Je kunt er bijna niet omheen. Dalgona koffie is de trend van dit moment! Verfrissende melk onder een romige laag van zoet koffieschuim: dit is ongeveer hoe de nieuwe dranktrend kan worden beschreven. Ben jij een liefhebber van ijskoffie, cappuccino en latte macchiato? Dan moet je deze koffietrend zeker eens proberen!

 De Dalgona koffietrend komt uit Zuid-Korea en via met name Instagram en andere social media is de koffievariant in korte tijd ook in Europa bekend geworden. De exacte plaats van herkomst is overigens Macau in Zuid-China. Daar ontdekte een acteur deze variant van koffie begin 2020 en presenteerde deze in een tv-show. De trendy drank is echter geen compleet nieuwe ontdekking.

Waar komt Dalgona koffie vandaan?

Het recept voor Dalgona koffie is gebaseerd op ‘penti hui-koffie’. Deze koffievariant komt ook uit Azië en betekent letterlijk ‘opgeklopte koffie’. In tegenstelling tot bijvoorbeeld cappuccino wordt hier niet de melk opgeschuimd, maar wordt het koffiedeel ‘opgeklopt’. Bij Dalgona koffie vormt de schuimige koffieroom een ​​romige laag op de melk. Het zoete recept doet denken aan het Zuid-Koreaanse snoepje met koffiesmaak genaamd “dalgona” en geeft het trendy drankje zijn naam.

Ingrediënten Dalgona koffie

Zo maak je zelf een heerlijke Dalgona koffie

Ingrediënten voor 1 glas

  • 1 glas melk
  • 2 el oploskoffie
  • 2 el suiker
  • 2 el water

Bereidingswijze

Het unieke van Dalgona koffie is de mix van oploskoffie, water en suiker in drie gelijke delen. Klop deze drie ingrediënten stijf met een mixer of melkopschuimer. Lang leve de technologie! Heb je geen mixer of melkopschuimer? Het kan ook met een garde of lepel. Je hebt dan wel wat geduld nodig, het duurt ongeveer acht tot tien minuten om de schuimende room met de hand te maken.

De opgeklopte koffieroom is nu klaar om het glas Dalgona koffie af te maken. Vul twee derde van het glas met melk. Hierdoor blijft er voldoende ruimte over voor de karamelkleurige koffieroom. Vaak wordt de room aan een glas koude melk toegevoegd, maar in de winter is het ook heerlijk met warme melk!

De finishing touch

Om jouw Dalgona-koffie nog specialer te maken, kun je voor de finishing touch er een beetje cacaopoeder of kaneel overheen strooien. Of kies voor een snufje kardemom voor een exotische smaakervaring. Twee of drie ijsblokjes uit je Liebherr vriezer zorgen voor dat extra beetje verfrissing. Deze verfijning van het drankje is vooral populair in de zomer en vormt een aanvulling op de variatie met ijskoude melk om een ​​soort “Dalgona-ijskoffie” te creëren. Verfrissend lekker!

Dalgona koffie

Alternatieven: veganistisch of zonder koffie

Net zoals we koemelk kunnen vervangen door plantaardige melk in andere koffiedranken, smaakt Dalgona koffie ook heerlijk als veganistische variant. Zo kan bijvoorbeeld rijst-, kokos-, cashew- of amandelmelk gebruikt worden. De smaak is iets anders, afhankelijk van de gebruikte plantaardige melk. Het is de moeite waard om verschillende soorten melk te proberen om erachter te komen welke combinatie met koffie het beste bij jouw smaak past.

Koffie zonder koffie? Niet helemaal, maar Dalgona is toch nog mogelijk! Heerlijk zoete Dalgona-cacao maak je door cacaopoeder, in plaats van instantkoffie, te mengen met gelijke delen water en suiker. Voor een optimaal schuimig resultaat kun je 100 ml slagroom toevoegen. Klop alles gewoon op en het chocoladerijke alternatief is klaar om over een glas koude (of warme) melk te worden gegoten.

 

Heb jij al eens een Dalgona koffie geprobeerd? Wij zijn benieuwd! Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.