Vergeet juwelen, bloemen en parfum. We weten allemaal dat de liefde van de man (of vrouw) door de maag gaat! Met de juiste ingrediënten verwen je je geliefde niet alleen met culinaire hoogstandjes, maar zorg je ook voor de nodige romantiek. We stelden dan ook een top vijf op met voedingsmiddelen die werken als een afrodisiacum. Je komt bovendien te weten wat het woord afrodisiacum betekent en hoe je in een mum van tijd het perfecte menu voor Valentijn op tafel tovert.

In dit artikel kom je te weten hoe je in een mum van tijd het perfecte menu voor Valentijn op tafel tovert!

Aphrodite: de godin van de liefde, schoonheid en seksualiteit.

Het woord afrodisiacum is afgeleid van de Griekse godin Aphrodite. Wetenschappelijk gezien zijn afrodisiaca geen wondermiddel, maar van sommige voedingsmiddelen wordt wel gezegd dat ze onze stemming positief beïnvloeden. Zo maken ze ons gevoeliger, doen ze onze bloedvaten ontspannen en stimuleren ze de bloedsomloop. Hieronder verklappen we welke vijf ingrediënten deze effecten hebben en dus niet mogen ontbreken tijdens een veelbelovend etentje.

1) Chili

De onbetwiste nummer één voor een letterlijk en figuurlijk pikante avond is chili. Dit kruid bevat de stof capsaïcine die de bloedsomloop bevordert en de poriën van onze huid openzet. Daardoor wordt onze huid gevoeliger en reageert ze intenser op aanrakingen. Ons lichaam produceert ook opiaten en endorfines wanneer we chili eten, en ook deze stimuleren op hun beurt onze bloedsomloop. Let wel, less is more. Schud je iets te enthousiast met de chili, dan kan je bloedsomloop in de problemen geraken en kan je overmatig gaan zweten. En dat wil je uiteraard absoluut vermijden tijdens een romantisch etentje!

De onbetwiste nummer één voor een letterlijk en figuurlijk pikante avond is chili.

2) Peterselie

Dit groene kruid heeft zijn afrodiserende werking te danken aan de anethol en apiol die het bevat. Peterselie en peterseliewortels bestaan voor zes procent uit deze essentiële oliën. Het is niet voor niets dat de straten in de rosse buurt ook weleens ‘Peterseliestraatjes’ werden genoemd.

3) Vis en zeevruchten

Het stimulerende effect van vis en zeevruchten is te wijten aan het erg hoge zink- en eiwitgehalte. Zink bijvoorbeeld doet het testosteronniveau in het bloed stijgen. Vooral oesters waren populair bij de Oude Romeinen omwille van hun speciale effecten.

Ga je liever voor een iets goedkoper alternatief? Geen probleem, ook andere zeevruchten zoals krab, mosselen, garnalen en gamba’s zijn uitstekende afrodisiaca.

4) Nootmuskaat

In de middeleeuwen werden wijn en melk op smaak gebracht met nootmuskaat voor de afrodiserende werking ervan. Dat komt omdat nootmuskaat de slijmvliezen stimuleert om het gelukshormoon serotonine te produceren. De speciale werking van het kruid is te danken aan de essentiële olie myristicine. Vooral verse nootmuskaat werkt stimulerend, maar let er ook hier op dat je niet te veel gebruikt. Grote hoeveelheden nootmuskaat kunnen hartkloppingen, misselijkheid en zelfs hallucinaties veroorzaken.

In de middeleeuwen werden wijn en melk op smaak gebracht met nootmuskaat voor de afrodiserende werking ervan.

5) Chocolade

Nog een reden om deze lekkernij te verorberen: chocolade maakt ons niet alleen blij, hij wakkert ook ons verlangen aan. Zelfs de Azteken wisten al dat fenethylamine, de eigen chemische boodschapper van ons brein, de productie van endorfines ontketent. Een recept dat destijds bijzonder populair bleek, was het zogenaamde ‘liefdesdrankje’: warme chocolademelk met echte vanille. Het proberen waard, toch?

Nog een reden om deze lekkernij te verorberen: chocolade maakt ons niet alleen blij, hij wakkert ook ons verlangen aan.

Op basis van deze en tal van andere ingrediënten die werken als een afrodisiacum – zoals gember, truffels en look – stelden we een menu voor Valentijn samen. Alle receptinformatie is – hoe kan het ook anders – bedoeld voor twee personen.

Voorgerecht: gembersoep met garnalen, wortelen en pompoen

Ingrediënten:

  • 30 g gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • ¼ butternutpompoen
  • 1 wortel
  • 1 el olie
  • 1 tl currypoeder
  • 400 ml groentebouillon
  • 4 garnalen
  • Zout
  • 100 ml kokosmelk
  • Basilicum

Bereiding:

  1. Snijd de gember, de knoflook en de ui in kleine stukjes. Schil de pompoen en de wortel en snijd in dunne reepjes.
  2. Bak de gember, de knoflook en de ui lichtjes aan in 1 el olie.
  3. Voeg het currypoeder en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat tien minuten sudderen op een zacht vuurtje. Pureer naar wens.
  4. Voeg de wortel en de pompoen toe en laat nog eens 8-10 minuten koken.
  5. Was ondertussen de garnalen en breng op smaak met zout. Voeg toe aan de soep, samen met de kokosmelk en laat 3 minuten koken.
  6. Werk de soep desgewenst af met basilicum en dien op.

Hoofdgerecht: tagliatelle met truffelcrème

Ingrediënten:

  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 1 lente-ui
  • 200 g tagliatelle
  • Zout
  • Basilicum
  • 0,5 el rode bessen
  • 1,5 el truffelolie
  • 100 ml melk
  • 200 g slagroom

Bereiding:

  1. Rasp de Parmezaanse kaas en zet even aan de kant.
  2. Maak de lente-ui schoon, snijd in fijne ringen en leg opzij.
  3. Kook de tagliatelle in kokend water met een beetje zout volgens de instructies op de verpakking.
  4. Was de basilicum en pluk de blaadjes van de steeltjes.
  5. Hak de rode bessen grof en zet ook deze even aan de kant.
  6. Verwarm 0,5 el olie in een pan en bak de lente-ui lichtjes aan. Blus met de melk en de slagroom. Laat onder voortdurend roeren ongeveer vijf minuten sudderen. Haal van het vuur en roer de parmezaan eronder tot de kaas smelt. Roer er 1 el truffelolie onder.
  7. Laat de pasta uitlekken. Meng de pasta en de basilicumblaadjes met de saus en schik op een bord.
  8. Strooi de rode bessen erover en werk af met basilicum.

Dessert: chocolademousse met chili

Ingrediënten:

  • 100 g pure chocolade (70% cacao)
  • ½ gedroogde chilipeper
  • ¼ tl anijszaadjes indien gewenst
  • 2 verse eieren
  • 20 g suiker
  • 75 g room

Bereiding:

  1. Breek de chocolade in stukjes en smelt au bain-marie.
  2. Stamp de chili en de anijszaadjes fijn in een vijzel. Voeg toe aan de chocolade en roer af en toe op een middelmatig vuur.
  3. Haal de chocolade uit de bain-marie en laat afkoelen tot hij lauw is.
  4. Scheid de eieren en klop de eidooier met de suiker schuimig. Klop het eiwit en de room apart op tot ze opstijven.
  5. Roer de chocolade door het eidooiermengsel en spatel het opgeklopte eiwit en de room eronder.
  6. Giet de mousse in kleine kommetjes en laat ongeveer vier uur rusten in je Liebherr-koelkast.

Veel plezier en nog een leuke en romantische Valentijnsdag gewenst!

 

Lees ook:

Mythe: wordt melk zuur bij onweersbuien?

 

Hoe ziet jouw perfecte menu voor Valentijn eruit? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.