Natuurlijk zijn er ook veel dure witte wijnen. Wereldwijd is het echter vrij duidelijk dat witte wijn vaak goedkoper is dan rode wijn. Hoe komt dat?

Zoals u ongetwijfeld weet, worden de prijzen van wijnen over het algemeen bepaald door twee elementen: de productiekosten en de vraag. Voor goedkopere wijnen in het zogenaamde instapprijssegment heeft vooral het eerste element effect op de prijsbepaling. Hier is het belangrijk om te vermelden dat de wijnbereiding gecompliceerder en dus duurder is voor rode dan voor witte wijn.

Verschillende verwerking van witte en rode wijnen

Terwijl men voor witte wijn alleen het geperste druivensap laat gisten, wordt bij rode wijn het sap samen met de schillen verwerkt. Hierin zit het pigment voor de rode kleuring van de wijn dat pas kan vrijkomen na gisting. In tegenstelling tot het gistingsproces bij witte wijn, vergt dit gistingsproces meer inspanningen en is dit bijgevolg ook duurder. Bovendien is de opbrengst aan druiven per hectare bij  goedkopere witte wijnen aanzienlijk hoger dan bij rode wijnen, waardoor witte wijn iets goedkoper is.

Grotere vraag naar rode wijnen

Hoe hoger de kwaliteit, hoe duurder de wijnen en hoe minder de invloed van de productiekosten op de prijs. De vraag naar kwaliteitswijnen heeft dus een veel grotere invloed op de prijs. Bovendien is de vraag naar rode wijn wereldwijd al geruime tijd merkbaar groter dan voor witte wijn.

Vragen over of opmerking bij deze post? Aarzel niet om met ons contact op te nemen! Gebruik gewoon de commentaarfunctie onder dit artikel of start een discussie/praat mee met ons op Facebook.