prospetimea oualor

Și uite cum te trezești dimineața și găsești în frigider un singur ou. Oare mai este bun pentru consum? Hmmm, uite 4 moduri prin care poți să verifici prospețimea acestuia!

Probabil ai stat de mai multe ori în fața frigiderului și te-ai întrebat: ”Oare când am cumpărat eu ouăle astea? Or mai fi ele bune de mâncat?” Cel mai sigur le-ai spart și le-ai mirosit pentru a le verifica, dar mai jos îți voi prezenta și alte moduri prin care poți să verifici prospețimea ouălor, și acestea sunt:

  1. Testul cu apă

Pune oul într-un pahar înalt cu apă rece. Dacă oul va sta pe fundul paharului, atunci el este proaspăt; dacă se va ridica și se va înclina într-un oarecare unghi, atunci el este destul de vechi, dar comestibil; dacă acesta plutește complet la suprafață, atunci nu este comestibil și trebuie aruncat!

Ouăle se ridică la suprafața apei pentru că, după o perioadă de timp, umezeala din interiorul acestora se evaporă prin coajă și este înlocuită cu aer. Cu cât este mai mult aer în interiorul oului, cu atât acesta plutește mai bine – și bineînțeles, este mai vechi.

2. Testul prin spargerea oului

Sparge oul să vezi în ce stare sunt albușul și gălbenușul. Dacă gălbenușul este bulbucat și prezintă o formă definită și albușul este vâscos și adunat împrejurul gălbenușului, atunci oul este încă proaspăt. Dar dacă gălbenușul este plat și albușul este subțiat, atunci oul este vechi. Se rup lanțurile proteice (substanțe variate ce se leagă una de cealaltă) din albușul oului odată cu trecerea timpului, și la un ou vechi, gălbenușul și albușul nu mai sunt lipite unul de celălalt, astfel degradându-se.

  3. Testul prin agitarea oului

Dacă agiți oul și nu se aude un zgomot de plescăitură de apă din interior, atunci acesta este proaspăt și comestibil. Dar dacă din ou se aude un zgomot ca și cum ai agita apa, atunci acesta nu este comestibil, din cauză că a intrat aer în ou și s-a expandat bula de aer a acestuia.

  4. Atenție la ”termenul de valabilitate”

Pe ambalajul ouălor este specificat ”termenul de valabilitate” prin care furnizorul garantează că ouăle pot fi consumate până la data respectivă, în condiții de depozitare optime. În general ouăle pot fi consumate în siguranță și după ce trece termenul de valabilitate, dacă acestea sunt gătite bine, dar cel mai bine e să le verificați printr-un test de prospețime nu?

Igiena joacă, de asemenea, un rol important când vine vorba de ouă, având în vedere riscurile de Salmonella, și trebuie să acorzi o atenție ridicată următoarelor aspecte:

  • Cumpără cele mai proaspete ouă și consumă-le în timp util
  • Depozitează ouăle în frigider pentru că Salmonella nu se dezvoltă la temperaturi mai mici de 6°C, dar la temperatura camerei se înmulțește foarte rapid. O răcire ulterioară nu va anula dezvoltarea deja începută.
  • Pentru rețete ce necesită ouă crude, folosește doar cele mai proaspete ouă.
  • Fierbe ouăle de la micul dejun pentru cel puțin 5 minute în apă clocotită.
  • După ce ouăle au depășit termenul de valabilitate, acestea trebuie gătite foarte bine pentru a fi mâncate. Salmonella se distruge la 70°C.
  • În momentul în care se sparge coaja oului, acesta trebuie consumat imediat.

Unde ar trebui să depozitez ouăle în frigiderele Liebherr?

Ouăle pot fi depozitate în compartimentul principal al frigiderului timp de 15 zile sau într-un compartiment BioFresh până la 45 zile.

Toate acestea find spuse…poftă bună când mâncați ouă!

Care test ți se pare mai sigur pentru a verifica prospețimea ouălor? Scrie-ne! Folosește funcția de comentariu de mai jos sau discută cu noi pe Facebook!