Koelkasten en diepvriezers zijn echte duuratleten: ze werken 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Daarom is het vaak de moeite waard om te kijken naar een nieuw, energiezuinig apparaat, ook wanneer je oude koel- of vrieskast het nog prima doet. Maar hoe zuinig is dat nieuwe apparaat? Het EU-energielabel met daarop de energie-efficiëntieklasse biedt uitkomst. Als vuistregel geldt: hoe meer plustekens, hoe energie-efficiënter het apparaat. Een oud apparaat vervangen door een model met energielabel A+++ scheelt ieder jaar al snel € 100 op de energierekening.

In 2010 trad een nieuwe Europese richtlijn in werking over energielabels op huishoudelijke koel- en vriesapparaten. Sindsdien voorziet het gestandaardiseerde EU-energielabel ons van allerlei informatie en details over het energieverbruik van koelkasten en diepvriezers. Het label heeft een neutraal design met pictogrammen die de informatie overbrengen en dat maakt het gemakkelijk om verschillende modellen en merken met elkaar te vergelijken.

energielabel kaart

Het label gebruikt standaard kleuren en biedt informatie over:

 • De energie-efficiëntieklasse: individuele klassen worden aangegeven door gekleurde pijlen en door de letters A tot D, waarbij A het meest energie-efficiënt is. Donkergroen staat voor erg zuinige apparaten; rood wordt gebruikt voor apparaten die meer energie verbruiken. Plustekens (+) na de klasseletter (bijv. A+++) bieden een preciezere indicatie van de energie-efficiëntie. Hoe meer plustekens, hoe energie-efficiënter het apparaat. Bijvoorbeeld, A++ apparaten zijn 21 % energie-efficiënter dan A+ apparaten, terwijl A+++ apparaten tot 48 % energie-efficiënter zijn. Liebherr legt de lat zelfs nog hoger met modellen in A+++-20%. Deze zijn 20 procent energie-efficiënter dan de huidige A+++ drempel. Echter, omdat dit geen officieel vastgestelde energieklasse is, is deze klasse niet op het energielabel terug te vinden.
 • De details van het jaarlijkse energieverbruik in Kw/uur per jaar zijn gebaseerd op de resultaten van gestandaardiseerde testen. Het werkelijke verbruik van een apparaat is afhankelijk van het gebruik.

De betekenis van de andere plaatjes op het energielabel

 • Melkpak          : geeft de totale inhoud van alle koelvakken aan in liters;
 • Sneeuwvlok    : toont de totale inhoud van alle vriesvakken in liters;
 • Luidspreker     : toont het geluidsniveau tijdens het gebruik in decibels, dB(A). Liebherr apparaten hebben een geluidsniveau tussen 32 dB(A) en 44 dB(A).
energielabel CBNPbs 4858

Geluiden in verschillende toonhoogtes maar met dezelfde sterkte worden op verschillende volumes ervaren. Diepe en in het bijzonder erg hoge tonen worden door het menselijke gehoor als stiller ervaren. Om hiermee rekening te houden, worden de gemeten geluidsniveaus in A-gewogen decibels, dB(A), vermeld. De tonen van een trompet en het lawaai van een graafmachine op een bouwterrein hebben ongeveer hetzelfde geluidsniveau, maar worden volledig anders ervaren.

Diverse voorbeelden voor vergelijking:

 • Sirene: 150 dB(A)
 • Pneumatische hamer: 120 dB(A)
 • Graafmachine/trompet: 115 dB(A)
 • Gesprek: 70 dB(A)
 • Liebherr WKEes553: 32 dB(A)
 • Tikken van een horloge: 20 dB(A)
 • Ruisen van bladeren, licht ademen 10 dB(A)

Om terug te komen op energiebesparing; eigenlijk zou iedereen die een nieuw apparaat koopt, aandacht moeten schenken aan het energielabel. Wanneer je kiest voor een apparaat met een goed energielabel, geniet je van de voordelen van een lagere elektriciteitsrekening. Vandaag de dag bevinden de apparaten die op de markt verkrijgbaar zijn zich in efficiëntieklassen A+++, A++ of A+, omdat de Ecodesign-regulering 643/2009 sinds 2012 verbiedt om compressor gestuurde koelkasten en diepvriezers op de markt te brengen in de energie-efficiëntieklasse A of lager. Apparaten die voor deze datum op de markt zijn gebracht mogen overigens nog wel worden verkocht.

De volgende twee voorbeelden tonen aan hoeveel je kunt besparen met Liebherr-apparaten: de Liebherr koel/vriescombinatie CN 4335 met energie-efficiëntieklasse A+++ bespaart gemiddeld € 46 per jaar aan energie in vergelijking met een model van 12 jaar oud. NoFrost diepvrieskast GN 5235 bespaart ieder jaar in vergelijking met een vrieskast uit 2005 zelfs € 127 op de energierekening.

In onze bespaartool kun je zelf uitrekenen hoeveel je kunt bezuinigen door je oude apparaat te vervangen door een nieuwe Liebherr.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.