Koelkasten en diepvriezers zijn constant aan het werk, 24 uur per dag 365 dagen per jaar. Dit maakt hen tot één van de meest energieverslindende huishoudapparaten. Toch zijn er enkele handige tips om minder te verbruiken. Wij zetten 9 tips op een rijtje die je helpen om energie te besparen met jouw koelkast of diepvries.

1. Vervang je oude koelkast

Oude koelkasten en diepvriezers verbruiken veel energie. Daarom is het goed om te kijken wat je kunt besparen wanneer je je oude apparaat zou vervangen. Liebherr biedt een groot assortiment aan energiezuinige oplossingen, waaronder apparaten in de nieuwe échte A label koel/vriescombinaties. Hierdoor is Liebherr de grootste aanbieder van zuinige apparaten in de markt. Wist je dat je de komende 10 jaar tot € 1500 kunt besparen op je energierekening door je oude koelkast te vervangen?

Benieuwd hoeveel jij kunt besparen met een nieuwe koelkast? Check onze energievergelijker!

2. Besparen? Koop een energiezuinig apparaat

De informatie op het energielabel geeft een goede indicatie van het verbruik van een nieuwe koelkast. Op zich is het heel eenvoudig: Hoe dichter bij de A, hoe beter. Zo bespaar je flink op de energiekosten.

3. De locatie is belangrijk

Probeer zoveel mogelijk te vermijden dat een koelkast naast of onder een warmtebron (radiator, kookplaat) staat. Ook contact met direct zonlicht is af te raden. Goede ventilatie is essentieel, zowel voor inbouw als voor vrijstaande apparaten.

4. Stel de juiste temperatuur in

Stel de temperatuur in op +5°C voor het koeldeel en -18°C voor het vriesdeel. Elke graad lager betekent extra energieverbruik. Hoewel het soms is aan te raden om de temperatuur (tijdelijk) met SuperCool of SuperFrost te verlagen, is een bewuste instelling van de temperatuur kostenbesparend.  De SuperCool en SuperFrost functie schakelen altijd automatisch terug naar de ingestelde temperatuur.

energie besparen door juiste temperatuurinstelling

5. Sluit de deur!

Bij iedere deuropening ontsnapt er koude lucht en komt er warme lucht binnen. De koelkastmotor zal hierna aanslaan om de gewenste temperatuur opnieuw te bereiken. Hoe langer de deur open blijft, hoe meer het apparaat zal verbruiken. Laat de deur dus niet onnodig openstaan.

6. Ontdooi in de koelkast

Diepgevroren producten kun je het beste ontdooien door ze in het koelgedeelte te plaatsen. Dit is beter voor de kwaliteit van de levensmiddelen. Daarnaast helpt het diepgevroren product de ingestelde temperatuur in het koeldeel te handhaven. De koelkastmotor, ook wel compressor genoemd, zal hierdoor minder snel aanslaan met een lager energieverbruik als gevolg.

7. Plaats enkel afgekoeld eten in de koelkast

Warm eten in de koelkast plaatsen zorgt voor een stijging van de temperatuur. Hierdoor kan het energieverbruik toenemen. Laat het eten dus eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet.

8. Ontdooi de vriezer

Een dikke ijslaag aan de wanden van de vriezer vormt een natuurlijke isolatielaag, waardoor de koude moeilijk in de diepvriezer binnendringt. Het apparaat moet harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Liebherr heeft hiervoor het ideale alternatief: apparaten met NoFrost-technologie kennen geen ijsvorming en hoeven nooit te worden ontdooid!

9. Controleer het deurrubber

Het deurrubber zorgt voor een goede afsluiting van de koelkast, waardoor koude niet ontsnapt. Het is belangrijk om af en toe te controleren of het deurrubber nog intact is en goed sluit. Vervang het deurrubber indien nodig. Bij de nieuwe generatie Liebherr apparaten is het vervangen zeer eenvoudig!

Indien je rekening houdt met deze 9 tips kan je jaarlijks een aardige som besparen. En je draagt een steentje bij tot het beschermen van het milieu!

 

Heb je vragen of opmerkingen? Schrijf ons! De commentaarfunctie vind je onder deze bijdrage. Of discussieer met ons op Facebook.