite. În trecut, aceste tipuri de brânzeturi erau învelite într-o cârpă înmuiată în apă sărată. Stofa respectivă era înlocuită la fiecare 2-3 zile pentru a menține umezeala.

Brânza semi-tare, prin contrast, se va păstra pentru un timp îndelungat în hârtie de ceară sau în cutii de plastic reutilizabile. Totuși, trebuie să vă asigurați că nu se formează condens în ambalaj și că brânza poate respira.

Brânza moale, cum ar fi Brie sau Camember, este păstrată cel mai bine în hârtie pentru brânză, în timp ce crema de brânză cum ar fi Mascarpone, Feta, Quark sau Ricotta este bine să fie lăsate în ambalajul lor de vânzare. Containerele din plastic protejează aceste tipuri de uscare și de efectele aerului.

branza servita

Brânza este mâncată.. și servită

Pentru ca brânza să își dezvolte în mod corespunzător aroma, trebuie scoasă din frigider, respectiv din ambalaj.. timp de 20-30 minute înainte de a fi consumată. Aromele se dezvoltă foarte bine la temperatura camerei. Excepția la regulă sunt brânzeturile Quark, de exemplu. Acestea nu trebuie să se aclimatizeze și ar trebui folosite sau consumate imediat.

De altfel, la servirea brânzeturilor, plăcile din molid sunt cele mai bune deoarece lemnul absoarbe umezeala.

servire branza

Dacă v-a plăcut acest subiect, vă invităm pe pagina noastră de rețete, poate găsiți ceva interesant. De asemenea, dacă aveți întrebări referitoare la acest subiect sau comentarii, trimiteți-ne un mesaj. Folosiți funcția de comentarii de mai jos sau abordați-ne pe pagina de Facebook.