Depinde pe cine întrebați, veți primi trei răspunsuri la întrebarea „E bine să puneți mâncarea caldă în frigider sau trebuie să o lăsați la răcit?”. Răspunsurile ar fi: „da”, „nu” sau „da, dar…”

 

mancarea-calda-in-frigider-big

Locuri diferite, abordări diferite cu privire la depozitarea alimentelor

Opiniile în SUA și în Europa pot varia foarte mult atunci când vine vorba de punerea alimentelor calde în frigider. În SUA accentul este pus pe dezvoltarea rapidă de bacterii care pot infesta și strica mâncarea atunci când este lăsată afară. În Europa, unde energia electrică este în general mai scumpă decât în SUA, faptul că atunci când se pune mâncare caldă în frigider consumul crește i-a făcut pe europeni să își facă un obicei din a își lăsa hrana să se răcească întâi.

Mâncarea caldă: realitatea

Ambele abordări sunt bazate pe realitate și au justificări. Acestea nu sunt nici chiar incompatibile. Să nu uităm următoarele: frigiderul a fost inventat pentru un motiv specific – să păstreze alimentele reci pentru a fi depozitate cât mai mult timp.

Frigiderul dumneavoastră trebuie să lucreze mult mai mult pentru a menține sau pentru a restabili nivelul „rece” din interior atunci când un element cald sau fierbinte este plasat în interiorul lui. Cu cât este mai caldă sau mai fierbinte mâncarea și cu cât cantitatea este mai mare, cu atât mai mult îi ia frigiderului să revină la temperatura inițială la care a fost setat. Pe de altă parte, bacteriile se dezvoltă rapid.

Departamentul de Agricultură al Statelor Unite a setat intervalul de temperatură undeva între 4°C și 60°C ca zonă de pericol. Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei pentru mai mult de 2 ore sau 1 oră în cazul în care temperatura camerei este în mod constant peste 30-32°C.

mancarea-calda-in-frigider-liebherr

În plus, alimentele calde pot reîncălzi ușor mâncarea din imediata apropiere a acestora pe raft, reducând astfel timpul de depozitare al acestora. Aburul degajat de alimentele calde va face condens, care la rândul lui formează picături de apă sau chiar mici porțiuni de gheață pe partea din spate a frigiderului.

Puneți alimentele calde în frigider? Vă dăm următoarele sfaturi:

  • Permiteți mâncării calde să se răcească la temperatura camerei

Aveți dreptate: bacteriile se dezvoltă mult mai repede atunci când mâncarea este lăsată afară, dar faceți un compromis. Aduceți mâncarea într-un mediu răcit de aerul condiționat în loc să o lăsați afară dacă stați într-o zonă cu climat cald.

Țineți minte: trebuie doar să așteptați până când mâncarea ajunge la temperatura camerei. În cele mai multe cazuri, cu excepția dăților în care lăsați mâncarea pe foc, se va răci numai bine în timp ce veți servi masa.

  • Dacă e posibil, împărțiți mâncarea în câteva recipiente mai mici decât unul singur mai mare, așa se va accelera procesul de răcire

Refrigerarea ține de suprafață și volum: cu cât este porția mai mică, cu atât mai repede se va răci.

 

mancarea-calda-in-frigider-liebherr-2
  • Dacă sunteți nevoit să stocați alimentele calde, sigilați recipientul cu un capac

Vă va ajuta să evitați condensarea și formarea de gheață.

  • Răcirea recipientului prin a-l introduce sub un jet de apă rece accelerează și răcirea mâncării

Puteți pune și recipientul/capacul/caserola în apă rece, eventual cu gheață. Orice ați face, nu lăsați să ajungă apa în mâncare.

  • Refrigerați corect și nu umpleți frigiderul cu recipiente, astfel încât circulația aerului să fie garantată și toată mâncarea să fie răcită în mod optim

Manualul frigiderului dumneavoastră conține sugestii cu privire la cum să depozitați și ce să depozitați în frigider. În mod categoric, evitați supraîncărcarea.

  • Porniți SuperCool!

Dacă frigiderul Liebherr pe care l-ați achiziționat are inclusă tehnologia SuperCool, porniți-o ÎNAINTE de a plasa mâncarea în frigider, de exemplu, cu puțin timp înainte să începeți servirea mesei. SuperCool scade temperatura din frigider temporar, pentru a răci elementele mai repede și pentru a păstra reci elementele ce sunt deja la frigider. SuperCool se dezactivează automat după o perioadă de timp, dar nu uitați că o temperatură mai scăzută în frigider va consuma temporar mai multă energie.