Vlees over van het laatste feestmaal? De beste oplossing is om het vlees in te vriezen. Maar hoe moet het vlees worden verpakt zodat er geen vriesbrand ontstaat? En wat is vriesbrand eigenlijk en is de consumptie van “verbrande” producten schadelijk?

Vriesbrand

Bij vriesbrand gaat het om uitgedroogde plekken in bevroren levensmiddelen. Vriesbrand ontstaat wanneer levensmiddelen in niet-luchtdichte verpakkingen worden ingevroren. Hierdoor dringt lucht in de verpakking en droogt het product uit. Op plaatsen die aan de verse lucht zijn blootgesteld, ontstaan zwart/grijze verkleuringen. Ook temperatuurschommelingen, die vaak tijdens transport ontstaan, kunnen bij een slechte verpakking tot vriesbrand leiden.
Maar eerst het goede nieuws: hoewel de zwart/grijze verkleuring er onsmakelijk uitziet en niet direct uitnodigt om te eten, gaat het slechts om het uitgedroogde deel. Hetzelfde geldt voor een plakje worst dat te lang is blootgesteld aan lucht. Alle waterhoudende levensmiddelen hebben de neiging om bij kamertemperatuur vocht af te geven aan de omgeving. Dan blijft deze donker verkleurde plek achter. Om nu onze beginvraag te beantwoorden: vriesbrand ziet er weliswaar niet mooi uit, maar het is niet gevaarlijk.

Verpakking is essentieel om vriesbrand te vermijden

Invriezen van producten is de manier om te vermijden dat waterhoudende eetwaar uitdrogen. Het water in de levensmiddelen wordt immers bevroren en is als vaste stof veilig ingesloten. En toch kunnen levensmiddelen uitdrogen wanneer je deze invriest. Bij de in het vriesvak gebruikelijke -18°C kan het ijs weliswaar niet smelten maar wel verdwijnen.

De oplossing: beperk de ruimte van het diepvriesproduct door een zo nauw mogelijk aansluitende en waterdampdichte verpakking (bijv. diepvrieszakjes). Je diepvriesproduct verliest daardoor nauwelijks vocht. Geef je diepgevroren levensmiddelen dus de juiste verpakking. Alleen zo kun je – ook na enkele maanden bewaren – nog genieten van een goed, vers product.

Tip: schakel bij je Liebherr apparaat de SuperFrost-modus in. Hierdoor wordt de temperatuur tijdelijk verlaagd van -18°C naar -32°C. Je producten zullen sneller in temperatuur dalen, waardoor vriesbrand minder kans krijgt. De vuistregel bij invriezen is dan ook: hoe sneller ingevroren, des te beter voor de kwaliteit van je product.

 

Welke ervaringen heb jij met vriesbrand? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.