Is er weer te veel vlees over van het laatste maaltijd? De beste oplossing is om de ongebakken stukken vlees in te vriezen. Maar hoe moet het vlees worden verpakt zodat er geen vriesbrand ontstaat? En wat is vriesbrand eigenlijk en is de consumptie van de « verbrande » producten schadelijk?

Bij vriesbrand gaat het om uitgedroogde plaatsen in bevroren levensmiddelen. Vriesbrand ontstaat wanneer levensmiddelen in niet-luchtdichte verpakkingen worden ingevroren. Daardoor komt er lucht in de verpakking en droogt het diepvriesproduct uit. Op de plaatsen die aan de verse lucht worden blootgesteld, ontstaan dan lelijke zwart-grijze verkleuringen. Ook temperatuurschommelingen, die vaak tijdens het transport ontstaan, kunnen bij een ontoereikende verpakking tot vriesbrand leiden.

Eerst en vooral het goede nieuws: Ook als de zwart-grijze verkleuring er onsmakelijk uitziet en niet echt uitnodigt om op te eten, gaat het slechts om een uitgedroogde plaats. Hetzelfde geldt voor een plakje worst dat te lang is blootgesteld aan lucht. Alle waterhoudende levensmiddelen hebben de neiging om bij kamertemperatuur vocht af te geven aan de omgeving. Dan blijft deze lelijk, donker verkleurde plek achter. Om dus op onze beginvraag te antwoorden: Vriesbrand ziet er weliswaar niet mooi uit, maar het is niet gevaarlijk.

De verpakking is essentieel om vriesbrand te vermijden

Om uitdroging van waterhoudende voedingsmiddelen te voorkomen, is invriezen een goede optie.

Het water in het voedsel is dus bevroren en blijft in het voedsel als vaste stof achter. Maar zelfs als het voedsel bevroren is, kan het nog steeds uitdrogen.

Bij -18°C, de gebruikelijke temperatuur van een diepvriezer, kan het ijs zeker niet smelten maar kan het wel verdwijnen. Net als bij het verhitten van jodiumkristallen. Omdat jood gesublimeerd is, d.w.z. dat het direct van een vaste toestand naar een gasvormige toestand gaat, is het hetzelfde effect als in een vriezer.

De oplossing: minimaliseer de ruimte waarin het diepvriesvoedsel wordt opgeslagen, met een zo strak en luchtdicht mogelijke verpakking, zoals een diepvrieszak. Op deze manier verliest uw voedsel weinig vocht.

Om uw diepvriesproducten in optimale conditie te houden, heeft u dus een goede verpakking nodig. Omdat het de enige manier is om te genieten van hun versheid maanden na opslag.

 

Welke ervaringen hebt u met vriesbrand? Laat het ons weten! Gebruik daarvoor de commentaarfunctie onder het artikel of discussieer met ons op Facebook.