Of het nu gaat om haver-, amandel- of sojadrank: plantaardige melkalternatieven worden steeds populairder. En daar is een goede reden voor: meer en meer mensen worden zich bewust van problematieken zoals milieubescherming, duurzaamheid en dierenwelzijn. Stuk voor stuk voorwaarden waaraan de volgende melkalternatieven voldoen! Daarnaast overtreffen plantaardige dranken koemelk ook als het gaat om gezondheidsaspecten zoals lactose-intolerantie. Maar wat is het verhaal achter deze vervangers die momenteel de supermarkten veroveren? Zijn ze echt gezonder dan gewone koemelk en welke soorten zijn ook geschikt om te koken of op te schuimen? Lees hier meer over de populairste plantaardige dranken, hun ingrediënten en waarvoor je ze in de keuken kan gebruiken.

Het productieproces van de verschillende melkalternatieven is over het algemeen vrij eenvoudig en voor allemaal min of meer hetzelfde. Het basisingrediënt – of het nu gaat om noten, soja of granen – wordt geweekt, gemalen en daarna gemengd met water. In de meeste gevallen worden ingrediënten zoals zout, olie of zoetstoffen toegevoegd om een perfect totaalresultaat te garanderen. Veel van de onderstaande plantaardige dranken kunnen ook gemakkelijk thuis worden gemaakt in slechts enkele eenvoudige stappen!

De benaming van melkalternatieven is iets ingewikkelder. Zo mogen bijvoorbeeld haver-, rijst-, gierst- en sojadranken volgens de EU-wetgeving alleen als ‘drank’ op de markt worden gebracht. Enkel producten die echt worden verkregen door te melken, mogen ‘melk’ worden genoemd. Kokosmelk is hier een kleine uitzondering op. Door het gelijkaardige uitzicht en gebruik is de term ‘melk’ in het dagelijkse taalgebruik echter al ingeburgerd voor plantaardige dranken.

Sojamelk: het klassieke alternatief

Deze drank, gemaakt van sojabonen en water, is het klassieke melkalternatief. In de supermarkt kan je vandaag verschillende soorten sojamelk kopen: chocolade, vanille, gezoet of ongezoet. Voor ieders smaak is er het perfecte product. Ook de prijs van sojamelk is ronduit indrukwekkend. En met 36% eiwit doet het soja-alternatief het nagenoeg even goed als gewone melk. Dus ook al is het geen ‘echte’ melk, toch geeft het de perfecte hoeveelheid schuim aan je koffie! Hoe meer eiwit erin zit, hoe luchtiger het melkschuim wordt. Met zijn vele voedingsvezels en lage vet- en koolhydraatgehalte scoort het soja-alternatief beter dan koemelk. De meningen zijn echter verdeeld over wat het lekkerst smaakt … De milde zoetheid met een bonige nasmaak valt niet bij iedereen in de smaak.

Wist je dat Sojadmelk het met 36% eiwit nagenoeg even goed als gewone melk doet.

Bovendien worden sojadranken vaak bekritiseerd omdat de teelt van sojabonen vaak bijdraagt tot de ontbossing van de regenwouden. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het merendeel van de sojabonen die geteeld worden voor het maken van melkalternatieven, afkomstig is uit Europa. De regenwouden worden vooral vernietigd voor soja die voor dierenvoer wordt geteeld.

Havermelk: de natuurlijke, regionale smaak

Havermelk is de graandrank bij uitstek. Om deze populaire vervanger te maken, worden haverkorrels gemalen en gekookt in water. In sommige productieprocessen wordt dit gevolgd door fermentatie en het zeven van de vloeistof. Vaak worden enzymen toegevoegd om het zetmeel in suiker om te zetten en zo de smaak te verbeteren. Daarom heeft havermelk ook een relatief hoog suikergehalte in vergelijking met koemelk of sojamelk. Bovendien gaan bij de productie vrij veel vezels en veel mineralen zoals magnesium en kalium verloren. Dat gezegd zijnde, is het haveralternatief uitstekend qua smaak en duurzaamheid! De aangename zoetheid is bijzonder geschikt om te bakken, te koken of in combinatie met muesli. En dankzij de baristavarianten is zelfs het maken van voldoende schuim voor in je koffie geen enkel probleem meer! De lage milieu-impact van havermelk is te danken aan de regionale teelt van haver. Andere graandranken die nog niet zo bekend zijn, zijn spelt-, gierst- en roggemelk.

 

Havermelk heeft een relatief hoog suikergehalte in vergelijking met koemelk of sojamelk.

Rijstmelk: het exotische alternatief voor mensen met allergieën

Rijstmelk bevat veel calorieën en bestaat uit gekookte en fijngestampte volkorenrijst, die vervolgens wordt gemengd met water en wordt gefermenteerd. Daarna worden emulgatoren toegevoegd om een melkachtige consistentie te verkrijgen. Toch wordt dit melkalternatief vaak als te waterig omschreven. Zoals je al kunt raden, smaakt deze melkvervanger sterk naar rijst en het is dan ook een kwestie van smaak of je hem toevoegt aan je koffie of muesli. Maar dit alternatief is in ieder geval heerlijk in allerlei desserts. Rijstmelk is vrij arm aan voedingsstoffen en eiwitten, dus de melk proberen op te schuimen heeft geen zin. Fabrikanten verrijken rijstmelk echter vaak met vitamines en calcium. Een positieve eigenschap van rijstmelk is dat ze bijzonder geschikt is voor mensen met allergieën: ze is namelijk niet alleen vrij van lactose en melkeiwit, ze is ook glutenvrij.

Rijstmelk bevat veel calorieën en bestaat uit gekookte en fijngestampte volkorenrijst, die vervolgens wordt gemengd met water en wordt gefermenteerd.

Amandelmelk: de nootachtige variant

Deze drank bestaat uit amandelen en water en is bijzonder aantrekkelijk omwille van zijn aangename nootachtige smaak. Amandelmelk is erg populair om mee te bakken of voor in smoothies. In koffie stremt amandelmelk echter en daarom is ze hiervoor minder geschikt. In vergelijking met koemelk bevat amandelmelk minder eiwitten en minder calcium, maar wel veel vezels, onverzadigde vetzuren en vitamines. En voor wie zijn calorie-inname in de gaten houdt: amandelmelk bevat minder calorieën dan koemelk. Maar aan amandelmelk wordt wel vaak extra suiker toegevoegd. Daarom is het een goed idee om even naar de ingrediëntenlijst te kijken. Bovendien zijn amandeldranken nog steeds vrij duur in vergelijking met andere melkalternatieven. Minder bekende notendranken zijn bijvoorbeeld cashew- of hazelnootmelk.

Amandelmelk is erg populair om mee te bakken of voor in smoothies.

Voor alle alternatieven geldt het volgende: de plantaardige dranken worden ultrahoog verhit voordat ze worden verpakt en kunnen daarom enkele maanden ongekoeld worden bewaard. Na opening raden we je echter aan om de drankjes in je Liebherr-koelkast te bewaren. Vergeet niet te schudden voor gebruik!

En denk eraan: smaken verschillen! Je zal waarschijnlijk een aantal alternatieven moeten uitproberen voor je de perfecte melkvervanger vindt.

 

Lees ook:

 

Drink jij graag plantaardige melkvervangers? Wat is jouw favoriet? Wij zijn benieuwd! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.