Een goede wijn vraagt een goed wijnglas om zijn echte kwaliteit ten volle te presenteren. Daarvoor is het nodig de juiste vorm van glas te kiezen om het specifieke karakter van de wijn te benadrukken.  De fotogalerij hieronder toont zeven van de belangrijkste wijnglasvormen – voor het ultieme genot van uw favoriete wijnen.

wine-glasses_1_panther-721x400

Een wijnglas van hoge kwaliteit wordt gekenmerkt door een aantal eigenschappen. Het volume moet altijd proportioneel zijn afgestemd op de intensiteit en complexiteit van de wijn.  De kelk en de steel moeten harmonieus gebalanceerd zijn zodat u het volle glas comfortabel kunt walsen. Glazen van hoge kwaliteit zijn meestal gemaakt van dun glas en hebben een gladde rand in de plaats van een boord, die dikwijls voorkomt bij goedkopere glazen.

De aard van het glas zelf beïnvloedt het genot van de wijn ook: in een kristallen glas van hoge kwaliteit heeft wijn een intenser en helderder aroma dan in een eenvoudig, goedkoper glas. Tenslotte zou een goed wijnglas esthetisch bevredigend moeten zijn en een plezier om naar te kijken.

De verschillende wijnglasvormen

 

wijnglas-1
 1. Het klassieke glas voor schuimwijn is een ‘fluitje’, een hoog, smal glas. Het zorgt voor een kleiner oppervlaktegebied voor de wijn en laat de koolstofdioxide daardoor toe in delicate snoeren van bubbels op te stijgen en niet te snel verloren te gaan. Dit is bijzonder belangrijk in het geval van schuimwijnen zoals prosecco, waarbij de koolstofdioxide minder goed is geïntegreerd.
  wijnglas-2
 2. Het typische champagneglas heeft – in tegenstelling tot de schuimwijnfluit – de vorm van een tulp en is perfect voor schuimwijnen van buitengewoon hoge kwaliteit. De finesse en de complexiteit van dergelijke wijnen heeft immers een zekere ruimte nodig om te ontplooien. Zulke glazen worden normaal gezien slechts hoogstens tot de helft gevuld.wijnglas-3
 3. De standaard voor witte wijn mag niet te groot zijn omdat een eenvoudige wijn erin zal verdwalen. Anderzijds moet het glas voldoende volume hebben om het boeket te omarmen. Een belangrijke eigenschap voor alle wijnglazen is dat de kelk naar de top toe geleidelijk aan smaller wordt. Dit maakt het aroma intenser en zorgt ervoor dat het glas aangenaam kan worden gewalst.
  wijnglas-3
 4. Witte wijnen van hoge kwaliteit, in het bijzonder de rondere, mogen niet worden ‘ingesloten’ in een kleine ruimte. Een enigszins grotere versie van het witte wijnglas kan daarom worden gebruikt voor wijnen als Bourgogne. Deze stijl van glas is ook ideaal voor roséwijn.
  wijnglas-5
 5. Het standaard rode wijnglas heeft ook de vorm van een tulp maar is meestal een beetje hoger en breder om wat meer volume te bieden.
  wijnglas-4
 6. In Frankrijk staat het traditionele glas voor rode Bourgognewijnen vanwege zijn vorm bekend als een ‘ballon’. Deze gulle vorm zorgt ervoor dat het subtiele aroma van de wijn zich op de best mogelijke manier kan ontwikkelen. Deze glazen zijn ook bijzonder geschikt voor premium pinot noir, Piemonte, Barolo en Barbarescowijnen. Ballonglazen mogen maximaal tot een derde worden gevuld.
  wijnglas-6
 7. Het typische bordeauxglas is bijzonder hoog en heeft de vorm van een tulp. Het is geschikt voor alle rode wijnen van hoge kwaliteit die rond genoeg zijn en een stevige structuur hebben. Het mag opnieuw met maximaal een achtste liter wijn worden gevuld.

 

Hebt u vragen of opmerkingen? Schrijf ons! De commentaarfunctie vindt u onder deze bijdrage. Of discussieer met ons op Facebook.

 

Of schrijf u in voor onze FreshMag nieuwsbrief!

[wysija_form id=”1″]