Inghetata_slider

De la primele raze calde ale soarelui de primăvară ce duc la cozi lungi la dubița de înghețată, știm că e începutul perioadei anuale Ice Age! De la înghețata pe băț la cupele de înghețată, aproape nimeni nu poate rezista în fața unui strat neted de ciocolată, căpșuni și stracciatella. Astfel, cu gânduri de primăvară în minte, am pus împreună 11 curiozități nu foarte cunoscute, dar foarte interesante despre înghețată ce s-ar putea să vă surprindă – și de asemenea, să vă inspire la următoarea înghețată cumpărată în grabă…

 

1.Știați că istoria înghețatei începe tocmai în China antică? Conducătorii chinezi au creat gropi uriașe de stocare a gheței și se crede că erau împărțite pe arome. Între timp, în Europa, împărații romani aveau alergători foarte rapizi pentru a le aduce zăpadă și gheață din Munții Apenini. S-au bucurat de micile delicatețe de gheață amestecate cu fructe, miere sau apă de trandafiri – nu foarte diferit de ceea ce mâncăm noi astăzi.

Inghetata_1

 

2. Prima înghețată pe băț a fost patentată în Statele Unite în 1923. A fost inventată de Frank Epperson, producător de limonadă, care pretindea că a avut această idee complet întâmplător în 1905, când a lăsat afară un pahar de limonadă cu o lingură în el. Peste noapte a înghețat și s-a creat prima înghețată pe băț din limonadă. Pe 9 octombrie 1923, conaționalul lui Epperson, Harry Bust a înregistrat un brevet pentru înghețata de vanilie pe băț, cu un strat de ciocolată deasupra.

Inghetata_12

3. Înghețata moale a început să se serveasă în anii ‘70 și ‘ Acest tip de înghețată a creat inițial probleme din punct de vedere igienic: mulți oameni s-au îmbolnăvit după ce au servit-o, fiind făcută din ouă crude. Astăzi, înghețata moale nu mai conține ouă crude, iar mașinile profesionale de înghețată moale folosesc un subtitut pasteurizat în loc.

Inghetata_123

4. În secolul 19, foarte mulți imigranți italieni au vândut înghețată dintr-o dubiță sau de la geamul din fața casei lor. Teancuri de plăci de parchet au fost adesea plasate în fața acestora, astfel încât clienții să poată ajunge mai ușor la fereastră; așa s-au născut primele saloane de înghețată.

Inghetata_1234

5. Cei mai mulți producători de înghețată italiană din Germania provin din Val di Zoldo, o vale în Dolomiți. De asta „Dolomiti” este un nume popular pentru saloanele de înghețată din Germania.

Inghetata_1234_1

6. În Statele Unite, înghețata de vanilie este comemorată anual și are ziua ei specială – 23 iulie, ziua națională a înghețatei de vanilie.

Inghetata_12345

7. Nancy Johnson a inventat mașina de înghețată în 1843. Era utilizată cu o pârghie de mână și a revoluționat producția de înghețată.

Inghetata_1234568. Lăptarul Jacob Fussell din Baltimore a stabilit prima fabrică de producție industrială a înghețatei pe 15 iunie 1851 în Seven Valleys, Pennsylvania.

9. Originea primului con de înghețată este necunoscută. Cu toate acestea, Muzeul de Artă Modernă din New York păstrează în colecție conuri de înghețată de la Italo Marchioni ce datează din 1896. În Manchester (Anglia), Antonio Valvona a primit primul patent cunoscut vreodată ce permitea producția mecanică a conurilor din biscuite pentru înghețată, în 1902.

Inghetata_1234567

10. Fostul prim-ministru britanic Margaret Thatcher a fost parte dintr-o echipă de dezvoltatori care a inventat înghețata moale.

Inghetata_12345678

11. În Europa, țările scandinave Finlanda, Suedia și Norvegia conduc tabelele de consum de înghețată cu peste 12 litri per cap de locuitor, anual. În Italia (locul natal al înghețatei moderne), consumul anual per cap de locuitor este de 5.5 litri.

Dacă v-a plăcut acest articol, abonați-vă la newsletter-ul nostru și fiți la curent cu cele mai fresh și recente curiozități din lumea Liebherr. Dacă aveți întrebări cu privire la ceea ce tocmai ați citit, vă încurajăm să ne scrieți. Utilizați secțiunea de comentarii de mai jos sau alăturați-vă într-o discuție pe pagina de Facebook.