Bolognesesaus, moussaka of gehaktballen, al deze verschillende gerechten bevatten een essentieel ingrediënt: gehakt. Rund-, varkens-, kippen- of lamsvlees, met verschillende gehaktsoorten kun je  heel veel verschillende recepten maken. Maar gehakt is ook een erg bederfelijk product. De juiste manier van bewaren en bereiden is daarom erg belangrijk!

Gehakt

Niet al het gehakt is hetzelfde

In principe kun je van bijna alle soorten vlees gehakt maken, maar rund-, varkens en lamsvlees worden het meest gebruikt. Sommige slagers hebben ook gehakt van kip, kalkoen, kalf, hert of zelfs struisvogel in het assortiment. Daarnaast heb je nog de gemengde varianten van bijvoorbeeld rund- en varkensvlees (half om half) of een mix van lams- en rundergehakt.

In de warenwet staat dat voor alle soorten gehakt geldt dat het vetpercentage niet hoger mag zijn dan 25%, maar dit percentage verschilt per gehaktsoort. Daarnaast gelden er specifieke regels per gehaktsoort.

Half-om-half en gemengd gehakt

Zo bestaat half-om-half gehakt uit, de naam zegt het al, 50% rundvlees en 50% varkensvlees. Wettelijk mag hier tot 10% van afgeweken worden. Voor gemengd gehakt bestaan geen regels en de verhouding kan daarom verschillen, maar meestal zal dit zo’n 70% varkensvlees en 30% rundvlees zijn.

Rundergehakt

Rundergehakt bestaat meestal uit zo’n 80% rundvlees en 20% vet om het uitdrogen te voorkomen. Veel slagers en supermarkten hebben ook mager rundergehakt in het assortiment. Die heeft meestal een vetgehalte van ongeveer 10%, waar 15% is toegestaan.

Varkensgehakt

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat varkensgehakt veel vetter is dan rundergehakt. Deze gehaktsoort wordt echter vaak gemaakt van de magere delen van het varken en kan daardoor zelfs minder calorieën bevatten dan gehakt van rundvlees. Ook voor varkensvlees geldt dat het vetpercentage niet meer dan 25% mag zijn.

Lamsgehakt

De uitgesproken smaak van lamsgehakt maakt dit een veelgebruikt ingrediënt in de Mediterraanse en Arabische keuken. Het gehakt wordt meestal gemaakt van de nek-, borst-, schouder- of boutdelen van het lam. Niet alle supermarkten en slagers hebben lamsgehakt kant-en-klaar in hun winkel, maar de meeste slagers zullen het graag voor je malen.

Kipgehakt

Voor kipgehakt wordt meestal gebruik gemaakt van kippendijen omdat dit wat vetter vlees is. Maar sommige slagers gebruiken het liefst uitgebeende kip voor hun kipgehakt. Ga je kipgehakt bereiden of verwerken? Zorg dan dat het vlees door-en-door gaar is!

Bewaren van gehakt

Let op de TGT-datum op de verpakking. TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Dit is de laatste dag waarop je het gehakt nog veilig kan gebruiken. De TGT-datum is iets anders dan de THT-datum, welke staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Meer hierover lees je in dit bericht.

Koop je vers gehakt wat niet voorverpakt is? Dan adviseren wij om het te verwerken op de dag van aankoop. Gehakt is uiterst beperkt houdbaar omdat een groot oppervlak van het vlees contact heeft gehad met de molen en zuurstof. Wil je gehakt toch langer bewaren? In de BioFresh-lade is gehakt bij een temperatuur van 0°C tot 2 dagen houdbaar.

Kun je gehakt invriezen?

Jazeker, dat kan! Doe dit direct na aankoop als het vlees zo vers mogelijk is. Verdeel het vlees in handzame porties van 100-150 gram per persoon. Verpak het vlees plat, dat scheelt tijd bij het invriezen en ontdooien. En zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk lucht in de verpakking zit. Op deze manier behoudt het vlees zijn smaak zo goed mogelijk. Ga je meer dan 2 kg gehakt invriezen? Gebruik dan de SuperFrost-functie van je vriezer om het vlees zo snel mogelijk in te vriezen met behoud van smaak en kwaliteit.

Het gehakt ontdooien doe je het beste in de koelkast, dit duurt met kleine porties zo’n 4 tot 6 uur. Niet alle bacteriën zullen doodgaan in de vriezer en zodra je gehakt buiten de koelkast gaat ontdooien zullen deze zich snel vermenigvuldigen.

Gehakt bereiden

Je kunt gehakt gebruiken in heel veel soorten gerechten, maar let er op dat het gehakt altijd volledig doorbakken is. Als het vlees een temperatuur van 70°C heeft bereikt kun je ervan uit gaan dat alle ongewenste bacteriën zijn gedood. Rauw gehakt of een rosé gebakken hamburger kunnen erg lekker zijn, maar voorzichtigheid wordt dan geadviseerd. Goede koeling (ook tijdens transport) en hygiënisch werken zijn dan erg belangrijk.

Recepten met gehakt

Hier op FreshMAG staan een aantal heerlijke recepten met gehakt! Dit zijn mijn favorieten:

 

 

Heb je vragen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.