In een paar jaar tijd is batch cooking of meal prepping uitgegroeid tot dé methode om een hele week gezonde, gevarieerde menu’s op tafel te zetten met seizoensingrediënten. Hier zijn alvast een aantal redenen om het meteen te proberen.

Batch cooking betekent het groeperen van de bereiding van meerdere maaltijden tegelijk.

Wat is batch cooking?

U hoort er veel over spreken, maar wat is batch cooking precies? In het Engels betekent ‘batch’ ‘all at once’, alles ineens.  Zoals de naam al aangeeft, gaat het om het groeperen van de bereiding van meerdere maaltijden tegelijk.

Maaltijden vooraf koken om tijd te besparen

Batch cooking is vooral slim koken. Door meerdere maaltijden tegelijk te bereiden, bespaart u tijd. Voor veel mensen is de zondagnamiddag het uitgelezen moment om aan batchcooking te doen: trek een paar uur uit om uw weekmenu te bereiden. Reken gemiddeld 2 uur. De race tegen de klok om na het werk iets lekkers op tafel te zetten is voorgoed verleden tijd! De tijd die u zo uitspaart, kunt u aan andere activiteiten besteden. Uw maaltijd staat kant-en-klaar in de koelkast en moet alleen nog worden opgewarmd.

Intelligent consumeren

Door uw hele weekmenu van tevoren te plannen, zorgt u voor variatie en houdt u uw consumptie onder controle. U bepaalt de hoeveelheden vooraf en u houdt uw winkelbudget beter in de gaten. Zo kunt u heel wat besparen.

Bij batch cooking zijn er twee mogelijkheden. U kunt een grote hoeveelheid van een seizoensgroente kopen en deze verwerken in verschillende recepten. Bijvoorbeeld voor courgettes: een gratin, velouté, gestoomd, … Zo optimaliseert u de consumptie van verse producten en gaat er niets verloren.

U kunt ook verschillende voedingswaren afzonderlijk bereiden, zodat u ze alleen nog maar hoeft samen te voegen wanneer het etenstijd is, bijvoorbeeld in een gemengde salade.

Hoe kunt u uw bereidingen goed bewaren?

U hebt het al begrepen: organisatie is de sleutel tot een geslaagde ‘meal prep’, maar een goede koelkast maakt echt het verschil! Het toestel moet niet alleen goed bewaren, maar ook veel opslagruimte bieden.

Bewaar uw bereidingen meerdere dagen dankzij de kwaliteit van de koude in de koelkast

Gerechten die op zondag zijn bereid, belanden soms pas aan het einde van de week op uw bord, liefst met behoud van de voedingsstoffen en smaak. De PowerCooling-functie doet de lucht in elk hoekje en gaatje van het toestel circuleren, zelfs als de Tupperware zich opstapelt. Zo laat u niets aan het toeval over.

De PowerCooling-functie zorgt ervoor dat de lucht gelijkmatig in het toestel circuleert.

Organiseer uw koelkast

Toestellen met een grote inhoud zijn de beste bondgenoten van batch cookers! In een goed gevulde koelkast is het niet altijd eenvoudig om de ruimte te optimaliseren. Om alle bereidingen voor de week op te slaan, kunt u best gebruik maken van ruimtebesparende accessoires.

Een halve plank houdt bovenaan ruimte vrij, bijvoorbeeld voor grotere potten, terwijl er achteraan plaats is voor kleinere recipiënten.

Met modulaire legplanken kunt u de onderlinge afstand aanpassen en plaats winnen in de hoogte om opbergdozen op te slaan.

Speciale vakken voor kleinere houders, zoals de Variosafe-Laden, zijn erg waardevol om uw opslag goed te organiseren. De transparante wand biedt ook een duidelijk overzicht van de volledige inhoud.

De VarioSafe-laden maken het eenvoudiger om de levensmiddelen in uw toestel goed te organiseren.

Kortom, als u het eenmaal gewend bent, is batch cooking een zegen! Afgezien van de onmiskenbare tijdwinst geniet u van lekkere zelfgemaakte gerechten. Het geeft u bovendien meer controle over uw budget en het is een manier om verspilling tegen te gaan.

 

Overtuigd om aan batch cooking te doen? Deel uw mening en bevindingen op Facebook!