Sigarenliefhebbers weten wat belangrijk is wanneer het aankomt op het bewaren van hun geliefde sigaren: de juiste luchtvochtigheid en hygiëne. Maar dat is niet alles… Maak kennis met de Humidor van Liebherr met vele features die bijdragen aan de kwaliteit van de sigaar.

“Het is niet de prijs van een sigaar dat hem luxe maakt, het is de tijd die je er mee doorbrengt” (auteur onbekend).

Liefhebbers en verzamelaars van kwaliteit sigaren staan bekend als ‘aficionados’. Zoals vaak het geval is met gepassioneerde verzamelaars, willen ook ‘aficionados’ alleen het beste als het gaat om de opslag van hun sigaren. De Liebherr ZKes 453 Humidor biedt sigarenliefhebbers het perfecte bewaarklimaat voor hun geliefde sigaren, met individuele instelmogelijkheden voor de luchtvochtigheid.

Premium sigaren zijn handgemaakt en zijn natuurlijke producten, de juiste opslag is daarom erg belangrijk. De sleutel voor een optimaal aroma is de juiste combinatie tussen temperatuur en luchtvochtigheid. Premium sigaren zijn gevoelig en delicaat, verkeerde opslag zou daarom absolute verspilling zijn.

Een klimaat dat het land van herkomst weerspiegelt

Sigaren die correct zijn opgeslagen hebben een zacht elastisch buitenblad, liggen aangenaam in de hand en hebben een rijk aroma dat typisch is voor het land van herkomst. Om sigaren voor langere tijd optimaal te kunnen bewaren hebben zij een opslagklimaat nodig dat vergelijkbaar is met de tropische thuishaven van tabak, de Caribbean, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. In de Liebherr Humidor kunnen sigaren in het perfecte klimaat langere tijd rijpen of worden opgeslagen.

Hoe creëert de Humidor het perfecte klimaat?

 De beste manier om deze vraag te beantwoorden is om naar de technologie te kijken. Een koel- en verwarmsysteem, speciale luchtgeleiding, verschillende sensoren en vier ventilatoren creëren het juiste klimaat. De Humidor heeft een dubbelwandig binnenwerk met daarin twee ventilatoren die gekoelde lucht in de koelruimte verspreiden voor een gelijkmatige koeling. De opbouw van een conventionele koelkast leidt tot temperatuurfluctuatie in het interieur. Om dit in de Humidor te voorkomen wordt door middel van een ventilator de luchtcirculatie altijd in stand gehouden. Het resultaat is een gelijkmatige temperatuur en luchtvochtigheid in het hele compartiment.

Luchtvochtigheid: de belangrijkste factor bij de opslag van sigaren

De Humidor beschermt de hoge kwaliteit van premium sigaren dankzij nauwkeurige elektronica en een betrouwbare luchtvochtigheidssensor. Als sigaren worden bewaard bij een te lage luchtvochtigheid drogen ze uit en verliezen ze hun fijne aroma. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is bestaat de kans dat de sigaren gaan schimmelen. De ideale luchtvochtigheid voor de opslag van sigaren ligt tussen de 68% en 75%. Hoe eerder een sigaar wordt gerookt hoe dichter de luchtvochtigheid bij 68% moet liggen. Dit zijn richtlijnen, uiteraard speelt persoonlijke voorkeur hierbij een grote rol.

De juiste luchtvochtigheid in de Humidor wordt bereikt door een ventilator die de lucht langs een waterreservoir met gedistilleerd water geleidt. Omdat opgeslagen sigaren kunnen bijdragen aan een verhoging van de gewenste luchtvochtigheid is een speciale ontvochtigingsklep geïnstalleerd. De Humidor detecteert te hoge luchtvochtigheid en leidt via deze klep de vochtige lucht weg van het interieur naar de verdamper waar het buiten het apparaat kan condenseren.

De juiste luchtvochtigheid in de Humidor wordt bereikt door een ventilator die de lucht langs een waterreservoir met gedistilleerd water geleidt.

De ideale bewaartemperatuur van sigaren ligt tussen de +16°C en +20°C. In de Humidor zorgen twee apart gestuurde koelcircuits voor het optimale binnenklimaat. Maar dat is niet alles. Dimbare ledverlichting is in de deur geïntegreerd wat het mogelijk maakt de mate van verlichting individueel in te stellen. Ledverlichting is energiezuinig en geeft geen warmte zodat de temperatuur niet beïnvloed wordt.

Cederhout ondersteunt de luchtvochtigheid

Het interieur heeft twee draagplateaus en twee presentatieboxen van Spaans cederhout, hetzelfde hout waarvan traditionele sigaardozen worden gemaakt. Cederhout heeft de eigenschap luchtvochtigheid gelijkmatig te absorberen en ook weer af te staan. De Humidor kan gebruikt worden om zowel enkele sigaren als dozen sigaren op te slaan. Met een netto capaciteit van 39 liter biedt de Humidor genoeg ruimte voor zowel lange als korte termijn opslag.

Cederhout garandeert een goede luchtvochtigheid.

Hygiënisch interieur en actief koolfilter

Natuurlijke producten als sigaren vragen om een hygiënische opslag. Alle houten onderdelen kunnen verwijderd worden om schoon te kunnen maken. De kunststof in het interieur is eenvoudig te reinigen en het waterreservoir is vaatwasser bestendig. Het actief koolfilter zorgt ervoor dat de lucht in het interieur vrij is en blijft van luchtjes die het aroma van de sigaar kan beïnvloeden. De temperatuur en luchtvochtigheid kunnen van het display worden afgelezen zonder dat de deur hiervoor geopend hoeft te worden. Hiermee vermindert de kans dat schadelijk invloeden van buitenaf het interieur binnendringen en de kwaliteit van de sigaar beïnvloeden. Dit laatste wil niemand, en zeker ‘aficionados’ niet.

 

Heb je vragen over de Humidor of heb je jouw favoriete sigaar gevonden? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.