Sushi blijft onverminderd populair, maar welke wijn drinkt u hier het beste bij? Sushi heeft complexe smaken: lichtzoet, subtiel zuur, fruitig en pittig komen samen. Het is daarom niet eenvoudig om de juiste wijn te kiezen.

De eerste keuze voor sushi: sake

Een algemene aanbeveling voor een wijn die goed past bij alle soorten sushi is buitengewoon moeilijk, de smaken van de verschillende componenten zijn namelijk complex. De smaak van de sushirijst is lichtzoet en subtiel zuur. De sushi nori (zeewiervel), de vis en zeevruchten en de sojasaus zijn umami, de Japanse benaming voor “de vijfde smaak”, naast zout, zuur, zoet en bitter. Andere ingrediënten zoals gember en wasabi zorgen op hun beurt voor een plantaardige scherpte.

Op basis van deze complexe smaken is een goede sake (rijstwijn) een veilige keuze. Het gistachtige rijstaroma, de subtiele fruitigheid en het lage zuurgehalte benadrukken de umamismaak, een sake is daarom een uitstekende begeleider van allerlei soorten sushi.

Mijn aanbeveling: een Sauvignon Blanc uit Saint Bris

De Japanse rijstwijn is echter niet bij iedereen favoriet. Als geschikte witte wijn wordt vaak een Sauvignon Blanc geadviseerd. Deze wordt in de westerse keuken vaak gecombineerd met lichte visgerechten en zeevruchten. Helaas kun je niet zonder meer elke Sauvignon Blanc combineren met sushi. Veel van de wijnen uit de Oude Wereld, zoals de bekende Sancerre uit de Loirevallei, hebben een te frisse zuurgraad. Dit gaat niet goed samen met de zoetigheid van de rijst en de umamismaak van de vis en met name de sojasaus. Sauvignon Blancs uit warme streken, met name de Nieuwe Wereld, hebben een wat rijpere zuurgraad, maar de fruitigheid is vaak zo intens dat de subtiele nuances van de sushi helemaal overschaduwd worden.

Er is echter een wijn die een compromis is tussen beide stijlen en het beste van beiden biedt, dat is de Sauvignon Blanc uit Saint-Bris, het enige gebied in de Bourgogne waar de Sauvignon druif wordt geteeld. De wijn doet denken aan wijnen uit de naburige Loirevallei, maar is wat fruitiger. De zuurstructuur is wat meer “Bourgondisch”, dus wat ronder zoals bij een Sancerre.

De 2015 Saint Bris, Clotilde Davenne is een geweldige keuze voor sushi, als sake niet uw smaak is.

Heeft u vragen over het combineren van wijn met eten? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.