Binnenkort zetten we samen met de restjes van de feestdagen het nieuwe jaar in. Wat ga je ermee doen? Weggooien is zonde, een goed alternatief is natuurlijk om ze in te vriezen! Als je restjes gaat invriezen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Tips voor het invriezen van restjes:

Weet welke levensmiddelen ingevroren kunnen worden

Bijna alle verse levensmiddelen zijn geschikt om in te vriezen, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Onder andere gesneden sla, verse groente- en/of fruitsalades, druiven, ongekookte verse groenten en hele appels of peren zijn niet geschikt om in te vriezen.

Bereid het invriezen goed voor

  • Vlees: zorg dat het vlees goed is afgekoeld en maak indien nodig kleinere porties.
  • Groenten: was de groenten, snijd ze fijn, blancheer ze even en laat ze afkoelen.
  • Fruit: was het fruit en verwijder eventueel de schil, bladeren, zaden en steeltjes.

Zorg dat de porties niet te groot zijn

  • Onbereid vlees: maximaal 3 kg
  • Bereid vlees: maximaal 1 kg
  • Groenten en fruit: maximaal 1 kg

Verpak de producten op de juiste manier

De verpakking speelt een grote rol bij het bewaren van producten in de vriezer. Om uitdroging van levensmiddelen te voorkomen is het bijvoorbeeld belangrijk dat de verpakking hermetisch gesloten is. Zo vermijd je bovendien geuroverdracht en vriesbrand.

Meer informatie over het verpakken van producten voor het invriezen vind je in dit artikel.

Bewaar bevroren levensmiddelen niet te lang

Hoewel invriezen ervoor zorgt dat levensmiddelen veel langer goed blijven, geldt ook een maximale houdbaarheid. De houdbaarheid verschilt per product:

  • Vlees (gegaard): 3 tot 6 maanden
  • Groenten: 6 tot 12 maanden
  • Fruit: 8 tot 12 maanden
  • Bereide maaltijden: maximaal 3 maanden

Controleer of de bevroren levensmiddelen direct bereid kunnen worden, of dat ze eerst moeten worden ontdooid

De meest ingevroren producten kunnen worden bereid als ze nog bevroren of licht ontdooid zijn. Als stelregel kan je aanhouden dat alleen grotere stukken vlees, gevogelte en vis volledig ontdooid moeten zijn voordat je deze gaat koken of bakken.

Gebruik de SuperFrost-functie van jouw vriezer

Heb je een Liebherr apparaat? Schakel bij het invriezen van vlees de SuperFrost-functie in. Hierdoor wordt de temperatuur tijdelijk verlaagd van -18°C naar -32°C. Jouw producten zullen sneller in temperatuur dalen, waardoor vriesbrand minder kans krijgt. De vuistregel bij invriezen is dan ook: hoe sneller ingevroren, des te beter voor de kwaliteit van de levensmiddelen.

 

Heb je vragen over het invriezen van restjes? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.