Wat past het best bij u: een wijnbewaarkast, een wijnklimaatkast of een multitemperatuur wijnkast? Wat zijn de verschillen met een traditionele koelkast? Welke voordelen bieden Liebherr-toestellen als u uw wijn optimaal wil bewaren? Duidelijke antwoorden vindt u hieronder, want uw wijn is een kostbaar goed dat om de allerbeste behandeling vraagt.

Als wijnliefhebber investeert u met plezier heel wat tijd en geld in het selecteren van kwaliteitswijnen; een geweldige, smakelijke hobby. Het bewaren van uw waardevolle wijnen in de meest optimale omstandigheden lijkt dan een evidentie, toch? Een onbehoorlijke opslag kan voortreffelijke wijnen richting gootsteen verwijzen, zonde van het geld en erg frustrerend.

Wijn in de beste omstandigheden bewaren, zodat zijn volle aroma en smaak tot ontplooiing komt, kan enkel als aan vier essentiële voorwaarden is voldaan: een correcte temperatuur, een uitgekiende luchtkwaliteit en luchtvochtigheid, een bescherming tegen uv-licht en een trillingsvrije bewaring.

Wat is een wijnbewaarkast?

Wordt een wijn op de juiste manier bewaard, dan ontwikkelt zijn natuurlijke aroma en smaak zich verder in de fles en wordt hij dieper en complexer naargelang het rijpingsproces vordert. Succesvolle langdurige bewaring van wijn vereist twee dingen: een wijn van inherent goede kwaliteit en consistente, geschikte bewaaromstandigheden. Wijnbewaarkasten van Liebherr creëren omstandigheden die gelijkaardig zijn aan die van wijnkelders, perfect voor rijping op fles. Er heerst een constante temperatuur doorheen heel de kast. Het maakt van wijnbewaarkasten de optimale keuze voor het langdurig opslaan en rijpen van wijnen.

GrandCru wijnbewaarkasten van Liebherr

Liebherr wijnbewaarkast WKt 6451 GrandCru

GrandCru-wijnbewaarkasten zijn er in verschillende hoogtes. De circulatiekoeling zorgt voor de noodzakelijke temperatuurstabiliteit voor alle wijnflessen, ongeacht boven of onderin geplaatst. Dankzij het aanbod van verscheidene modellen, kunt u het toestel kiezen dat het beste past bij uw specifieke vereisten en uw beschikbare ruimte. Daar waar ons grootste model, de WKt 6451, een opslagcapaciteit heeft van 312 Bordeauxflessen, bevat de WKes 653 ruimte voor maximaal 12 Bordeauxflessen. Deze laatste past gemakkelijk in een klein hoekje. Een constante temperatuur tussen +5°C en +20°C wordt aangehouden doorheen heel het compartiment. Bovendien kunt u deze temperatuur zelf traploos instellen naar wens. De GrandCru-lijn bestaat zowel uit vrijstaande als inbouw modellen.

Vinothek wijnbewaarkasten van Liebherr

Liebherr wijnbewaarkast WKr 4211 Vinothek

Vinothek-wijnbewaarkasten zijn allemaal vrijstaand en verkrijgbaar in verschillende hoogtes. Net als de toestellen uit de GrandCru serie is de temperatuur traploos instelbaar en verzekert de circulatiekoeling de noodzakelijke temperatuurstabiliteit. De Vinothek wijnbewaarkasten verschillen echter in design van de kasten uit de GrandCru-serie. Hun opslagcapaciteit varieert tussen 200 Bordeauxflessen bij de Wkb 4212 of de WKr 4211 en 66 Bordeauxflessen voor de Wkr 1811 of WKb 1812.

Wat is een wijnklimaatkast?

Het aroma van een wijn ontplooit zich ten volle wanneer hij op de juiste drinktemperatuur wordt geserveerd. Die temperatuur varieert in functie van de wijn maar ook van de persoonlijke voorkeur, het seizoen en of hij al dan niet bij de maaltijd wordt geserveerd. De basisregel is dat rode wijnen warmer moeten worden geserveerd dan witte wijnen. Het aroma en de smaak van schuimwijnen en champagnes komen prominent tot uiting als ze goed zijn gekoeld. Een Liebherr multitemperatuur wijnkast biedt de mogelijkheid om zowel een gekoelde fles champagne als een exquise fles rode wijn op zijn ideale temperatuur klaar te hebben om onverwachte gasten te verwelkomen.

Vinidor wijnklimaatkasten van Liebherr

Liebherr wijnklimaatkast WTes 5872 Vinidor

Vinidor-toestellen bestaan uit twee of drie temperatuurzones die onafhankelijk van elkaar tot op de graad nauwkeurig kunnen worden ingesteld tussen +5°C en +20°C. Dit maakt meteen dat Vinidor-toestellen zich onderscheiden door hun enorme veelzijdigheid. In een Vinidor-kast kan u, op hetzelfde moment, rode wijn, witte wijn of champagne kwijt, elk op een optimale drinktemperatuur. Als het nodig is, kunnen de wijnkasten in de Vinidor-serie ook worden ingesteld om de ideale klimaatomstandigheden te creëren voor langdurige wijnopslag.

Vinothek wijnklimaatkasten van Liebherr

Vinothek wijnklimaatkasten zijn bij uitstek geschikt voor het op drinktemperatuur bewaren van diverse wijnsoorten. Met speciale koeltechniek in combinatie met natuurlijke koudeval bieden deze modellen bovenin de kast een temperatuur van +18°C voor rode wijn. De temperatuur is steeds iets lager naarmate flessen ook lager worden weggelegd. Dit betekent helemaal onderin de kast een temperatuur van +5°C voor champagne en daarboven ca. +7°C, ideaal voor witte wijnen.

Vier unieke bijkomende troeven waar elke Liebherr kast aan beantwoordt.

 1. Bescherming tegen UV-licht
  Onzichtbare ultravioletstralen (UV) in het lichtspectrum veroorzaken schadelijke chemische reacties in wijnen. Ze zorgen ervoor dat rode wijnen verbleken en dat witte wijnen goudgeel van kleur worden. Om deze aantasting te voorkomen worden wijnen dikwijls in flessen van gekleurd glas bewaard, die reeds een groot deel van de uv-stralen absorberen. Dit volstaat echter niet, tenzij de flessen in het donker worden bewaard. De wijnkasten met glasdeur van Liebherr hebben daarom geïsoleerde glazen deuren met speciale uv-bescherming.
 2. Ideale bewaartemperaturen gegarandeerd door precieze controlesystemen.
  De ideale bewaartemperatuur voor uw wijn ligt tussen +10°C en +12°C. Het is belangrijk dat de bewaartemperatuur constant blijft. Liebherr garandeert dit, zelfs wanneer de omgevingstemperatuur erg fluctueert.
 3. Optimale luchtkwaliteit en ideale vochtigheid
  Liebherr-wijnkasten hebben een ingebouwde FreshAir-koolfilter die zorgt voor de optimale luchtkwaliteit. Deze filter voorkomt dat omgevingsgeuren, die de smaak van de wijn kunnen aantasten, hun weg vinden naar het inwendige compartiment. Een bijkomende factor in de succesvolle langdurige opslag van wijn is de vochtigheidsgraad. Natuurlijke kurken beginnen te krimpen bij een vochtigheidsgraad van minder dan 50%. Als de pasvorm van de kurk is aangetast, kan zuurstof de fles binnendringen en zal de alcohol beginnen te verdampen, wat zorgt dat wijnen zoeter worden en uiteindelijk bederven.
 4. Vibratiebescherming voor optimale opslag
  Speciaal ontwikkelde compressoren met extreem lage vibratie zorgen ervoor dat wijn in Liebherr-kasten met de grootst mogelijke voorzichtigheid wordt bewaard en beschermd is tegen trillingen. Héél wat toestellen zijn bovendien uitgerust met het gedempte SoftSystem-deursluitingsmechanisme. Het SoftSystem zorgt ervoor dat de deur zachtjes en automatisch sluit vanaf een openingshoek rond 45° in vrijstaande modellen (vanaf 30° in ingebouwde modellen).

Samengevat

Bij Liebherr hebben we een passie voor wijn en werken we enthousiast aan de ontwikkeling van innovatieve toestellen die de optimale omstandigheden creëren voor uw waardevolle kwaliteitswijnen. Of u nu op zoek bent naar een vrijstaande wijnkast of een geïntegreerde oplossing.

Hebt u vragen of opmerkingen na het lezen van dit artikel? Schrijf ons! Reageer onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.